Dövizle borçlanmak | Devlet ve özel sektör artırmıyor, önceden borçlanan vatandaş düşünüyor

ÖZEL HABERLER
Dövizle borçlanmak | Devlet ve özel sektör artırmıyor, önceden borçlanan vatandaş düşünüyor
Türk Lirası'nın dolar karşısında bu yıl değer kaybı yüzde 80'leri gördü. Fotoğraf: Shutterstock

Türk Lirası'nın bu yıl dolar karşısındaki değer kaybı yüzde 80'leri gördü. Hal böyle olunca yıl ortasında dövizle borçlanan vatandaş düşünmeye başladı. Devlet döviz borcunu artırmayı düşünmezken özel sektörün de benzer bir tutum içinde olduğu görülüyor.

CİHAT ASLAN-CAN MUMAY

Türk Lirası’nın değerinin dolar karşısında hızla düşmesi herkesin hesabını yeniden yapmasına neden oldu. Bu değer kaybının üstüne dünyadaki tedarik sıkıntısı da eklenince otomobil bulmak zorlaştı. Ticaretle uğraşanlar piyasada mal almakta zorlanıyor. Tedarikçiler doğru fiyatı vermekte güçlük yaşıyor.

Bir de dövizle ve altınla borçlananlar var. Şu an vatandaş bunu yapmakta imtina etse de TL’nin değer kaybının bu kadar artacağı eylül ayından önce öngörülmemiş, kurda 7-8 TL bandında bir seyir yakalanmıştı.

‘2 BİN EURO 40 GRAM ALTIN’

Geçtiğimiz Haziran ayında araba almak için ağabeyinden 2 bin Euro, ablasından ise 40 gram altın alan İbrahim E., "O dönem 2 bin euro 20 bin TL, 40 gram altın 19 bin TL tutuyordu. Aradan sadece 5 ay geçti 2 bin euro 29 bin TL, 40 gram altın da 30 bin TL'ye yaklaştı" şeklinde konuştu.

İbrahim E. bu değer kaybını anlamakta güçlük yaşadığını söylerken “Arabayı satsam da bu borçları ödeyemem. Şu an karşılaştırdığımda borcumu hemen ödemeye kalksam araba için harcadığım para da gidecek. Nereye kadar artacak bu kur bilmiyorum. Kur arttıkça borcum da artıyor." ifadelerini kullandı.

‘BORCUN YARISINI ÖDEDİM AMA DAHA ÇOK BORCUM VAR’

İş kurmak için 3.500 dolar borç alan Mesut Dilbirin, geçen ay borcunun 1.600 dolarlık kısmını kapatmış. Dilbirin, “Borcun neredeyse yarısını ödedim ama hala TL olarak daha fazla borcum var. 1900 dolar borcum kaldı. Sadece bu borç bile aldığım paradan fazla. Şu anki TL borcum 23 bin 600." şeklinde konuştu.

Para verdikçe borcunun bir türlü kapanmadığını aktaran Dilbirin, "500 dolar da versem 2-3 gün sonra bakınca yine 20 binin üzerinde borcum kalıyor. Borç sabit duruyor TL olarak. Artık ödemeyeyim dedim. Ben ödedikçe yükseliyor mu anlamadım" ifadelerini kullandı.

‘BEN 430 TL’DEN GRAM ALTIN BOZDURDUM’

Sene başında kardeşinden 580 gram borç altın alan Serhan Kaya, o dönemde altının gramını 430 TL’den bozdurduğunu söylüyor. Kaya, “Kardeşimin parası bendeydi. İş için almıştım kullanıyordum. O dönem 580 gramı 249 bin TL'ye bozdum. Sene sonunda verecektim. Ancak altın öyle bir fırladı ki, sadece 230 gramını ödeyebildim. Geriye kaldı 350 gram, 250 bin TL yapıyor" şeklinde konuştu.

ELVAN: DÖVİZLE BORÇLANMAYI PLANLAMIYORUZ

Hazine ve Maliye Bakanı Lütfü Elvan da önceki hafta TBMM Plan ve Bütçe Komisyonu’nda yaptığı açıklamada devlet borçlarının yapısını iyileştirmek için döviz cinsi senetlerin payını azalttıklarını söylemişti. Elvan, “Piyasa koşullarına bağlı olmakla birlikte, önümüzdeki yıl yurt içinde döviz cinsi borçlanma yapmayı planlamıyoruz. Ülkemiz, genel yönetim borç stoku açısından en az borçlu ülkeler arasında yer almaktadır" ifadelerini kullanmıştı.

ÖZEL SEKTÖRÜN DÖVİZ BORCU NE KADAR?

Eylül sonu itibarıyla, özel sektörün yurt dışından sağladığı toplam kredi borcu, 2020 yıl sonuna göre 1,4 milyar dolar azalarak 171,6 milyar doları seviyesinde. Yani sektörün borcu artmamış.

Borçluya göre dağılıma bakıldığında, uzun vadeli kredi borcuna ilişkin olarak, bir önceki yıl sonuna göre bankaların kredi biçimindeki borçlanmalarının 3,4 milyar doları azaldığı, tahvil ihracı biçimindeki borçlanmalarının ise 813 milyon ABD doları azalışla 20,7 milyar doları seviyesinde gerçekleştiği görülüyor.

DÖVİZ BORCUNUN YÜZDE 62’Sİ DOLAR

Döviz kompozisyonuna bakıldığında, 163,1 milyar doları tutarındaki uzun vadeli kredi borcunun yüzde 62,1'inin doları, yüzde 34,0’ının Euro, yüzde 2,1’inin Türk Lirası ve yüzde 1,8’inin ise diğer döviz cinslerinden oluştuğu ve 8,5 milyar dolar tutarındaki kısa vadeli kredi borcunun ise yüzde 36,7’sinin dolar, yüzde 35,7’sinin Euro, yüzde 23,7’sinin Türk Lirası ve yüzde 3,9’unun diğer döviz cinslerinden oluştuğu görülüyor.

Kaynak: Web Özel

mücbir sebep