Cumhurbaşkanı Erdoğan'dan önemli açıklamalar

Recep Tayyip Erdoğan İstanbul

İş dünyasına düşük faizli kredilerle yatırım çağrısı yapan Cumhurbaşkanı Erdoğan, işveren ve çalışanları ilgilendiren elektrik, doğal gaz, ısınma yardımları ve yemek kartı kararlarını tek tek açıkladı. Erdoğan, enflasyonun şubat ayında makul seviyelere geleceğini söyledi.

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Haliç Kongre Merkezi'nde İstanbul Ticaret Odası 140. Yıl Özel Ödülleri programında konuştu. Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın konuşmasından satır başları şu şekilde:

Odamızın 140'ıncı yılı özel ödüllerini takdim edeceğimiz kurumları tebrik ediyorum. Bugün 640 bini aşkın üyesiyle dünyanın en büyük köklü ticaret odalarından biri olan güzide kurumumuz faaliyetlerini sürdürüyor. İstanbul Ticaret Odası, Sultan 2. Abdülhamid Han'ın ülkemize kazandırdığı bir değerdir.

Türkiye hangi badirelerden geçtiyse İTO da benzer şeyleri yaşamıştır. Türkiye'nin son 20 yılında en önemli kalkınma adımlarını gerçekleştirirken aynı zamanda birçok tuzakla saldırıyla mücadele ettik. 

BİZİ EN AĞIR ŞEKİLDE ELEŞTİRENLER...

Ekonomi modelimizi en ağır şekilde eleştirenler bizimle aynı çizgiye yöneldiler. Türkiye artık eski Türkiye değil. Bütün liderleri Türkevi'nde misafir ettik. Orada kendileriyle son gelişmeleri görüşme fırsatımız oldu. Çalıştık, oldu. 20 yıldır çalışıyoruz, oluyor.

"PUTİN DE FAİZİ DÜŞÜRMEYE BAŞLADI"

Faiz, enflasyon ve kur dengelerinin aslında hiçbir şeye çözüm sağlamadığını gördük. Enflasyonu faiz oranlarını sabitleyerek kontrol altına almayı artık kimse konuşmuyor. Artık büyük liderler de enflasyona karşı faizi düşürmeyi istediklerini söylemeye başladılar. Sayın Putin bizzat, geçmişte yüksek faizi savunurken o da faizi düşürmeye başladı ve 8,6'ya kadar indirdi.

YATIRIMCILARA ÇAĞRI 

Şimdi buradan  yatırımcılara diyorum ki; başta kamu bankaları olmak üzere sizi düşük faizle yatırıma bekliyorum.  Çünkü düşük faizle aldığınız krediyle yapacağınız yatırımlar istihdam sağlayacaktır. Üretim sağlayacaktır, ihracatı artıracaktır ve cari fazlayı da lehimize dönüştürecektir. 

ENFLASYON MESAJI

Hiç arzu etmediğimiz seviyelere çıkan enflasyonu önümüzdeki şubat ayında makul sevilere çekeceğiz. Sonraki dönemde de tek haneli rakamlara indirmeye kararlıyız. Geçmişte bunu biz yaptık. Faizi yüzde 4,6'ya enflasyonu 6,2'ya indirdik. 6 sıfırı Türk Lirası'ndan çıkaran bu başbakan.

SOSYAL KONUT PROJESİ

Yeni bir sosyal konut kampanyasını başlattık. Bununla kalmıyoruz. İlk etabını oluşturan 250 bin konutun inşasına başlıyoruz. Seçimlerin akabinde sosyal konut projesinin 2. etabını da başlatacağız. Bu kampanya ile fiyatları dengeye getirerek enflasyonla mücadelemize katkı sağlayacağız. Enflasyonu mazide hatıra haline dönüştüreceğiz.

'YEMEK KARTI' MÜJDESİ

İstanbul Ticaret Odası'na gelmişken bazı müjdeleri paylaşmamak olmaz. İlk müjdemiz çalışanlara ödenen yemek ücretlerini vergi istisna rakamlarının değiştirilmesiyle ilgilidir. Temmuzdan itibaren çalışanlara ödenen yemek parasının vergi istisnasını 34 liradan 51 liraya çıkardık. Yemek ödemelerinde restoran, lokanta ve yemek kartı kullanma zorunluluğunu kaldırıyoruz. Artık çalışanlara nakden ödenen yemek tutarları da vergi istisnası kapsamına girecektir. Böylece çalışanlara daha fazla alternatif sağlıyor, iş verenlerin üzerinden işlem maliyetini kaldırıyoruz

ELEKTRİK VE DOĞALGAZ YARDIMLARI

Bir diğer müjdemiz çalışanlara yapılacak elektrik ve doğalgaz yardımlarından vergi ödemesinin kaldırılmasıyla ilgili. 

İşverenlerin çalışanlara elektrik, doğalgaz ve ısınma desteklerinin 1000 liralık kısmını gelir vergisinden, sigorta prim kesintisinden muaf tutuyoruz. Yurt dışındaki inşaat, bakım, onarım gibi işlerde Türk işçi çalıştıranlar gelir vergisi ödemeyecek.

Kaynak: Haber Global TV

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan Haliç Kongre Merkezi istanbul ticaret odası elektrik doğal gaz