Depremzedelerin yardım melekleri: "Ellerimizle toprağı kazarak çıkardık"

Haberglobal.com.tr
Kahramanmaraş Depremi

Geride bıraktığımız yıl 6 Şubat'ta yaşanan Kahramanmaraş merkezli depremlerin ardından, yaraların sarılması için tüm Türkiye seferber oldu. Bölgede görev yapan kadınlar 8 Mart Dünya Kadınlar Günü dolayısıyla bir araya geldi, yaşadıklarını anlattı.

Geride bıraktığımız yıl 6 Şubat'ta yaşanan Kahramanmaraş merkezli depremlerin ardından farklı mesleklerden birçok kadın, yaraları sarmak için bölgeye akın etti. Arama kurtarmadan enkaz kaldırmaya, psikososyal destekten yardım dağıtımına farklı alanlarda görev yapan kadınlar, 8 Mart Dünya Kadınlar Günü dolayısıyla bir araya geldi.

Deprem haberini alır almaz bölgeye koşan kadınlardan biri 112 Acil Tip Teknisyeni Funda Çayır'dı. Yardım bekleyen kadın ve çocukların kendilerini gördüğü an yüzlerinde oluşan gülümsemenin umudun simgesi olduğunu söyleyen Çayır, "Enkaz altından çıkartılan yaralıların genelde çorapları yoktu, üşümüşlerdi, onlara ayağımdan çıkardığım çoraplarımı verdim. Çoraplarını giydirdim. Ellerine eldivenlerimi taktım. Üstlerine battaniye örtüp en yakın sahra hastanesine gidene kadar ellerini hiç bırakmadım" dedi.

"ZORU BAŞARIRIZ, İMKANSIZ ZAMAN ALIR"

Jandarma Genel Komutanlığı'nda görevli Astsubay Kıdemli Çavuş Kübra Kılınç da bir kadın olarak deprem bölgesinde görev yaptığı için gururluydu. Çadır kurulumundan erzak dağıtımına birçok görevi başarıyla yerine getiren Kılınç kadınların gücüne dikkat çekti, "Ülkemizdeki kadınlar için şunu söyleyebilirim; asla pes etmesinler. Karşılarına ne engel çıkarsa çıksın, hangi duvarla karşılaşırlarsa karşılaşsınlar o duvarları yıkabilecek güçteler. Bizim şöyle bir prensibimiz var; zoru başarırız, imkansız zaman alır" diye konuştu.

Polis arama kurtarma ekibinde yer alan Seher Birinci de deprem bölgesine koşan kadınlardan yalnızca biriydi. Birinci ise "Deprem bölgesinde ekipmanlarımızı kullanamadığımız yerlerde ellerimizle toprağı kazarak depremzedeleri çıkardık. Yeri geldi yemek yaptık, dağıttık, yeri geldi Türkiye'nin dört bir yanından gelen yardımları ihtiyaç sahiplerine ulaştırmak için el olduk. Kadın olarak o kadar mücadele içerisinde yılmayan bir yapımız var" açıklamasında bulundu.