Doğu beyaza büründü! Yollar ulaşıma kapandı, mahsur kalanlar oldu

Meteoroloji Genel Müdürlüğü hava durumu
Doğu beyaza büründü! Yollar ulaşıma kapandı, mahsur kalanlar oldu

Doğu illerinde soğuk hava ve kar yağışı etkili olurken Meteoroloji'den de yeni uyarılar geliyor.

Kar yağışı ve soğuk hava, Türkiye'nin doğu illerinden yurda giriş yaptı. Meteoroloji'den de birçok il için uyarı geldi.

AĞRI'YA MEVSİMİN İLK KARI YAĞDI

Ağrı'ya mevsimin ilk karı düştü. Kentte sabah saatlerinde etkili olan kar yağışı etrafı beyaza bürüdü.

Araçların üstünün karla kaplandığı kentte yağışa hazırlıksız yakalanan sürücüler zor anlar yaşadı. Beyaz örtüyle kaplanan ağaç ve bitkiler güzel manzaralar oluşturdu. Kentte kar yağışı aralıklarla devam ediyor.

Doğu beyaza büründü! Yollar ulaşıma kapandı, mahsur kalanlar oldu - Resim : 1

TUNCELİ'DE 25 KÖY YOLU ULAŞIMA KAPANDI

Tunceli'de etkili olan kar yağışı nedeniyle 25 köy yolu ulaşıma kapandı. Yağışa hazırlıksız yakalanan bazı sürücüler, kazaya karıştı. 

Tunceli'de etkili olan kar yağışı hayatı olumsuz etkiledi. Sabah saatlerinde başlayan yağış nedeniyle kent merkezinde 5, Hozat'ta 6, Nazımiye’de 5, Pertek’te 5, Mazgirt’te 3, Pülümür’de 1 olmak üzere 25 köy yolu ulaşıma kapandı. İl Özel İdaresi Genel Sekreterliği bünyesindeki karla mücadele ekipleri, kapanan köy yollarının ulaşıma açılması için çalışmalarını sürdürüyor.

Doğu beyaza büründü! Yollar ulaşıma kapandı, mahsur kalanlar oldu - Resim : 2

Öte yandan Tunceli- Erzincan karayolundaki Pülümür ilçesi Cankurtaran mevkisinde yoğun sis ve tipi nedeniyle trafikte aksamaların olunca Karayolları 86'ncı Şube Şefliği'ne bağlı ekipler çalışma başlattı. Cankurtaran mevkisi ile Hozat ilçesi yolunda kayan araçlar, ekiplerin müdahalesiyle kurtarıldı. Ekipler sürücüleri zincirsiz şekilde yola çıkmamaları konusunda uyarırken, yağışa hazırlıksız yakalan bazı sürücüler kaza yaptı. 

Doğu beyaza büründü! Yollar ulaşıma kapandı, mahsur kalanlar oldu - Resim : 3

Hava sıcaklığının ani düşüşüyle birlikte 2 bin rakımlı Ovacık ilçesinde bulunan Mercan Dağı eteklerinde de kar kalınlığı 30 santimetreye ulaştı. Bölgede koyun sürülerini otlatan üreticiler, kar yağışının etkili olmasından dolayı olumsuz etkilendi. Beyaz örtüyle kaplanan meralarda otlayan koyunlar ve çobanlar zor anlar yaşadı.

KARS'TA CIBILTEPE'DE KAR KALINLIĞI 15 SANTİMETREYE ULAŞTI

Kars'taki Cıbıltepe Kayak Merkezi'nde kar kalınlığı 15 santimetreyi buldu. Kent genelinde iki gündür aralıklarla etkili olan kar yağışı, yaşamı olumsuz etkiliyor. Doğanın beyaz örtüyle kaplandığı kentte yaban hayvanları yiyecek bulmakta güçlük çekti. Vatandaşlar karla kaplanan araçlarını ve evlerinin önünü temizledi. Öte yandan Karayolları 18.Bölge Müdürlüğü ekipleri de kar küreme çalışması başlattı. Sarıkamış ilçesinde yağışlarla kar kalınlığı 10 santimetreyi buldu.

Doğu beyaza büründü! Yollar ulaşıma kapandı, mahsur kalanlar oldu - Resim : 4

Cıbıltepe Kayak Merkezi'nde kar kalınlığının 15 santimetreye ulaşması ise turizmcileri sevindirdi.

Sarıkamış Kayak Otelleri Derneği Başkanı Halit Taş, kar yağışına sevindiklerini belirterek, "İki gündür bölgemizde kar yağışı devam ediyor. Her taraf beyaza büründü ve güzel manzara oluştu. Yeterince kar yağdığında kar makinemizle pistleri hazır hale getirerek hizmete sunacağız." dedi.

ERZURUM'DA KAR VE SİS

Hava sıcaklığının eksi 5 dereceye kadar düştüğü Erzurum’da kar yağışı ve sis etkili oluyor.

Dün kent merkezine ilk karın yağdığı Erzurum’da gece hava sıcaklığı eksi 5 dereceye kadar düştü. Parçalı ve çok bulutlu, sabah saatlerinde karla karışık yağmur ve kar yağışlı havanın yaşandığı Erzurum’da sis görüş mesafesini 10 metreye kadar düşürdü. Aniden bastıran Kış Erzurumluları şaşırtırken, sabah evlerinden çıkan vatandaşlar buz tutan otomobillerini temizlediler. Soğuk hava ve kar yağışı sonrası yiyecek bulmakta güçlük çeken kuşlar ise kar üzerinde yiyecek aradılar.

Kar ve soğuk havanın etkili olduğu kentte buz tutan ağaçlar kartpostallık görüntü oluşturdu.

Doğu beyaza büründü! Yollar ulaşıma kapandı, mahsur kalanlar oldu - Resim : 5

MUĞLA'DA YÜKSEK KESİMLERE KAR YAĞDI, YOL KAPANDI, ÇOBANLAR MAHSUR KALDI

Kış mevsiminin başlamasıyla birlikte Muğla’nın yüksek kesimlerinde yılın ilk kar yağışı başladı. Muğla’nın Seydikemer ilçesi Girdev yaylasında yoğun kar yağışı dolayısıyla karayolu kapandı ve çobanlar mahsur kaldı.

Kar yağışında mahsur kalan çobanlar Çamurköy Muhtarı Alim Yanatma’ya ulaştı. Muhtar Yanatma Muğla Büyükşehir Belediyesi ekiplerini arayarak yardım istedi. Büyükşehir ekipleri bölgeye ulaştı ve mahsur kalan çobanları kurtardı. Ekipler daha sonra kar yağışı dolayısıyla kapanan 13 kilometrelik yayla yolunu temizledi.

Çamurköy Muhtarı Alim Yanatma “Kar yağışı dolayısıyla çobanlar dağda mahsur kaldığını söyledi. Muğla Büyükşehir Belediyesini arayarak yardım istedim. Ekipler kısa süre içerisinde bölgeye ulaştı. Mahsur kalan çobanları kurtarıp karla kapanan yolu açtılar. Kısa bir süre içerisinde müdahalede bulunan Muğla Büyükşehir Belediyesi ekiplerine ve Büyükşehir Belediye Başkanı Dr. Osman Gürün’e teşekkür ederim. Vatandaşlarımızın mağdur olmasını önlediler” dedi.

Doğu beyaza büründü! Yollar ulaşıma kapandı, mahsur kalanlar oldu - Resim : 6

BİTLİS'E İLK KAR DÜŞTÜ

Bitlis'e mevsimin ilk karı yağdı. Kentte gece etkili olan sağanak, sabah yerini kar yağışına bıraktı. Nemrut Dağı, yüksek kesimler ile Rahva bölgesi beyaza büründü, araçların üzeri karla kaplandı. Bitlis-Tatvan kara yolunda etkili olan sis nedeniyle sürücüler zor anlar yaşadı.

RİZE'DE YÜKSEK KESİMLERDE KAR

Rize'nin yüksek kesimlerinde kar kalınlığı Rize-Erzurum kara yolundaki 2 bin 640 rakımlı Ovit Dağı mevkisinde 20, turizm merkezi Ayder Yaylası'nda ise 10 santimetreye ulaştı. Yüksek kesimlerinde iki gündür aralıklarla devam eden yağış nedeniyle Ovit'te kar kalınlığı 20 santimetreyi buldu. Karayolları ekipleri, Ovit Dağı'nda bulunan otellerdeki tatilciler ve bölgedeki yaylacıların mahsur kalmaması için yolu araç trafiğine açık tutmaya çalışıyor.

Yetkililer, sabah saatlerinden itibaren yol açma çalışmasının başladığını, gelecek haftadan itibaren Ovit Tüneli bölgesinden sonra yol açma çalışması yürütülmeyeceğini kaydetti. Çamlıhemşin ilçesine bağlı Ayder Yaylası'nda da kar kalınlığı 10 santimetreye ulaştı. Bölgedeki bazı yüksek yaylalarda ise kar kalınlığı 30 santimetrenin üzerine çıktı. Yağışın ardından çam ormanları, sis bulutu ile ayrı bir güzelliğe büründü.

METEOROLOJİ'DEN UYARI

Meteoroloji Genel Müdürlüğü'nden yapılan açıklamaya göre, yarın ülke genelinin parçalı ve çok bulutlu, Batı ve Orta Karadeniz kıyıları, Doğu Karadeniz, İstanbul, Kocaeli, Sakarya, Yalova, Tokat ve Ardahan çevreleri ile Çanakkale ile Tekirdağ'ın doğu, Bursa'nın kuzey ilçelerinde yağış görüleceği tahmin ediliyor.

Yağışların, Doğu Karadeniz'in iç kesimleri ile Ardahan çevrelerinin karla karışık yağmur ve kar şeklinde olması, Trabzon ve Rize ile Artvin'in kıyı ilçelerinde yer yer kuvvetli seyredeceği öngörülüyor.

Gece ve sabah saatlerinde İç Ege, Göller Yöresi, İç Anadolu, Batı Karadeniz'in iç kesimleri ile Doğu ve Güneydoğu Anadolu'nun doğusunda yer yer pus ve sis bekleniyor.

Rüzgarın ise Marmara ile Kuzey Ege'de kuzey ve kuzeydoğu, Orta ve Doğu Karadeniz kıyılarında kuzeybatı yönünden kuvvetli, yer yer fırtına şeklinde eseceği tahmin ediliyor.

Kaynak: AA

kar yağışı hava durumu meteoroloji