Dizilerden Hollywood yıldızlarına kadar dünyada kasket furyası aldı başını gidiyor...

Dizilerden Hollywood yıldızlarına kadar dünyada kasket furyası aldı başını gidiyor...

Kaldırıldıkları sandıklardan Peaky Blinders dizisiyle beraber çıkarılan kasketler artık çok daha görünür hale geldi. Birçok dünya yıldızının kasketle birlikte objektiflerin karşısına geçmesi bu modayı biraz da körükledi. Kim, neden kasket takıyor?

Çoğumuz onu Yeşilçam filmlerinden, Türk dizilerinden ya da günlük yaşantımızda yaşça daha büyük olan kişilerin giymesinden dolayı biliyoruz. Ancak durum artık öyle değil. Önceden Züğürt Ağa’nın ya da eski Başbakan Merhum Bülent Ecevit’in başında gördüğümüz kasket şimdi Hollywood ünlülerinin de modası haline gelmişken, diğer yandan Trabzonspor’un da “Kasketliler geri döndü” sloganı da akıllarda yer ediyor. 

Bir dönem taşralı kültürüyle özdeşleşen ve siyasete konu olan ‘kasket’ artık yaygın bir moda ikonu. Öyle ki Peaky Blinders dizisinde oyuncuların takmış olduğu kasketler, bir İngiliz çetesinin olmazsa olmazı. Özellikle İngiliz Peaky Blinders dizisinden sonra dünya çapında bir kasket furyası oluşmaya başladı. Ocak ayında gösterime giren Netflix’in Lupin dizisinde de Omar Sy’ın canlandırdığı hırsız Assane Diop’un da kasket taktığı görüldü.

DİZİLERLE DE BİTMEDİ…

Dizilerle beraber moda haline gelen kasket diğer Hollywood ünlülerinin de bir parçası haline geldi. Brad Pitt, Leonardo DiCaprio ve Idris Elba gibi ünlüler de kasketli halleriyle objektiflerin karşısına geçti. Aynı zamanda yine bu yılın başlarında NFL playofflarında Tampa Bay Buccaneers teknik direktörü Bruce Arians’ın da kasket taktığı görüldü.

Dizilerden Hollywood yıldızlarına kadar dünyada kasket furyası aldı başını gidiyor... - Resim : 1Bilhassa Peaky Blinders dizisinde, ana karakterlerinin hepsinin kasket takması, kasket furyasının başlangıcı oldu. Takım elbiseyle birlikte özdeşleştirilmeye başlanan kasket, gün geçtikçe sokaklarda daha da görünür hale geldi. Kaynak: istock

“GEÇMİŞTE SADECE TAŞRALILAR GİYİYORDU”

Kasketin popülaritesi artmaya başladıktan sonra bu konuda ciddi bir furya oluştu. İngiltere’nin Reading şehrinde bir üniversite hocası olan 33 yaşındaki Will Bailey-Watson, kasketin geçmiş dönemde neredeyse sadece yaşlılar veya taşralılar tarafından giyildiğini söylüyor. Aynı zamanda şimdiki spor programlarında da sık sık karşılaştığını söyleyen Watson, Lupin dizisini de izledikten sonra kasket giymek için heveslendiğini belirtiyor.

Sokağa çıkma kısıtlamasından aylar sonra bu şekilde bir şapka takmasının kendisini özel hissettirdiğini söyleyen Watson, Instagram’da bu şekilde bir fotoğrafını paylaştıktan sonra yorumlarda olumlu olumsuz çok sayıda yorum olduğunu söylüyor. Yorumlardaki tartışmanın kendisi gibi birinin (Genç) kasket giyip giymemesi üzerine odaklandığını ifade ediyor. 

“SAÇLARIM ARTIK ESKİSİ GİBİ DEĞİL O YÜZDEN…”

65 yaşında olan ve tam otuz yıldır kasket giyen Mark Wood, kasketin güzel görünmesinin yanı sıra bazı kusurları da gizlediğini ifade etmekten geri kalmıyor. Kasketi bir gazeteci şapkası olarak niteleyen Wood, otuz yıl önce şapkasının bir İrlandalı tarafından verildiğini söylüyor. Yün kasket giymeyi tercih eden Wood, “Kasket çok rahat ve çok şık. Özellikle yılın bu zamanlarında da çok sıcak tutuyor.” diyerek, bir sırrını da açıklıyor: Artık saçlarım eskisi gibi değil, bu tam olarak kel erkeklerin şapkası.

Dizilerden Hollywood yıldızlarına kadar dünyada kasket furyası aldı başını gidiyor... - Resim : 2Dünyaca ünlü eski futbolcu David Beckham'ın katıldığı bir televizyon programında özel hayatında kasket tercih ettiği anlar ekrana yansıtıldı.

20. YÜZYILIN BAŞLARINDA BİR GAZETECİ ÇOCUK GİBİ

Kasketle ilgili olarak 40 yaş altındaki vatandaşların birçoğu da şapkayı “Eskiye çağrışım” olarak nitelendiriyor. Bir müzik şirketinde Dijital Kaynaklar Koordinatörü olan 31 yaşındaki Austin White, kasketi “Eski zamanlara özgür bir şapka” olarak adlandırsa da bir yıldır kasket giyiyor. Gardırobundan seçtiği marjinal kıyafetlerle teatral havanın tadını çıkardığını söyleyen White, kendisini kimi zaman 20. Yüzyılın başlarında bağıran bir gazeteci çocuk gibi ya da bir balıkçı yaka ile şair gibi hissettiğini söylüyor. 

Dizilerden Hollywood yıldızlarına kadar dünyada kasket furyası aldı başını gidiyor... - Resim : 3Eski Başbakan Merhum Bülent Ecevit

“KARAOĞLAN KASKETİ” BİR DÖNEM SİYASETİN SİMGESİYDİ

1974 ve 2002 yılları arasında dört kez Başbakanlık görevini yürütmüş olan Bülent Ecevit de kasketiyle özdeşleşmişti. 

Dizilerden Hollywood yıldızlarına kadar dünyada kasket furyası aldı başını gidiyor... - Resim : 4Trabzonspor Teknik Direktörü Abdullah Avcı

#KasketlilerGeriDöndü

Trabzonspor da uzun süre devam eden galibiyet serisiyle havaya girdi. Kasket de bu performansın en önemli simgelerinden biri haline geldi. Trabzonspor efsanesi Teknik Direktör Ahmet Suat Özyazıcı’dan kalan bir geleneğe Abdullah Avcı da atıfta bulunarak maçlara kasketle çıkmaya başladı. Hatta Abdullah Avcı’nın çıktığı bir maçtaki kasket tam tamına 61 bin liraya alıcı buldu. Diğer yandan tekrar gün yüzüne çıkan kasket TS Store’da da 119,90’dan satışa sunuluyor.

Bu haberde yer alan bilgilerin önemli bir bölümü Wall Street Journal'da yayımlanan Jacob Gallagher imzalı "From Idris Elba to Leonardo DiCaprio, the Polarizing Flat Cap Is Back (Idris Elba'dan Leonardo DiCaprio'ya Kasket Furyası Geri Döndü)" isimli makaleden alınmıştır.

Kaynak: Web Özel

Brad Pitt Leonardo DiCaprio peaky blinders Bülent Ecevit Kemal Kılıçdaroğlu Abdullah Avcı Trabzonspor