Dakika dakika Bartın'daki maden faciası...

Bartın
Dakika dakika Bartın'daki maden faciası...

Tüm Türkiye, Bartın'dan gelen acı haberle matem havasına büründü. Amasra'da meydana gelen maden faciasında 41 işçi yaşamını yitirdi. Patlama sonrasında yetkililer peş peşe açıklamalarla sürece ilişkin bilgiler verirken ülke gelen haberlere kitlendi.

Türkiye, Bartın'ın Amasra kentinde yaşanan maden faciası ile yasa büründü. Grizu patlamasında 41 maden işçisi hayatını kaybederken, yaralılar ise tedavi altına alındı. Patlamada ilk 36 saat yapılan peş peşe açıklamalarla durumun ciddiyeti gözler önüne serilirken, tüm ülke gece boyunca dahi gelecek haberleri dört gözle bekledi. İşte dakika dakika faciada yaşananlar ve satır başı açıklamalar...

14 Ekim Cuma

Türkiye Taşkömürü Kurumu (TTK) Amasra Müessese Müdürlüğüne bağlı maden ocağında eksi 300 kotunda grizu patlaması meydana geldi.

VALİLİKTEN İLK RESMİ AÇIKLAMA 

14 Ekim Cuma

Bartın Valiliği patlamaya ilişkin ilk resmi açıklamasını yaparken “Olay yerine tüm ekiplerimiz seferber edilerek gerekli çalışmalara başlanmıştır” ifadelerini kullandı.

14 Ekim Cuma

Bartın Valisi Nurtaç Arslan basın mensuplarına bir açıklamada bulundu ve “-300 kotunda 44, -350 kotunda da 5 yaralımız vardı. Bunlardan 12'si yaralı olarak kurtarıldı. Kurtarma çalışmalarımız devam ediyor. Sekiz kişi ise kendi imkanlarıyla kurtarıldı” dedi.

14 Ekim Cuma

Bartın Cumhuriyet Başsavcılığı, Amasra'daki maden kazası ile ilgili soruşturma başlattı.

İLK CAN KAYBI AÇIKLAMASINI BAKAN KOCA YAPTI

14 Ekim Cuma
14 Ekim Cuma

Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Fatih Dönmez ile İçişleri Bakanı Süleyman Soylu, Bartın Amasra'da patlama meydana gelen maden ocağına geldi.

14 Ekim Cuma

Bakan Soylu, 21 madencinin hastaneye intikal ettirildiğini ifade ederken 14 işçinin yaşamını yitirdiğini açıkladı. Soylu, bazı yaralıların İstanbul'a sevk edileceğini de ifade etti.

14 Ekim Cuma

CHP Zonguldak Milletvekili Deniz Yavuzyılmaz, 2019'da Sayıştay'ın patlama yaşanan madenle ilgili uyarılarda bulunan bir rapor hazırladığını öne sürdü.

14 Ekim Cuma

Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Fatih Dönmez, “Arkadaşlarımızın yapmış olduğu ilk değerlendirmeler grizu patlaması olduğu şeklinde” ifadeleriyle patlamanın sebebini açıkladı.

Dakika dakika Bartın'daki maden faciası... - Resim : 1
Patlamada yaralanmadan kurtulan işçiler, gece boyunca süren arama-kurtarma çalışmalarında yer aldılar. Fotoğraflar: AA
15 Ekim Cumartesi

Sağlık Bakanı Koca: “Bartın’da, bir maden ocağında meydana gelen patlamada 22 vatandaşımızı kaybettik. Her birine yüce Allah'tan rahmet diliyorum. Milletimizin başı sağ olsun. Yaralıların sağlıklarına bir an önce kavuşmaları için elimizden geleni yapıyoruz.

Yaralılardan 8’i yoğun bakımda, 4’ü serviste tedavi görüyor. 5 yaralı ise alanda kurulan Acil Müdahale Merkezinde. 2 Ambulans Uçak, yoğun bakımdaki hastalardan 1’ini Ankara’ya, 5’ini ise Başakşehir Çam ve Sakura Hastanesi Yanık Merkezine ulaştırmak üzere harekete geçti.”

Dakika dakika Bartın'daki maden faciası... - Resim : 2
Patlamadan yaralı kurtulan maden işçisi Kemal Berberoğlu yaşadıklarını "Bir patlama oldu. Arkamdan bir basınçla beni 20-25 metre yerde sürükledi...  İlk aklıma gelen çocuğumdu. 'Gittim ben' dedim..." şeklinde anlattı. Fotoğraf: AA
15 Ekim Cumartesi

HAK-İŞ Genel Başkanı Mahmut Arslan, madencilerin aileleri başta olmak üzere tüm Türkiye'ye geçmiş olsun ve baş sağlığı dileklerini iletirken "Kaza bütün yönleriyle incelenerek varsa eksiklikler tespit edilmeli, gerekli tedbirler acilen alınarak bir daha benzer kazaların yaşanmasının önüne geçilmelidir” dedi.

15 Ekim Cumartesi
15 Ekim Cumartesi

Bakan Soylu yaptığı açıklamada “110 vardiya çalışanımızdan 26 madenci kardeşimiz şehit oldu... Şu anda aşağıda olduğunu değerlendirdiğimiz ve arama kurtarma çalışmalarıyla kurtarılmaya çalışılan 15 madencimiz var” diye konuştu.

15 Ekim Cumartesi

Sağlık Bakanı Fahrettin Koca sosyal medya hesabından yaptığı paylaşımda "Bartın'daki patlama sebebiyle can kayıplarımızın sayısı 28’e ulaştı. İstanbul’da 6, Bartın’da 5 olmak üzere toplam 11 hastamızın tedavisi için gereken her şey yapılıyor" dedi.

15 Ekim Cumartesi

İçişleri Bakanı Süleyman Soylu, Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Fatih Dönmez ve Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Vedat Bilgin kameralar karşısına bir kez daha geçerken Bakan Soylu, patlamada hayatını kaybeden madenci sayısının 40'a çıktığını açıkladı.

CUMHURBAŞKANI ERDOĞAN BARTIN'DA

15 Ekim Cumartesi

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan ve beraberindekiler, helikopter vasıtasıyla Bartın'a ulaştı. Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın kentte çalışmaları yerinde koordine edeceği bildirildi.

Dakika dakika Bartın'daki maden faciası... - Resim : 3
Cumhurbaşkanı Erdoğan yaşamını yitiren maden işçilerinin ailelerine başsağlığı dilerken cenaze törenlerine de katıldı. Fotoğraf: AA
15 Ekim Cumartesi

Cumhurbaşkanı Erdoğan, Bartın'da yaptığı açıklamada hayatını kaybeden işçi sayısının 41'e yükseldiğini açıkladı.

15 Ekim Cumartesi

Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Fatih Dönmez, maden ocağındaki arama-kurtarma çalışmalarının tamamlandığını Twitter hesabından duyurdu ve “Bütün kurumlarımızla tüm ailelerimizin, Bartın’ımızın yanındayız. Rabbim böyle acıları bir daha yaşatmasın" dedi.

Dakika dakika Bartın'daki maden faciası... - Resim : 4
Muhalefet liderleri CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu ve İYİ Parti Genel Başkanı Meral Akşener de Bartın'a giderek taziye ziyaretlerinde bulundu. Fotoğraflar: İHA
16 Ekim Pazar

Adalet Bakanı Bekir Bozdağ ile mikrofonların karşısına geçen Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Fatih Dönmez, maden alanını kapatma kararı aldıklarını açıkladı. Bakan Dönmez, "Alanı kontrol altına almak için de kapatma kararı verildi" dedi ve ekledi:

"Tesisin yeniden üretime hazırlanabilmesi için oluşan hasarların tespiti, bunların tekrar tesis edilmesi gibi teknik işlemler devam edecek. Bu işler bitinceye kadar müessesemizde kömür üretimine ara veriyoruz."

16 Ekim Pazar

Adalet Bakanı Bekir Bozdağ, faciaya ilişkin yürütülen soruşturma hakkında bilgi verdi. Bilindiği üzere CHP Zonguldak Milletvekili Deniz Yavuzyılmaz, 2019'da Sayıştay'ın patlama yaşanan madenle ilgili hazırladığı raporda uyarılarda bulunduğunu öne sürmüş, Türkiye Taşkömürü Kurumu (TTK) ise iddiaların doğruyu yansıtmadığını dile getirmişti.

Kaynaklar: AA, DHA, İHA

Kaynak: Web Özel

Bartın