DMX'in epik, Earl Simmons'ın trajik hikayesi...

ABD
DMX'in epik, Earl Simmons'ın trajik hikayesi...

Gerçek adı Earl Simmons olan ABD'li unutulmaz rapçi DMX, 50 yaşında hayatını kaybetti. Şarkılarında bir köpek gibi havlayan ve agresif tavrı ile efsaneleşen ve 9 kadından 15 çocuk sahibi olan DMX, 14'ünde nasıl ölüme sürüklenmeye başladı, neden defalarca hapse girdi?

“Her zaman sinirliyim. Aslında şükretmem gereken pek çok şeye sahibim. İyi günlerdi. Çok eğleniyorduk. Miami'de üçüncü albümü çıkarmışız... Ama stüdyoya girince işler değişiyordu.”

Kliplerini ilk kez izlediğinizde endişeli bir tebessümle “Yahu niye bu kadar agresifsiniz” diye sorduran, şarkılarında “havlamalarına” (Evet, var böyle bir şey) şahit olduğunuzda garipsediğiniz ilginç bir karakterdi DMX...

Birkaç gün önce kalp krizi nedeniyle hastaneye kaldırılan 50 yaşındaki rapçi bitkisel hayatta verdiği yaşam mücadelesini kaybetti. Gerçek adı Earl Simmons olan DMX; Earl Simmons iken sabıka kaydını doldurmakla, DMX iken ise tarihe geçen parçalara imza atmakla meşguldü.

Altın Çağ 80'lerin ardından, yeni isimlerle ve yeni yıldızlarla rap dünyası 90'larda kabuk değiştirmekteydi. Bayrağı devralan isimlerden biri de DMX olacaktı. 90'ların başında hapiste olduğu dönemlerde şarkılarını yazan, dışarıda olduğu dönemlerde ise 'underground' camiada adından söz ettiren DMX, 1998'de çıkan “It's Dark and Hell Is Hot” adlı ilk stüdyo albümüyle listelere çok agresif bir giriş yaptı.

DMX'in epik, Earl Simmons'ın trajik hikayesi... - Resim : 1

Get At Me Dog, Stop Being Greedy ve Ruff Ryders Anthem hala bilinen klasik parçalar arasında. Bu üç parçanın da klibi oldukça agresif bir atmosferde geçiyor. Ruff Ryders Anthem'ı duyanlar “Aa, biliyorum bu parçayı” diyecektir muhtemelen ancak diğer ikisi için Türkiye'de benzer şeyleri söylemek zor. Billboard 200'de ilk sıraya yükselen albüm, Ruff Ryders Anthem gibi global bir hit ile tarihe geçti ancak o dönemde gündemi sarsan Stop Being Greedy parçasının klibi olmuştu.

DIŞARI İTİLENLERE SESLENDİ

İlk 5 albümü de Billboard 200'e 1. sıradan girmeyi başarmış ilk sanatçı olan DMX, cebinde metelik olmayanlara, sistematik olarak çarkın dışına itilenlere ve kriminalize edilenlere sesleniyordu. Bu yönüyle ABD'nin kırsalında yaşayan beyaz ergenlerin de sinir krizlerine, ergenlik triplerine ve isyanlarına ortaklık ediyordu. Verdiği mesaj ise "Başarabilirsiniz, çalışın" değildi, "Sistemi kırın, kuralları tanımayın" mesajıydı. Bu sebeple de çok büyük ilgi gördü, yine bu sebeple üç Grammy adaylığının hiçbiri ilk iki albümüyle gelmedi.

Stop Being Greedy'nin klibinde DMX, zengin bir beyaz adamı malikanesinde adeta avlıyordu. Toplumun ve sınıfların çizdiği bütün kuralları alt üst eden adeta yırtıp atan bir tavırdı bu. Ve aslında resmedilen, gerçekten çok da uzak bir durum değildi. Tamamen “çiğ”, “ham” bir albüm... Ardından gelen "Flesh of My Flesh, Blood of My Blood" adlı albüm de yeteri kadar sert ve etkileyiciydi. Aynı takvim yılında çıkardığı iki albüm ile müzik dünyasına damga vurmuştu.

1999 tarihli "...And Then There Was X", 2001 tarihli "The Great Depression" ve 2003 tarihli "Grand Champ" albümleri DMX efsanesini tarihe kazıyan albümler oldu. 

DMX'in epik, Earl Simmons'ın trajik hikayesi... - Resim : 2

We Right Here, Who We Be, Where The Hood At, Party Up, What's My Name gibi parçaları ise önemli hitler olarak tarihe geçti. Rap dünyasında her zaman DMX'ten iyi MC'ler, ondan iyi söz yazarları oldu ancak onun yarattığı atmosfer -bu topraklardan bağ kurması zor olsa da- kitleleri “gaza getirmeye” çok müsait bir atmosferdi ve bu konuda eşi benzeri yoktu.

Şan ve şöhretin parıltısı üzerine yağan DMX, sinema filmleri de çekti. Jet Li ile başrollerini paylaştığı "Cradle 2 the Grave" adlı 2002 yapımı filmin soundtrack albümünde yer alan bir parça ise dünya çapında bir fenomene dönüştü: X Gon' Give It To Ya!

2016'da Marvel'ın dünyayı kasıp kavuran Deadpool adlı filminin soundtrack albümünde yer almasıyla yeni nesil arasında da inanılmaz bir popülarite elde eden parça, 2014'te ise yetişkin çizgi dizisi Rick and Morty'nin ilk sezonunda "Something Ricked This Way Comes" adlı bölümde kullanılmıştı.

14 YAŞINDA TANIŞTI, HAYATI DEĞİŞTİ

DMX'in DMX olmadığı zamanlarda büründüğü Earl Simmons ise tam bir trajedi içinde yaşadı. 14 yaşında ilk kez mentorunun tanıştırdığı “crack” (taş olarak da bilinir) ile ölene kadar bağlarını koparamadı. Eroin ve kokainden kat kat daha fazla bağımlılık yapan 'crack' ile ilgili ilk anısını rapçi Talib Kweli'nin podcast'inde anlatan DMX, gözyaşlarını tutamamıştı. Crack yüzünden defalarca ölümden döndüğünü anlattı.

DMX'in epik, Earl Simmons'ın trajik hikayesi... - Resim : 3

NEDEN KÖPEK GİBİ HAVLIYORDU?

Şarkılarında köpek gibi havlamasının sebebi, Çocukken sokakta kaldığı dönemlerde ona sokak köpekleri dostluk ediyordu; bu yüzden şarkılarında zaman zaman köpek gibi havlıyordu. Köpekler hayata dair hayal kırıklıklarının da hedefi olacaktı. Pek çok kez hayvanlara eziyet ettiği için hüküm giymişti. GQ'ya verdiği bir röportajda annesi tarafından acımasızca şiddet gördüğünü anlatacaktı. Annesi bir süpürge sopasıyla iki dişini kırmıştı, babasını ise hiç görmemişti bile...

SAYISIZ GÖZALTI...

Dokuz farklı kadından 15 çocuk sahibi oldu, bir dönem konserlerinde açılışını Jay-Z'ye yaptıracak kadar ünlü ve güçlüydü, spor arabaları, botları, Woodstock 99 performansı (yukarıda fotoğrafta) ile ikonik bir karakterdi. Sayısız kez gözaltına alındı, defalarca hapse girdi... Ancak yarattığı etki çok farklıydı. 2017'de NBA'de bir Celtics-Lakers maçında mola esnasında Ruff Ryders Anthem çalıyor ve kamera seyirciler arasında yer alan DMX'e dönüyordu. O an kopan çığlık bir müzisyenin tarihe geçtiğinin de ispatı adeta.

Run DMC ile başladığını söyleyebileceğimiz “hardcore hiphop” türü, DMX'le zirvesine ulaştı. Yaşadığı sıkıntıları, hissettiği güvensizlikleri; korkusuz bir görüntü çizerek ve aslında çok korkan bir sokak köpeği gibi var gücüyle çığlık atarak, kükreyerek aktaran DMX; Denzel Curry, Jpegmafia gibi çok başarılı isimlere de ilham kaynağı oldu.

Kaynak: Web Özel

dmx rap ABD