Cumhurbaşkanı Yardımcısı Oktay: Muhalefet Türkiye'nin gerçeklerinden uzak

Fuat Oktay TBMM
Cumhurbaşkanı Yardımcısı Oktay: Muhalefet Türkiye'nin gerçeklerinden uzak

Cumhurbaşkanı Yardımcısı Oktay, TBMM'de muhalefet partilerinin sorularını yanıtladı. Oktay, muhalefetin Türkiye'nin gerçeklerinden uzak olduğunu ifade ederek, "Histeri krizleriyle kaleme kağıda sarılıp, karşılıksız mektuplar yazıyor, Türkiye’nin geleceğine kastedenlerden medet umuyorsunuz" dedi.

Oktay, muhalefetin Türkiye’nin gerçeklerinden uzak olduğunu bildiklerine dikkat çekerek, "Ama bu kadar icraat körü olmak, millete faydalı ne varsa bu derece karşısında durmak artık gerçeklerden uzaklaşmaktan da öte milletten kopuşunuzun bir göstergesi diye düşünüyorum. Uzunca bir süredir iktidar olma umudunuzu tümden yitirip iyiden iyiye tükenmişlik sendromu belirtileri gösterdiğinizi görebiliyorduk. Cumhuriyetin 100'üncü yılına yaklaşırken, CHP’nin tek parti dönemi nostaljisi yaşadığını, yarım asrı aşan başarısızlığın etkisiyle bir buhran içinde sürüklendiğini de üzülerek izliyoruz. Histeri krizleriyle kaleme kağıda sarılıp, karşılıksız mektuplar yazıyor, Türkiye’nin geleceğine kastedenlerden medet umuyorsunuz" dedi. 

'HELALLEŞİP VEDA EDECEKSİNİZ'

Oktay, CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu’nun, "Helalleşme yolculuğuna çıkacağım" açıklamasını hatırlatarak, "Elinizde taş, sopa, molotof eksik; onu da görsek artık şaşırmayacağız. Ne de olsa farklı ittifaklar içindesiniz. Sona geldiğinizi kabul ederek illaki helalleşip veda edecekseniz önce samimi olacaksınız. O listeye tüm zulmettiklerinizi, ötekileştirdiklerinizi, yok saydıklarınızı, hakir gördüklerinizi yazacaksınız" ifadelerini kullandı. 

'BU TÜRKİYE'NİN BÜTÇESİDİR'

Oktay, bütçeye yönelik eleştirilere ilişkin, "2022 bütçesi ‘güçlenen-kalkınan-büyüyen Türkiye‘nin bütçesidir. Bütçemiz; yatırım, istihdam, üretim, ihracat ve büyüme odaklı bir yapıdadır. 2022 bütçesi; inovasyonun, teknolojinin, durmadan ilerleyen Türkiye’nin bütçesidir. Bu bütçe; işçinin, çiftçinin, kobilerimizin, üreticimizin, sanayicimizin, memurun, emeklinin; genciyle yaşlısıyla 84 milyon milletimizin bütçesidir. Toplumun tüm kesimlerine hitap eden, sahip çıkan programlar, destekler ve ödenekler barındırmaktadır. Emeğin, barışın, refahın, istikrarın ve bölgesinde söz sahibi, oyun kurucu Türkiye’nin bütçesidir. Buna rağmen, bütçemizin bir savaş bütçesi olduğunu söyleyenlere sesleniyorum; PKK, DEAŞ ve FETÖ terör örgütleriyle mücadelemiz sizi rahatsız mı ediyor? Sizi rahatsız etse de biz mücadelemize devam edeceğiz" dedi.

'KAYNAKLAR İSTİHDAMA YÖNELECEKTİR'

Oktay, "Ülkemizin güçlü makroekonomik göstergeleri ile ekonomik aktivitedeki canlılık ortadayken, döviz kurunda görülen son hareketlerin ekonomik temelinin olmadığı açıktır. Temel hedefimiz daha çok üreten, daha çok kazandıran, kazancın tüm milletimize fayda sağladığı, refahı kalıcı olarak yükselten, bağımsız bir ekonomik yapı inşa etmek. Sahip olduğumuz kaynakların, yüksek faize heba edilmesindense, doğrudan reel sektöre yönelmesini sağlamaya çalışıyoruz. Bu vesileyle kaynaklar, kurda ve fiyat artışlarında sağlanacak dengeyle birlikte, tümüyle yatırıma, üretime, istihdama yönelecektir.

Bu yaklaşım, hem enflasyonun kalıcı olarak düşmesine hem de büyümede arzu edilen noktalara gelinmesine imkan sağlayacaktır. Vesayete, teröre, darbecilere karşı nasıl birlik beraberlik içinde mücadele ettiysek, faiz lobilerinin ekonomimize ördüğü ağlarla da birlikte mücadele edelim. Geleceğimizi kurtaracak bu dönüşümün sancılarını geçmişte olduğu gibi omuz omuza atlatacak, geride bırakacağız. Bunu da çözeceğimizi göreceksiniz" diye konuştu.

'KUR HAREKETLERİ DENGEYE ULAŞACAKTIR'

2021 yılının ikinci yarısından itibaren Türkiye’de başlayan faiz indirim sürecinin, hane halkının ve firmaların krediye erişim imkanını ve finansal şartları rahatlatarak, tüketim ve yatırım harcamaları üzerinde olumlu bir etki ortaya çıkaracağını kaydeden Cumhurbaşkanı Yardımcısı Oktay, "Ekonomik temellere dayanmayan bu kur hareketleri en kısa sürede piyasa açısından rasyonel bir noktada dengeye ulaşacaktır. Bununla birlikte, enflasyonla tek başına faiz kararları ile mücadele edilmeyeceğinin kabulüyle kamu maliyesindeki imkanlarımızı da kullanarak başta enerji olmak üzere küresel fiyatlardan kaynaklanan maliyet artışlarını, vatandaşlarımıza yansıtmamak için gerekenleri yapıyoruz" dedi.

'KANAL İSTANBUL, EN ÇEVRECİ ŞEHİRCİLİK PROJESİ'

Fuat Oktay, Kanal İstanbul Projesi’ne ilişkin "Ülkemizin mega projelerinden birisi olan Kanal İstanbul projesi, ülkemize her açıdan değer katacak hamlelerimizin başında gelmektedir. Proje, Karadeniz havzasında son yıllarda artan ticaret hareketliliği, liman ve gemi sayılarındaki artışa bağlı olarak oluşan İstanbul Boğazı’nın trafik yükünü ve trafiğe bağlı tüm riskleri azaltacaktır. Kanal İstanbul, yüzde 52’si yeşil alanlardan oluşan Türkiye’nin en stratejik ve çevreci şehircilik projesidir" diye konuştu. 

Oktay, Cumhurbaşkanlığı Hükümet Sistemine ilişkin yapılan eleştirilerle ilgili, "Yetkiyi belirleyen halkın iradesidir. Halkın iradesi sonucu geçilen bir sistemden bahsediyoruz. Bu sistem bir darbenin değil, halkın iradesinin ürünüdür" dedi.

Oktay, uyuşturucu operasyonları ile ilgili istatistik bilgileri de paylaşarak, "Yakalanan şüpheli ve ele geçirilen uyuşturucu madde miktarları ile 2020, Cumhuriyet tarihi rekorlarının kırıldığı yıl oldu. Geçen yıl ülke genelinde 159 bin 259 uyuşturucu operasyonu düzenlendi. Operasyonlarda, 231 bin 578 şüpheli yakalanırken, 24 bin 781 kişi çıkarıldıkları mahkemelerce tutuklandı" dedi.

'CUMHURBAŞKANI BÜTÇE SUNMAZ'

Oktay, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın, bütçe görüşmelerine gelmediği eleştirilerine karşı, ABD ve Fransa’yı örnek göstererek, "Cumhurbaşkanı Meclis’te bütçe sunmaz. ABD’de de Fransa’da da böyle. ABD’de ve Fransa’da Cumhurbaşkanı bütçe sunumunda parlamentoya gitmemekte" ifadelerini kullandı.

'KASETLE GELMEDİĞİM DOĞRUDUR'

Fuat Oktay'ın konuşması sırasında ve ardından AK Parti ve CHP milletvekilleri arasında tartışmalar yaşandı. CHP Grup Başkanvekili Özgür Özel'in Cumhurbaşkanı Yardımcısı Fuat Oktay'a yönelik 'atanmış' ifadesi gerginliğe yol açtı. AK Parti'lilerin yanı sıra Cumhrubaşkanı Yardımcısı Oktay da Özel'e tepki gösterdi. Söz alan Fuat Oktay "Ben Anayasa'ya uygun bir şekilde atandım. Kasetle gelmediğim doğrudur" ifadesini kullandı.

TBMM Başkanı Mustafa Şentop, bütçenin geneli üzerindeki görüşmelerin tamamlandığını belirtti. Bütçenin maddeleri üzerinde görüşmelere geçilmesi oylama yapılarak kabul edildi. Bütçenin maddeleri üzerindeki görüşmeler yarından itibaren devam edecek.

 

Kaynak: DHA

cumhurbaşkanı erdoğan Recep Tayyip Erdoğan TBMM TBMM haberleri Fuat Oktay TBMM son dakika haberleri