Döviz borcu olanlar TL'deki değer kazancına ne diyor?

ÖZEL HABERLER
Döviz borcu olanlar TL'deki değer kazancına ne diyor?
Türk Lirası yıl başından bu yana kayıplarının bir kısmını geri kazandı. Fotoğraf: Shutterstock

Geçen ay döviz ile borçlanan vatandaşlar ile konuşmuş içinde oldukları durumu sormuştuk. Dünden bugüne TL'deki değer kazancının ardından aynı vatandaşlar ile tekrar konuştuk.

Türk Lirası'nın döviz ve altın karşısında dün akşamdan bu yana (haberin yayınlandığı saat) hızlı düşüşü, tedarik sıkıntısından, piyasada mal bulunmamasına, kadar herkesin hesabını yeniden yapmasına neden oldu. Dün piyasalar kapandığında dolar 18 TL, gram altın 1000 TL'yi gösteriyordu. Dövizle ve altınla borçlananlar, TL’nin değer kaybının ardından hesapları tekrar yapıyorlardı.

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın dün açıkladığı yeni finansal ürün Dövize Çevrilebilir Mevduat (DÇM) sistemiyle Türk Lirası bir gecede yüzde 30 değer kazandı. Dolar 11 TL seviyelerine, gram altın ise 650 TL'ye kadar kadar düştü. 25 Kasım'da döviz ve altın ile borçlanan vatandaşlarla konuşmuştuk, bu vatandaşlarla tekrar konuşup şimdi döviz borçlarının durumunu sorduk.

"İÇİME SU SERPİLDİ"

İBRAHİM E. 25 KASIM'DA NE DEMİŞTİ?

Geçtiğimiz Haziran ayında araba almak için ağabeyinden 2 bin euro, ablasından ise 40 gram altın alan İbrahim E., "O dönem 2 bin euro 20 bin TL, 40 gram altın 19 bin TL tutuyordu. Aradan sadece 5 ay geçti 2 bin euro 29 bin TL, 40 gram altın da 30 bin TL'ye yaklaştı" şeklinde konuşmuştu.

İbrahim E. bu değer kaybını anlamakta güçlük yaşadığını söylerken “Arabayı satsam da bu borçları ödeyemem. Şu an karşılaştırdığımda borcumu hemen ödemeye kalksam araba için harcadığım para da gidecek" ifadelerini kullanmıştı.

Döviz borcu olanlar TL'deki değer kazancına ne diyor? - Resim : 2
Döviz ve altındaki düşüşün ardından sabah saatlerinde döviz bürolarının önünde kuyruklar oluştu. (AA) 

İBRAHİM E. BUGÜN NE DİYOR?

Altın ve döviz borcunu ödemekte artık daha umutlu olduğunu aktaran İbrahim E., asgari ücrete de zam gelmesiyle birlikte dövizin de düşüşünün de borcunu ödemek için bir fırsat olduğunu aktardı. İbrahim E., "Borçlarım neredeyse iki katına çıkmıştı. O esnada zaten uzunca bir müddet ödeyemeyecektim. Bu düşüşle kalbimize su serpildi. Son gelişmeler bizi biraz karamsarlığa sevk etmiş olsa da güvenimiz yerine geldi. Şimdi bir umudum var" dedi.

İleride dolar ve altının daha da düşeceğine inandığını ifade eden İbrahim E., "Gidişat daha da düşecek gibi gösteriyor. Bu düşüşle borcumu kapatmak için harekete geçeceğim" diyor.

"SON 1 HAFTA ÇOK STRES ALTINDAYDIM"

MESUT DİLBİRİN 25 KASIM'DA NE DEDİ?

İş kurmak için 3.500 dolar borç alan Mesut Dilbirin, geçen ay borcunun 1.600 dolarlık kısmını kapatmış. Dilbirin, “Borcun neredeyse yarısını ödedim ama hala TL olarak daha fazla borcum var. 1900 dolar borcum kaldı. Sadece bu borç bile aldığım paradan fazla. Şu anki TL borcum 23 bin 600" şeklinde konuşmuştu.

Para verdikçe borcunun bir türlü kapanmadığını aktaran Dilbirin, "500 dolar da versem borç sabit duruyor TL olarak" ifadelerini kullanmıştı.

Dövizin yükselişiyle iş yapamaz hale geldiğini söyleyen Mesut Dilbirin, doların 18 TL'ye çıkmasının ardından borcunun daha düşündürücü bir hal aldığını söyledi. Dilbirin, " 'Ne yapacağım şimdi?' dedim. Ama son düşüşle hem kardeşime olan borcum düştü hem de asgari ücretin artışı ile insanların alım gücü yükselir, işler açılır diye düşünüyorum" dedi.

Dün ile bugün arasında borcunun çok fark ettiğini aktaran Dilbirin, "Borçlarım düne oranla azaldı. Bir nebze de olsa alım gücü yükselirse, işler açılacak ve bu düşük kurda ben de borcumu ödemeye çalışacağım. Ama bu belirsizlik zor" diyor.

"BU KADAR DÜŞECEĞİNE İHTİMAL VERMEMİŞTİM"

SERHAN KAYA 25 KASIM'DA NE DEDİ?

Sene başında kardeşinden 580 gram borç altın alan Serhan Kaya, o dönemde altının gramını 430 TL’den bozdurduğunu söylüyor. Kaya, “İş için almıştım kullanıyordum. Fiyat oynaklıklarıyla sadece 230 gramını ödeyebildim. Geriye kaldı 350 gram, 250 bin TL yapıyor" şeklinde konuştu.

SERHAN KAYA BUGÜN NE DİYOR? 

Tekrar iletişime geçtiğimiz Serhan Kaya, altının 1000 TL'den bu kadar büyük düşüşe geçişini hiç beklemediğini söyledi. Kaya, "Bu kadar düşeceğini kim bilebilirdi. Dün gece döviz ve altının bu düşüşünü görünce çok sevindim. Bu kadar borcu kapatamazdım. Borcumu kapatmak için harekete geçeceğim" diye konuştu.

cihat.aslan@haberglobal.com.tr

Döviz borcu olanlar TL'deki değer kazancına ne diyor? - Resim : 4

Kaynak: Web Özel

özel haberler