Cumhurbaşkanı Erdoğan: Adaylığımın önünde bir engel yok

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan Gündem haberleri son dakika
Cumhurbaşkanı Erdoğan: Adaylığımın önünde bir engel yok

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, seçimlerde adaylığının önünde bir engel bulunmadığını söyleyerek, "Bu iddialar sandıktan umudunu kesenlerin suyu bulandırma çabalarıdır." ifadelerini kullandı. Erdoğan, EYT'lilerin ilk maaş zamanı için de tarih verdi.

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, katıldığı bir canlı yayında, gündeme dair önemli açıklamalar yaptı.

Erdoğan'ın açıklamalarından satır başları şöyle:

"İNANIYORUM Kİ MİLLETİM YİNE AK PARTİ DİYECEK, CUMHUR İTTİFAKI DİYECEK"

Biz bugüne kadar hep eserlerimizle, hizmetlerimizle bir gayretin içindeyiz. Bir partinin bir adayın aynası iştir, kampanyaya bakılmaz. Eğer eserlerinizle halkınızın karşısında değilseniz, halkınız da zaten size değer vermez. 20 yıldır yaptıklarımızı halkımız çok açık ve net görüyor. Bir bakıyor Yavuz Sultan Selim Köprüsü'nü, bir bakıyor Avrasya Tüneli'ni görüyor. Bunları bile yaptırmamak için gelip gösteriler yaptılar, ellerinden geleni yaptılar ama muvaffak olamadılar. Ama biz ne dedik, Yavuz Sultan Selim köprüsünü yapacağız, hatta raylı yapacağız. İnşallah raylı sitemle ilgili çalışmalarımız da devam ediyor. 

Mesajımız net: 20 yıl boyunca büyük badireler atlatarak fevkalade başarılara imza attık. Küresel bir güç olmaya hazırlandık çünkü bu millete bu yaraşır. Şimdi bu Türkiye'nin imkanlarını vatandaşlarımızın daha fazla istifadesine sunma zamanı. İnanıyorum ki milletim yine AK Parti diyecek, Cumhur İttifakı diyecek.

"YETER SÖZ MİLLETİNDİR" POLEMİĞİ

Çok açık net, bunlarda utanma yok. Kalleşçe astıkları Menderes'in şimdi de sloganını çalıyorlar. Bunun adı hırsızlıktır. Bunların istismar etmediği ne kaldı? Menderes bu sloganı, CHP'nin tek parti faşizmine karşı yapmıştı. Binalara slogan asmakla olmaz. Bunların gayesi ülke ve millet değil. Bunlar bir kere milli değil, gayri milli. "Yeter söz milletindir" diyen Menderes'i idam ettiniz. Batı'dan aferin almanın peşindeler. Biz de CHP zihniyetine bugün "yeter söz milletindir" diyoruz. 

"SEÇİM TARİHİNİ AÇIKLAYARAK YEDİLİ MASA'NIN RAHATINI BOZDUK"

Gelin biz bunlara Altılı değil de Yedili Masa diyelim. Nerede malum parti? Masanın altında. Biz aslında seçim tarihini açıklayarak Yedili Masa'nın rahatını bozduk. Seçim tarihi vermesek bunların aday çıkaracakları da yoktu. Aday açıklama tarihlerinde bile bir tutarsızlık var. Masadakilerin hiçbiri bir diğerini tekin bulmuyor, güvenmiyor. Millet size nasıl güvensin? Aman yıpranır diye adaylarını açıklamıyorlarmış. Bu nasıl iş? Biz 22 yıldır 2023'e hazırlanıyoruz. Bizde böyle yıpranmak diye bir şey yok. Bu yola çıkan tabii ki yıpranacak. Hizmet yıpratır. Yeter ki sizin "aşk ile koşan yorulmaz" anlayışınız olsun. 

"ADAYLIĞIMIN ÖNÜNDE ENGEL YOK"

Bunların hiçbirinin Anayasa'da bir yeri yok. Biz bu adımları atarken bunların aklı neredeydi? Cumhurbaşkanı seçildik, neredelerdi? O zamanlar bunu hiç konuşmadılar. Çıkaracakları bir adayın seçilme şansı olmadığını görüyorlar. Adaylığımın önünde engel yoktur. Bu iddialar sandıktan umudunu kesenlerin suyu bulandırma çabalarıdır. Hukuka da Anayasaya da uygun, bu tartışmaları gereksiz buluyorum. Korktukları için bu iddiayı ortaya atıyorlar, başka bir şey değil. 

"TAM ANLAMIYLA KOALİSYON DÖNEMİNE DÖNÜŞ SÖZ KONUSU OLACAK"

Tam anlamıyla koalisyon dönemine dönüş söz konusu olacak. Başbakan olduğum zaman bakan sayısı 35 idi. Biz dedik nedir bu, ne yapalım, bakan sayılarını indirdik. Şu anda 17 bakanımız var. Yedili Masa'da olanların bazıları bu konudaki hassasiyetimizi bilirler. Bunlar israfın ta kendisidir. Tek kaygıları var: Kendi kuklamızı cumhurbaşkanı yapabilir miyiz, şu bakanlıkları kapabilir miyiz. Benim milletim bunlara bu devleti asla teslim etmez. Benim milletim koalisyon hükümetlerinden ders aldı. Yedili Masa Türkiye'ye hiçbir şey getiremez. Milletim de zaten onlara yetki vermez. 

Yedili Masa'nın içinde otel lobilerinde IMF ile görüşenler var. Ekmek kartı, CHP'nin karnesidir. 

Çankaya Köşkü, tarihine ve anlamına yakışır bir şekilde Cumhurbaşkanlığı tarafından değerlendiriliyor.

CUMHUR İTTİFAKI GENİŞLER Mİ?

Yerli ve milli siyaset yapan herkese kapımız açık. Cumhur İttifakı asla gizli veya açık pazarlıklar üzerine kurulu değildir. Yaslandığı değerlere inanan ve saygı gösterenlerle yol yürüyebiliriz. Yeni gelişmeler olursa olumlu karşılarız. Yarın da inşallah Devlet Bey'i evinde ziyaret edeceğim. 

BAŞÖRTÜSÜ HAKKINDAKİ ANAYASAL DÜZENLEME

Meclise sunduğumuz anayasal düzenleme samimiyet testi olacaktır. Milletim kimlerin istismarcı olup olmadığını gayet iyi bilir. Partimiz başörtüsü düzenlemeleri nedeniyle kapatılmak bile istendi. "Bay Bay" Kemal niye kaçıyorsun? LGBT şu bu vesaire, hayır. Bu milletin kutsal değeridir aile. 

Özellikle Türkiye Yüzyılı, gençlerin yüzyılı olacak dedik. Seçimin kaderini 6 milyon genç belirleyecek. Türkiye'nin en büyük gençlik hareketine sahip olan parti biziz. Üye sayımız 11 milyon 500 bin civarında. 1 milyon 100 bini sadece genç. 

EYT'DE SON DURUM NE?

EYT'de artık sona geldik. Yarın plan ve bütçe komisyonunda görüşmeye başlanacak. Bir an önce yasalaştırarak vatandaşlarımıza haklarını vermek istiyoruz. İlk aylıkları şubat ya da mart gibi bağlanabilir. Bir irade ortaya koyduk, arkasındayız. 

"FAİZİ DAHA DA DÜŞÜRECEĞİZ"

Vergi yüklerini düşürdük, özellikle KDV indirimleriyle dolaylı vergilerin bütçe içindeki payını da azalttık. Tüm dünya faiz yükseltiyor, ben de indirmenin mücadelesini verdim. Şu anda bizde faiz yüzde 9, bunu daha da düşüreceğiz. 

SOSYAL KONUT PROJESİ: "2 YILA EVLERİ TESLİM EDECEĞİZ"

İkinci el konutlarla ilgili destek olmak için bir çalışma ayrıca yapılacak. Somutlaşan çalışmayı paylaşacağız. Önceliği ilk evini alacak vatandaşlarımıza yeni konut arzına veriyoruz. Alt gelirliyi ev sahibi yapacağız dedik, kuralar çekildi, 2 yıla evleri teslim edeceğiz. 12 ilde Roman vatandaşlarımıza özel proje için hazırlık yapıyoruz. Cumhuriyet tarihinin en kapsamlı konut kampanyasını biz yaptık, bizden önce böyle bir şey yok. 

KARADENİZ GAZI NE ZAMAN EVLERE GELECEK?

2023'ün ilk çeyreğinde Karadeniz gazının milletimizle buluşması için tüm çalışmalar devam ediyor. Denizde 10 binden fazla gemi operasyonlarını sürdürüyor. Derin denizde kordon bağı ve serimi tamamlandı. Yavuz ve Kanuni gemileri kuyuların alt ve üst tamamlama işlemlerini gerçekleştiriyor. Sahadaki kara tesisi yüzde 90 oranında tamamlandı. BOTAŞ gazı ulusal sisteme aktaracak ölçüm istasyonunun ve boru hattının inşasını tamamladı. Testler de yapıldı. 

"İSVEÇ'İN NATO ÜYELİĞİNE SICAK BAKMIYORUZ"

İsveç'in özür dilemesi işi bitirmiyor. İsveç’in NATO’ya üyelik başvurusu sürecini terörizmle mücadelede kapsamlı bir işbirliği tesis etmemiz için bir fırsat olarak gördük. Bize bu 120 teröristi iade edin dedik ama İsveç bu konuda anayasa değişikliği yapacağız ve sonra süreci işleteceğiz dedi. Sayın başbakan geldi gayet güzel görüşmelerimiz oldu. Yeni İsveç hükümetinden aldığımız mesajlar, İsveç’te terörle mücadele anlamında bir anlayış değişikliğinin başlayabileceğine işaret ediyordu. Ancak verilen taahhütlerin yerine getirilmediğini gördük. Terör örgütü faaliyetlerinin devam ettiğini gördük. Sadece 1-2 haftada yaşananlar ortada. Bu eylemlerin failleri hakkında soruşturma açılmasına dahi gerek duymadılar. Son gelişmeler nedeniyle planlanan ziyaretleri ertelemek zorunda kaldık. İsveç, terör mensuplarının güvenli limanı haline geldiği gerçeğiyle yüzleşmelidir.

"SON DÖNEMDE ARTAN İSLAM KARŞITI SÖYLEM VE EYLEMLERDEN DE ENDİŞE DUYUYORUZ"

Avrupa’da ve İskandinav ülkelerinde son dönemde artan İslam karşıtı söylem ve eylemlerden de endişe duyuyoruz. Kutsal kitabımız Kur'an-ı Kerim'e karşı yapılan saldırıya İsveç’in seyirci kalmasını kabul edemeyiz. Sonrasında Hollanda’da benzer bir eylemin yapılmasını da tesadüf olarak görmüyoruz. Kutsal değerlerimize hakaret eden bu eylemlere duyarsız kalınması, güvenlik güçlerinin bunları kordon altına alması neyle izah edilebilir? Bizler bunları en güçlü şekilde kınadık. Bunu İsveç’in halletmesi lazım. İsveç’ten ülkede yaşayan tüm grupların inançlarına saygı göstermesini ve terörle mücadele konusunda samimi adımlar atmasını bekliyoruz. An itibarıyla İsveç’in NATO üyeliğine sıcak bakmıyoruz. Öte yandan Finlandiya’nın durumunu farklı değerlendiriyoruz. Finlandiya eğer şu an olduğu gibi süreci işletirse parlamentomuz açık olduğunda üzerimize düşeni yerine getiririz.

İsveç ve Finlandiya'nın taahhütlerine tam olarak uymalarını bekliyoruz. 

"400-500 BİNE YAKIN MÜLTECİ ARTIK SURİYE'YE DÖNMEYE BAŞLADI"

Terörle mücadelemiz Suriye’nin toprak bütünlüğüne de katkıda bulunuyor. Rejim bunu farkına varmalı. Suriye’nin geleceğinin ipotek altına girmemesi için terör örgütlerinin tutumuna karşı mücadele edilmeli. Diyalog sözlük itibarıyla ön koşulsuz konuşma demektir. Biz ise şu anda Suriye'nin kuzeyinde terörle mücadelede tavizsiz yolumuza devam ettik. Kademeli dediğimiz olayda ise önce bu işi çözelim derken; Rusya-Türkiye-Suriye üçlü toplantı düzenleyelim ve önce istihbarat örgütlerimiz bir araya gelsin, ardından savunma bakanlarımız bir araya gelsin, ardından dışişleri bakanları bir araya gelsin. Onu da başarmamız halinde nihai adım, liderler bir araya gelsin. Bu bir araya gelişlerin neticelerinden de İran'ı da haberdar edelim. 

Tarafların tutumu, sürecin işleyişinde belirleyici olacak. Ulusal güvenliğimizi korumak adına gerekli önlemleri alırız. Geri dönüşlerin güvenli ve onurlu olması gerekiyor. Biz bu briket evleri boşuna yapmadık. 400-500 bine yakın mülteci artık Suriye'ye dönmeye başladı. 

"BARIŞA DAİR UMUTLARIMI KAYBETMİŞ OLSAYDIM, TAHIL KORİDORU AÇILMAZDI"

Rusya ve Ukrayna liderleriyle ihtiyaç anında sık sık görüşüyorum. Lider diplomasisi dediğim bu görüşmelerde onlar da arzulu. Bu görüşmeleri yapmazsak netice almamız mümkün değil. Kişisel ilişkilerin ne kadar önemli olduğunu da bu süreçte dünya görmüş olmalı. İnisiyatif alma konusunda hiçbir Avrupa ülkesi bizim kadar cesur olamadı. Tahıl koridoru, esir değişimi, nükleer santralin güvenliği ve insani yardımlar konusunda hep çözümün bir parçası olduk. Arabuluculuk görevini üstlenmeye her zaman hazırız. Barışa dair umutlarımı kaybetmiş olsaydım; tahıl koridoru açılmazdı, esir değişimi yaşanmazdı.

"YUNANİSTAN 'TAYFUN' DEYİNCE PANİKLİYOR"

- Yunanistan'ın son dönemde Türkiye'ye yönelik izlediği tutumun izahı da kabulü de mümkün değil. Asılsız propagandaları, iyi komşuluk ilişkilerine de, müttefikliğe de aykırı. Türkiye'nin yükselen profili Yunanistan'ı rahatsız ediyor. Akıl dışı iddialara sığınıyor. Hava ihlali iddialarını dayandırabileceği bir temel yok. Tacizleriyle tansiyonu yükseltiyor. Bu eylemler yanıtsız bırakılmıyor, bırakılmayacak. Tayfun deyince panikliyorlar sonra, niye panikliyorsun ya? Kendimize göre hazırlıklarımızı yapmayacak mıyız? Sen de yap, senin de olsun. 

Bugün savunma sanayinin hiçbir alanında tek bir firmanın faaliyet göstermesi söz konusu değil. Birçok koldan üretim faaliyetleri sürüyor. Rekabetçi ortamın faydalarını gördük, görmeye devam ediyoruz. 

Yapılan icraatları ülkeyi Türkiye'nin Yüzyılı'na taşıdı.14 Mayıs Türkiye Yüzyılı'nın güncellendiği bir seçim olacak. 

Ayasofya, imzayı atarken en çok heyecan duyduğum projeydi. Ayasofya'yı açmak hamd olsun bize nasip oldu. Erbakan hocamızın vaatlerini gerçekleştiren olmamıza rağmen şu anda birilerinin farklı zeminde tam bu adımlara karşı olanlarla beraber olmaları, insanı ciddi manada yıkıyor. 

Hidayet Türkoğlu bayağı iyi ama benim attığım sayıları yakalamıyor. 

 Elektrikli araç olarak TOGG'un içinde en ufak bir ses duymuyorsunuz. Eşim de çok beğendi. Bir güzel yeri de, renklerini aldığı isimler. Fabrika muhteşem. Personel sayısı da sürekli artıyor. Genç mühendislerle böyle bir eserin ortaya çıkması gurur abidesi. İlham Aliyev sıraya girdi, ikinciyi bana ver dedi. 

Küresel sömürge düzenine bu seçimlerle önemli bir gol atalım. 

 

 

Kaynak: Haber Global TV

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan son dakika 2023 seçimleri EYT Yunanistan İsveç Finlandiya NATO Rusya Ukrayna savaşı Suriye Adnan Menderes