Deprem beklenen riskli bölgeler nereler? Doç. Dr. Mehmet Ergün değerlendirdi

Kahramanmaraş Depremi

Kahramanmaraş'ta sabah saatlerinde meydana gelen 6 Şubat tarihli yıkıcı deprem 10 ili birden etkiledi. TÜBİTAK MAM Yer Bilimleri Araştırma Grubu'ndan kıdemli başuzman araştırmacı Doç. Dr. Mehmet Ergin, Haber Global'de riskli bölgelere ilişkin açıklamada bulundu.

Kahramanmaraş merkezli yaşanan deprem diğer fayların ne zaman kırılacağı konusunun yeniden gündeme gelmesine neden oldu.

TÜBİTAK MAM Yer Bilimleri Araştırma Grubu'ndan kıdemli başuzman araştırmacı Doç. Dr. Mehmet Ergin, Haber Global'de riskli bölgelere ilişkin değerlendirmede bulundu.

Ergin konuya ilişkin olarak "Marmara bölgesinde 1996 yılında biz bir çalışma yapmıştık ve 60 küsür yıllarında da hocalarımızın yapmış olduğu bir çalışma vardı. Ve oradaki fay sonu boyunca Gölcük civarı ve Armutlu civarında yoğun deprem aktivitesi gözükürken o bölgedeki boşluk muhtemel bir sismik riske işaret ettiğini biz belirttik." ifadelerini kullandı.

Sözlerine devam eden Ergin "90 yıllarında Adana bölgesinde Kilikya bölgesi dediğimiz bölgede de kırılmamış bir fay vardı. Depremler orada tetikleniyordu ve tetiklendi. Ve bu gözlemler bize sismik boşlukların olduğu yerlerde kırılmaların olabileceğinin en büyük işaretidir. Hocalarımızın dediğine baktığımız zamanda biz bu depremleri inceleyeceğiz, stres dağılımına bakacağız. Gerek Bingöl Karlıova olsun, gerek Adana havzası olsun, gerek Göksun Kozan havzası olsun. Oraları birbirini etkileyen faylar olduklarından dolayı risk altında olduklarını söyleyebilirim, bilimsel veriler ışığı altında." dedi.

 

Kaynak: Haber Global TV

riskli bölge kahramanmaraş deprem