Cumhurbaşkanlığı Sözcüsü Kalın'dan kabine toplantısı sonrası açıklama

Cumhurbaşkanlığı Sözcüsü İbrahim Kalın diplomasi, ekonomi ve iç siyasette yaşanan gelişmelerin değerlendirildiği kabine toplantısının ardından açıklama yaptı. Gündemdeki kritik maddeler Suriye, Fırat'ın batısı ve doğusu, ekonomi ve orman yangınları

Beştepe'de yapılan kabine toplantısının ardından Cumhurbaşkanlığı Sözcüsü İbrahim Kalın açıklama yapıyor. İşte Kalın'ın açıklamaları:

ERDOĞAN VE PUTİN GÖRÜŞMESİ EN GEÇ CUMA GÜNÜ
"PYD/YPG'ye karşı yürütülen mücadeleyle ilgili genel bir değerlendirme yapıldı. Pençe 1 ve 2 harekatları da devam edecek, Kıran harekatı da etkili şekilde devam ediyor. Suriye sahasındaki gelişmeler etraflıca ele alındı. Geçen hafta ABD ile güvenli bölge tesisi konusunda bir mutabakata varıldı. Bu doğru yolda atılmış bir adımdır. İçişleri ve Milli Savunma Bakanlığımızın görüşmeleri devam ediyor. Münbiç'teki gibi gecikmeleri kabul etmemiz mümkün değil. Fırat'ın doğusunda güvenli bölge konusunda da önemli adım atılmış durumda. Fırat'ın batısında ise Zeytindalı ve Fırat Kalkanı operasyonlarıyla bölge güvenlik altına alınmış idi. Bu bölgeye 400 bin mülteci geçen yıl geri döndü. İdlib'teki durumun kritik bir hassasiyet arz ettiğini ifade edebilirim. Özellikle 9'uncu gözlem noktamıza intikal yoluna yapılan saldırı konusunda gerekli birimlerimiz temaslarını sürdürüyor. Sayın Erdoğan ile Sayın Putin'in bir görüşme imkanı olacak. Önceki mutabakata uyulmasını bekliyoruz. Bu konuda çeşitli girişimlerimiz devam ediyor. Rejimin ihlallerine derhal son vermesi çağrısını yenilemek istiyoruz. 

"EKONOMİDEKİ GELİŞMELER MEMNUNİYET VERİCİ"
Bugün özellikle gündemimizde olan konulardan biri; ekonomi konusunda pozitif yönde ilerliyor. Son 12 aydaki ihracatımız 188 milyar dolar sınırına yaklaştı. Turizmde pozitif gelişmeler de kamuoyunun malumu. 21 milyon turiste ulaşmış durumdayız. Cari fazla verildiğini memnuniyetle ifade edebiliriz. TBMM'de kabul edilen kalkınma planımız da disiplinli bir şekilde uygulanmaya devam edecek. Doğrudan yatırımların bir yükselme trendi gösteriyor olması son derece memnuniyet verici. Bütün bu ekosistem içerisinde önümüzdeki aylarda enflasyonda olumlu yansımaların olmasını bekliyoruz. 

BAKAN PAKDEMİRLİ'DEN ORMAN YANGINLARI SUNUMU
Kabinemizin gündeminde olan bir diğer konu: Orman yangınlarıyla ilgili, yangınların neden ortaya çıktığı, tedbirler konusunda sayın Orman Bakanımızın önemli bir sunumu oldu. Bu yangınların bir kısmının ihmal ve dikkatsizlikten, bazılarının kasıtlı çıkarılmış olma olasılığı her zaman vardır. Fakat yangında hasar gören arazilerin imara açılması anayasal olarak yasaktır. Bu araziler tabiatımıza tekrar kazandırılacaktır. Sayın bakanımız da bu konuda önemli bir sunum yaptı.

İSTANBUL VE ANKARA'YA KAYYUM GÜNDEMDE YOK

(Kayyum atamalarına ilişkin soru üzerine) Terör örgütüne destek, yardım ve yatakçılık içinde olmayan hiçbir belediye başkanıyla ilgili böyle bir tasarruf söz konusu değil. TCK'nın verdiği yetkiler çerçevesinde böyle bir tasarrufta bulunulmuştur. İstanbul ve Ankara'da böyle bir şey söz konusu olmadığını göre bu belediye başkanlarıyla ilgili de böyle bir gündem yok. Teröre doğrudan destek olan, yardım ve yatakçılık yapan, belediyenin sağladığı imkanları terör örgütlerine kanalize eden, terör örgütleri mensuplarını çeşitli isimler ve kılıflar altında belediyelere alan veya onlara istihdam, iş alanları açan, terör örgütlerine para aktaran belediye başkanlarıyla ilgili tabii ki kanunlar çerçevesinde gerekli adımlar atılmıştır.
Eğer bu tür durumlar ortaya çıkarsa da bundan sonra da atılacaktır. Milli iradenin tecellisi olan seçimlerin namusunun korunması, vatandaşın vermiş olduğu oyun demokratik kurallar çerçevesinde hayata, siyasete yansıtılması için bu tedbirlerin alınması kaçınılmazdır. Bunlar keyfi olarak alınmış karar ve tedbirler değildir. Aynı partiden başka belediyeler de var. Ama buralarda doğrudan suça karışma, terör örgütlerine yardım ve yataklık etme, destek olma gibi bir suç hasıl olmadığı için onlarla ilgili bir tasarruf söz konusu olmamıştır. Ama seçilmiş olmak kimseyi masum kılmaz. Seçilmiş olmak tam tersine seçim kuralları ve milli iradenin sağladığı demokratik kurallar çerçevesinde icra yapmayı gerektirir.
Bu kuralların dışına çıktığınız zaman, terörle ilgili olabilir, adi suç olabilir, yolsuzluk olabilir, gerekli tedbirler alınmıştır. Seçildikten sonraki 4.5 aylık süre içerisinde İçişleri Bakanlığımızın yürüttüğü soruşturmalar ayrıca devam eden adli soruşturmalar neticesinde böyle bir karar alınmıştır. Burada aslolan milletin sandıkta tecelli eden iradesinin devam etmesini koruyacak demokratik çerçeveyi muhafaza etmektir.
Bir diğer önemli şey de orada vatandaşlarımıza hizmetlerin doğrudan etkin şekilde ulaşmasını sağlamaktır.
Atanan belediye başkan vekillerinin birinci vazifesi de bu olacaktır. Sayın Bahçeli'nin Sayın Cumhurbaşkanımızla bu hadise sonrası bir teması olmadı. İnşallah 26 Ağustos'ta Malazgirt'te birlikte olacaklar. Orada belki bu konuyu da ele alma imkanları olur.

TRUMP'LA GÖRÜŞME İÇİN HAZIRLIK YAPIYORUZ
(İdlib'teki gelişmelere ilişkin Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın Trump'la bir teması olacak mı) Önümüzdeki günlerde Sayın Cumhurbaşkanımızın Putin'le bir telefon görüşmesi olacak. Ben mevkidaşımla da görüştüm, şu anda Sayın Putin bir Finlandiya ziyareti gerçekleştiriyor. Yarın ya da en geç cuma günü bu telefon görüşmesini gerçekleştireceğiz. Sayın Trump ile de bir telefon görüşmesine hazırlanıyor. Benim Sayın Bolton'la bugün yarın bir görüşmem olacak. Ondan sonra da Sayın Cumhurbaşkanımızın Sayın Trump ile bir görüşmesi olacak. Tabii epey konu var. Özellikle Suriye ve diğer konularla ilgili istişare edecekleri konular var. Eylül ayında bildiğiniz gibi ABD Ticaret Bakanı beraberinde bir heyetle ülkemize gelecek. 100 milyar dolar ticaret hedeflerinin gerçekleştirilmesi için görüşmeler yapacaklar. Ayrıca New York'ta BM Genel Kurulu'na gittiğimiz zaman da Eylül'ün son haftasında orada da bir görüşme olma ihtimali var. Sayın Trump'ın Türkiye ziyaretiyle ilgili bir zamanlama yapmaya çalışıyorlar. Beyaz Saray'ın söylediği bu. Elimizde net bir tarih yok. Ama prensip olarak Sayın Trump da Osaka'daki görüşmede hem kameralar karşısında da söylemişti ziyaret edeceğini. Ama şu anda spesifik olarak belirlenmiş bir tarih söz konusu değil. Bunu da muhataplarımızla görüşmeye devam ediyoruz.

"SADECE 9'UNCU DEĞİL TÜM GÖZLEM NOKTALARI OLDUĞU YERDE KALACAK"
(9'uncu gözlem noktasının başka yere taşınıp taşınmayacağı sorusu üzerine) 9'uncu gözlem noktası yerinde duruyor. İdlib Mutabakatı ile kurduğumuz bütün gözlem noktaları olduğu yerde kalacak. Orada önceliğimiz askerlerimizin bulunduğu yerde kalmaları ve güvenliğini sağlamaları. 

İbrahim Kalın Cumhurbaşkanlığı sözcüsü kabine toplantısı İdlib Trump Erdoğan Putin kayyum