Derz nedir? Derz çeşitleri nelerdir?

İstanbul
Derz nedir? Derz çeşitleri nelerdir?

Derz ne anlama geliyor? sorusunun yanıtı İstanbul Unkapanı Köprüsü'nün rüzgar ve karın yoğun etkisiyle bağlantı noktaları olan derzlerinden kopmasından ötürü aratılmaya başlandı. Peki, derz nedir? Derz çeşitleri nelerdir?

İstanbul'da etkisini gösteren Sibirya kökenli Aybar kar fırtınası, hayatı olumsuz bir şekilde etkilemeyi sürdürüyor. Aralıklarla hızlı bir şekilde yoğunluğu artan fırtına, tüm kenti beyaz bir örtüyle kapladı. Kar yağışı ve şiddetli fırtınanın etkisinden Unkapanı Köprüsü de nasibini almış durumda. Köprünün derz noktalarından kopması sonucu derz ne demek sorusu aratılmaya başlandı.

DERZ NEDİR?

Duvarda taş aralıklarını harçla doldurup üzerinden mala çekme işi ya da malayla çekilen çizgi olarak ifade edilir. Derz aynı zaman dahilinde faysans, seramik, mermer vb. ile kaplanmış yüzeylerin ince aralıklarını dolduran maddedir.

TDK'ya göre derz ifadesinin anlamı şu şekildedir: Duvar taşlarının veya tuğlalarının harçla doldurulup üzerinden mala çekilerek düzeltilen aralığı.

DERZ ÇEŞİTLERİ NELERDİR?

Uygulamaya güre farklı derz çeşitleri vardır. En çok karşılaşılan çeşitleri ise şu şekildedir:

Genleşme Derzleri (Dilatasyon derzleri): Betonarme yapıda rötre, sünme, sıcaklık değişmesi sebebiyle meydana gelen boy değişikliklerinin etkisini azaltmak için plandaki boyutlarını sınırlı tutmak amacıyla yapı genleşme derzleri bırakılır. Bu derzlerle yangınlarda ortaya çıkan yüksek sıcaklık etkisiyle yapıların fazla zarar görmesi de önlenmiş olur.

Oturma Derzleri: Temel zemini özelliklerinin veya yapı yüklerinin bütün alanda düzgün olmayışı yüzünden meydana gelecek farklı oturmaların ve dönmelerin yapıya zarar vermesini önlemek için yapılan derzlerdir.

Konstrüktif Derzler: Statik, hareketli yükler ve dinamik kuvvetlerden meydana gelecek deformasyonları önlemek, titreşimlerin bölgesel kalmasını sağlamak amacıyla yapılan derzlerdir.

Deprem Derzleri: Yapıya deprem etkisiyle kendi içinde az zarar verecek, titreşim yapabilecek bölümlere ayıran derzlerdir.

Bir de bunlar dışında kalan inşaat derzleri vardır. Çeşitli nedenlerle beton sürekli olarak dökülemeyince, ara verildiğinde ortaya çıkan bu derzler geçici olup, betonun ek yerlerini meydana getirirler ve burada sözü edilen hareket

İstanbul Unkapanı Köprüsü