Cumhurbaşkanı Erdoğan'dan gündeme ilişkin flaş açıklamalar | Enflasyon ve yüksek kira artışlarıyla ilgili çarpıcı ifadeler

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan
Cumhurbaşkanı Erdoğan'dan gündeme ilişkin flaş açıklamalar | Enflasyon ve yüksek kira artışlarıyla ilgili çarpıcı ifadeler

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, canlı yayında gündeme ilişkin önemli açıklamalarda bulundu. Millet İttifakı'nın Cumhurbaşkanı adayı Kemal Kılıçdaroğlu'na sert sözlerle yüklenen Erdoğan, yüksek kira artışları, enflasyon ve deprem bölgesindeki son durumla ilgili de çarpıcı ifadeler kullandı.

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, TRT özel yayınında gündeme ilişkin soruları yanıtladı.

Erdoğan'ın açıklamalarından öne çıkanlar:

DEPREM BÖLGESİNDEKİ ÇALIŞMALARDA SON DURUM

Daha önceki afet tecrübelerimizle deprem bölgesinde süreci hızla tamamlayacağız. Tünel kalıp sistemiyle temelleri atıyoruz. Gayrimenkullerde hak kaybı olmaması için ekiplerimiz titiz bir çalışma yürütüyor. Daha önce bunu İzmir'de, Elazığ'da yaptık. Şehirlerimizde inşa edilen yeni yerleşim alanlarıyla yeni cazibe merkezleri ortaya çıkıyor böylece ev sahibi olmak da kiralık da kolay hale geliyor.

Şu an itibariyle gördüğünüz gibi tünel kalıp sistemleriyle adımları atıyoruz. İnşallah bunları da yetiştirme gayreti içerisinde olacağız.

''KİRALARIN AŞIRI ARTIŞINA İZİN VERMEYECEĞİZ''

Gayrimenkullerde hak kaybı olmaması için titiz bir çalışma sürdürüyoruz. Vatandaşımız ev, iş yeri kaybettiği ne varsa devletimiz yeniden yaptı, bir hak kaybı söz konusu olmadı. Konutların dağılımı kurayla belirleniyor. Şehirlerimizde inşa edilen yeni yerlerle ev sahibi olmak da kiralık ev bulmak da daha kolay hale geliyor. Seçimden sonra bu işin üzerine gideceğiz, kiraların büyük şehirlerde çok yükseltildiğini görüyoruz. Bu vicdani değil, buna yasal düzenlemelerle izin vermeyeceğiz.

KENTSEL DÖNÜŞÜM

 İstanbul'un 39 ilçesini kapsayan bir risk haritasını bakanlığımız çıkardı. Buna göre İstanbul'da 220 bin bina risk altında. Bugüne kadar dönüştürülmesi gereken 695 bin konutun değişimini tamamladık. Bu kapsamda halen 93 bin konutun dönüşümü devam ediyor. İstanbul'da toplam 1 milyon nüfuslu iki ayrı şehir kuralım. Kanal İstanbul'un bir tarafında 500 bin diğer tarafında 500 bin böyle rezerv bir alan oluşturmak istiyoruz. Şehrin iki yakasında yapacağımız bu yapılar adeta uydu kent olacak. Bakanlığımız yerleri büyük ölçüde belirledi. Bu projeyle örneğin Avcılar'daki vatandaşlarımıza yer gösterebileceğiz. İstanbul'a ilave nüfus gelmesine müsaade etmeyeceğiz. Boşalan alanları yeşil alanlarla değerlendireceğiz, böylece şehre yeni alanlar kazandırmış ve trafiğini hafifletmiş olacağız.

Şehrin havasını suyunu temizlemek zorundayız. Bakın şu anda siz Londra'da, Londra merkeze giremezsiniz hepsi belli bir izne tabi. Tüm Marmara'yı konutları, sanayisiyle geliştireceğiz, gelecek depremlere karşı hazırlıklı hale getireceğiz. Bakın kültürel noktada bir adım attık. Rami'deki kışlayı dönüştürdük. Şu anda tıklım tıklım her gün orası dolup taşıyor. Aynı şekilde Ege Bölgemiz için de benzer bir çalışmamız var. Depremi yaşayan yerlerden başlayarak 7 coğrafi bölgede çalışmalara başladık. Tabii milletimiz depremde asrın dayanışmasını sergiledi. Vatandaşlarımızdan bir kez daha rica ediyorum, kentsel dönüşümde bize lütfen yardımcı olun.

Ben diyorum ki el birliğiyle şehirlerimizi, köylerimizi daha güvenli hale getirelim. Dün akşam Üsküdar Belediye Başkanımız 50 bin kişilik iftar verdik, onunla beraberdik, orada üniversiteli gençlerle beraber olduk. Ağırlıklı olarak da TIP fakültesi okuyan gençlerimizdi. Onlarla orada dertleştik, onların da bu tip mekanları görmeleri, onları çok mutlu ettiğini hissetmek Cumhurbaşkanı olarak bizi çok memnun ediyor.

Depremzedeleri çalışmalar bittikten sonra geldikleri memleketlerine yollayacağız.

Bizim için siyasette durmak, duraksamak yok. Eşim, çocuklarım hep yoğunluğu benimle birlikte yaşamışlardır. Bir gece geç saatte eve geldim. Baktım ki odamın kapısına ufak bir pusula koyulmuş, 'babacım bir geceni de bize ayır.' yazıyor. Tabii duygulandım, sabah onu yolcu ederken de dertleniyorsunuz, gözleriniz yaşlı hale geliyorsunuz. Bütün bu duygular içerisinde siyasi hayatımız. Ama onlar da hiçbir zaman bunu hissettirmediler. Burada da aynı hayatı yaşıyoruz, aynı şekilde eşim de benimle beraber deprem bölgelerine gidiyor. Bayramın ikinci günü konut teslimine gideceğim. Yeni konutların bazı yerlerde temellerini attık. Ama şimdi 17 köy evinin teslimine gideceğiz, projeler çok güzel, o projelerin teslim töreninde bulunmamak, hasılayı millet adına toplamamak olur.

Bunu yaparken ben bir şeyi hedefliyorum, acaba bazı iş adamlarımızı bunu yapmakla teşvik eder miyiz? Vatandaşlarımıza büyükbaş hayvan, küçükbaş hayvan da verilecek. Vatandaşım bunları paraya çevirmekle, 'Allah, devletimden razı olsun.' diyecek. Devlet bunun için var. Bunun benzerlerini biz Manavgat'ta da yaptık. Manavgat'ta önce inanmıyorlardı, yapınca teslim törenine gittik. Bir vatandaş eşiyle yanıma geldi. 'Başkanım dedi, sen bize konutları bu kadar sürede teslim edeceğini söylediğinde biz sana inanmıştık, hakkını helal et dedi'. Aynı şekilde bir başka vatandaşa 1 hafta içinde traktörünü teslim etmiştik. Mesele siyasetin doğrular üzerine bina edilmesidir. Eğer bunu yaparsanız bu halk sizinle ölüme gider.

KILIÇDAROĞLU'NA YÜKLENDİ

Bay Bay Kemal, SSK'yı nasıl batırdığının, başarısızlığının kitabını yazmış. Bu kitapta kendi ağzından başarısızlığının itirafları var. Rahmetli Savaş Ay hayatta olsaydı, bugünün şehir hastanelerini görseydi, o zaman o özlemini duyduğu hastaneleri görmüş olacaktı.

Bu hafta Kocaeli'de yine bir şehir hastanesi açtık. Bir tarafta bu hastaneleri hayata geçirmiş olan Cumhur İttifakı var, bir tarafta da Bay Bay Kemal'in SSK'nın başında olduğu zamanlar yapmış olduğu hastaneler var. Bir tarafta teröristlerin savunduğu 7'li masa var, ama diğer tarafta milletinin menfaatleri için çalışan Cumhur İttifakı var. Bir taraftan Togg'u vatandaşımıza sunuyoruz, bir taraftan TCG Anadolu'yu, vatandaşlarımızın hepsi bize dua ediyor. Ama bunlar da diyor ki 'bunlar maket', TCG Anadolu'nun güvertesinde İHA-SİHA, Akıncı'yı görüyorlar. Bir teşekkür etmek yok. Burayı muhakkak gezmeniz lazım, basın mensubu olarak burayı gezmezseniz, hayatınızı eksik olarak tamamlarsınız.

TCG ANADOLU

Geminin 1300'ün üzerinde personeli var, bu personellerle inşallah denize açılacak. Biz bununla yetinmiyoruz, görüşmelerim var. Bu görüşmelerle bu geminin iki misli büyüklüğündekini yapacağız. Böylece denizlerdeki gücümüzü inşallah artıracağız. Barbaros'un torunları Barbaros'a layık olduğunu gösterecek.

Levent'te Barbaros Hayrettin Paşa Camii'ni inşa ettik. Oraya niye Levent denmiş? Barbaros Hayrettin Paşa'nın leventleri oradan sahile indiği için, oranın adını Barbaros Hayrettin Paşa olarak belirledik.

DAVUTOĞLU VE BABACAN'A SERT SÖZLER

Ben bugüne kadar muhalefette Bay Bay Kemal'in dışında diğerlerinin ismini anmadım. Ama bazen onlar da şirazeyi kaçırdığı için isimlerini anmak lazım. Bunlardan bir tanesi Başbakanlık makamına getirip yanlış yaptığım kişi, bir diğeri Ekonomi Bakanı yaptığım kişi. Ekonomiden zerre kadar ilgisi olmayan kişi, bunlardan bir tanesi 'Bebecan'dır.

Bir görüşmede dedim ki, sen bize elemanlarını gönderiyorsun, bunlar bize akıl vermeye kalkmasın. Türkiye'nin Başbakanı benim, Türkiye'yi ben yönetirim. Sene o zaman 2013 falan, 2013'te biz IMF'nin ipini kestik. O zaman bizim Merkez Bankamızın döviz rezervi 27.5 milyar dolar civarındaydı. Başbakanlığım zamanında rezerv 135 milyar dolara kadar çıktı. Hava atıyor zaman zaman, o getirmiş oraya. Son imzayı koyan kim? Başbakan. Sen kimsin? Her şeyden evvel haddini bileceksin. Bunlar var ya bunlar ben altı 0'ı atacağım dediğimde, 'olmaz Başbakanım' diyenler. Aynı şekilde zaten Başbakanlık görevine gelenin de malum durumu.

IMF ile bunlar görüşmeler yaptılar, IMF'le görüşmeler yaptıklarında ne tavsiyesinde bulundular. AK Parti, IMF'den mali destek almalı dediler. Biz ne dedik 'hayır' biz kendimize yetiyoruz. Ne oldu battık mı borç almadık diye? Hayır yolumuza devam ediyoruz. Dediler ki faizi yükseltin, yükseltmedik, düşürdük ne oldu battık mı? Enflasyon düşüşte, daha da düşecek. Bizim için önemli olan düşük faizle, yüksek yatırımı başarmak. Yatırım, istihdam, cari fazlaya dayalı büyüme. Biz şu anda bunu başarıyoruz.

AİLE VE GENÇLİK BANKASI PROJESİ

Ülkemizde aile kurumunu hedef alan sinsi bir saldırı var. Bunun için önceliğimize aile ve gençliği alıyoruz. Ailenin güçlendirilmesine özel önem vereceğiz. Bunun en güzel örneği dünyada Norveç, doğal gazıyla güçlü bir ülke. Kendi gençlerine belli bir oran ayırıyor ve buna hiç dokunulmuyor. Gençler evleneceği zaman buradan parayı kullanıyor. Bunun benzerini inşallah Karadeniz doğal gazınından aile ve gençliğe tahsisi yapacağız.

YENİ EVLENEN ÇİFTLERE DESTEK

Aile ve Gençlik Bankası'nda bunu rezerv edeceğiz. Bununla verdiğimiz destek ailemize ve gençliğimize verdiğimiz destekle belli bir süre ödeme yapmadan, faizsiz buradan kredi kullanabilecek. Kendilerine herhangi bir ödeme sıkıntısı yaşatmayacağız. Ev hanımlarının primlerinin belli bir kısmını ödeyeceğiz. Yeni evlenen çiftlere iki yılı geri ödemesiz, 48 ay vadeli, 150.000 TL'lik ödeme yapacağız. 

KADINA ŞİDDET

Kadına şiddette AK Parti çok kararlı. Burada tavizimiz yok. 21 yılda her zaman gençlerimizin, kadınlarımızın desteğini hissettik. Kadınlarımızın bu kadar desteğine karşın kadına olan şiddete de asla taviz veremeyiz. Bunlara karşı da yasal mevzuatlarımızı çok daha güçlü bir şekilde sürdüreceğiz.

''BU YAPI, 7'Lİ MASA OLDU''

Bu yapı 6'lı masa olmaktan çıktı, 7'li masa oldu. Bu 7'li masa özellikle Kürt vatandaşlarımızı istismar ediyor. Yaptığı zulümlerle burada CHP'nin ittifakı var. CHP'nin Kürt vatandaşlarımı sevmek gibi bir derdi yok. Güneydoğu'da, Doğu'da CHP'nin esamesi bile okunmuyor. O kalkıp terör örgütünün uzantılarıyla görüşmekten bir şeyler umut ediyor. Son yaptığımız Diyarbakır mitinginde, Malatya'da, Erzurum'da Kürt vatandaşlarımızla dayanışmamız çok iyi konumda. CHP ve HDP kapalı kapılar ardında bir araya gelmişler, pazarlıklar yapmışları. Diyanet İşleri Başkanlığı'nı kaldıracaklarmış, kapatıp ne yapacaksınız? Yeni bir kurumdan bahsediyorlar. Bunların din düşmanlığı yeni değil, CHP'nin tarihinde din düşmanlığı hep var. CHP ve HDP bir araya gelip yaptıkları pazarlıklarla bir mesaj veriyorlar. Bizim iktidara gelişimize kadar Güneydoğuda, Doğuda buralara yapılmış herhangi bir yatırım var mıydı? Batıda ne varsa doğuda, güneydoğuda o olacak demiştik. Peki, oldu mu? Evet oldu. Şu anda Ağrı'da, Iğdır'da Hakkari'de havalimanı var. Hiçbir zaman mahrum etmedik. Türkiye genelinde 208 üniversite yaptık. Üniversitesi olmayan ilimiz kalmadı. Iğdır'da, Muş'ta her yere üniversite yaptık. Ne diyoruz biz? Onlar ne kadar Kürt'se biz de o kadar Kürt'üz.

Yasaklar kalktı. Kürtçe olarak konuşabiliyorlar artık, bunların hepsi aykırıydı. Kendilerine göre televizyon yayını yapabiliyorlar, devlet kanalında Kürtçe yayını var.

''SELO'YU VE İMRALI'DAKİNİ ÇIKARAĞIZ DİYORLAR''

Kandil, HDP üzerinden kendisine sinsi ve kanlı bir yol açmak istiyor. Peki, Bay Bay Kemal de bunlar üzerinden kendisine mevki kapma peşinde değil mi? Selo ile ilgili olumsuz sözü var mı Bay Bay Kemal'in? İmralı'daki niye yatıyor? Peki, bunlar neyin sözünü veriyor? Selo'yu da çıkaracağız, İmralı'daki evlat katilini de çıkaracağız. Söylediği şu, ''Siz beni destekleyin, kazanayım, istediğinizi vereyim.'' Terörün kendisini terörle mücadele edecek mekanizmanın başına getirirseniz ne olur? Vatandaşlarıma sesleniyorum, bu ülke terör devleti değil.

''BATI BUNLARA GAZI VERİYOR''

Batı, bunlara ciddi manada gazı veriyor. Batı'da şu anda özellikle ABD'de Biden'ın yapmış olduğu açıklama, ilk gazı verdi. Avrupa'da Almanya ve Fransa bu işin başını çekiyor. Bizim gözümüzde PKK ayrıdır, Kürt kardeşlerimiz ayrıdır. Eğer Kürt düşmanı arıyorsak özellikle HDP'ye, CHP'ye bakacaksınız. Kürtlere yıllarca zulmeden bugün Bay Bay Kemal'in temsil ettiği CHP zihniyetidir. Hak ve özgürlükleri sağlayansa AK Parti'dir. Her yerde artık Kürtçeyi serbestçe konuşur hale getirmiştir. Bay Bay Kemal artık terör örgütü PKK bile diyemiyor, diyemez.

''BAY BAY KEMAL GİDİCİSİN, GİDİCİ''

HDP'lilerin CHP'lilere yaptığı hakaretlere bile tek kelime edemiyor. Değmez Bay Bay Kemal gidicisin, gidici. Benim milletim teröristlerle kol kola olanlara fırsat vermez.

''14 MAYIS ŞAHLANIŞ DÖNEMİ OLACAK''

14 Mayıs Türkiye için şahlanış dönemi olacak. Masanın etrafındakiler gidecek, Cumhur İttifakı çok farklı bir heyecanla iş başına gelecek. Edinilen tecrübeler var. Bunlarda tecrübe yok, Cumhur İttifakı'nda tecrübe var. Biz bu tecrübeyle geleceğe yürüyeceğiz. Milletim Türkiye'yi güvenilir ellere teslim edecekse her şeyiyle hazır bir kadro var. Biz bu iktidarımızla emin adımlarla yola devam edeceğiz. Yürüyeceksin ki millet arkadan yürüyecek. Biz güçlü, başarılı yönetim için iki şart olduğuna inanıyoruz. Güçlü lider ve başarılı bir kadro. Bu kadro dünyada örnek bir konumuna yerleşti. Eğitimde, sağlıkta, altyapıda, tarıma attığımız adımlar... 15 Mayıs sabahı birçok muhalefet lideri siyasi mevta olacak.

KABİNEDE DEĞİŞİKLİK OLACAK MI?

Milletim yetkiyi verdiği andan itibaren çalışmalara devam edecek kadroya sahibiz. Diğerleri gibi ne olacak zihniyetinde değiliz. Bizim koalisyon gibi bir derdimiz de yok. Siyasetçi, bürokrat, spor, kültür sanat hepsi mümkün. Milletimizle seçim zaferimizi yaşadıktan sonra en rahat olduğumuz konu budur.

İSTANBUL FİNANS MERKEZİ

İstanbul'u bir finans merkezi halina getireceğiz demiştik. Osmanlı'da bu işin merkezi Galata'ydı. Anadolu Yakası'nda etütleri yaptık ve ideal yer olarak burayı belirledik. İstanbul'u dünyadaki finansı buraya çekecek bir merkez haline getirmemiz gerekirdi. Talipler çoğalıyor 'bize de yer' diye. Merkez Bankası ve kamu bankalarını buraya alalım diye konuştuğum zaman o masanın etrafındakiler 'olmaz' dediler. Mimari olarak bunu gören Batı'lı dostları projeyi beğendiler. Burada kamu bankaları, Merkez Bankası ve diğer kurumlar yerini alacak. Türkiye'nin gurur duyacağı bir merkez ortaya çıktı. Londra piyasası çöktü, New York çöktü. İstanbul şimdi bunu fırsata çevirecek. Uluslararası finans sektörü buraya gözünü dikecek. Bölgesel ve küresel finans merkezleri arasında İstanbul yerini alacak. 10 yılda İstanbul'u dünyada ilk 10 finans merkezi haline getireceğiz.

KARADENİZ GAZINDA SONA DOĞRU

Müjdemizi 20 Nisan'da açıklayacağız. Karadeniz gazının ilk fazını Filyos'ta devreye alacağız. 16 Nisan itibariyle kuyulardaki vanalar açılarak gaz verilmeye başlandı. Sahadaki üretimi 3 yılda 40 milyon metreküpe çıkaracağız. İkinci faz bitince tüm konutların gaz ihtiyacını karşılayacak seviyeye ulaşacağız. Burada bir yandan da yeni keşifler için hazırlık yapıyoruz. Orta Karadeniz'de çalışmalar yapıldı, değerlendirmeler sürüyor. Batı Karadeniz'deki keşif potansiyelin yüksek olduğunu gösteriyor.

AKKUYU'DA SON DURUM

Törene sayın Putin video konferansla katılacak. İlk ünite elektrik üretimine başlayacak. Ülkemizin elektriğinin yüzde 10'u bu santralden karşılanacak. Akkuyu ayrıca doğalgaz ithalatını da önleyecek. Trakya'dan da Batı'ya doğalgaz dağıtımı yapacağız. Burada 4 ünite var biz ilkini açacağız. Birer yıl arayla üç ünite devreye alınacak. Ülke ekonomisine 6,5 milyar dolarlık katkı sağlayacak. Türkiye Yüzyılı aynı zamanda enerjinin yüzyılı olacak.

 

Kaynak: Diğer

cumhurbaşkanı erdoğan Kemal Kılıçdaroğlu