Cumhurbaşkanı Erdoğan'dan Ermenistan'la normalleşme süreci açıklaması

Recep Tayyip Erdoğan Ankara

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, AB Büyükelçileri ile toplantıda açıklamalarda bulundu. Erdoğan, "Türkiye elbette AB tam üyelik hedefine bağlıdır. AB bizim stratejik önceliğimiz olmayı sürdürüyor" dedi. Erdoğan, Ermenistan'la normalleşme süreci hakkında da konuştu.

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Ankara'da AB Büyükelçileri toplantısında konuşma yaptı. Erdoğan, Türkiye - AB ilişkileri ve Kıbrıs meselesiyle ilgili önemli mesajlar verdi. 

Erdoğan, Ermenistan'la normalleşme süreci hakkında, "Azerbaycan'ın topraklarını işgalden azad etmesiyle Kafkasya'da yeni bir döneme girdik. Ermenistan'la normalleşme sürecini başlattık. Adımların sonuçlarını vermesi için Ermenistan'ın fırsatı değerlendirip Azerbaycan'la olumlu ilişki kurması önem taşıyor" ifadelerini kullandı. 

Erdoğan'ın açıklamaları:

Aşıya adil erişim adaletsizliği artarak devam ediyor. Sosyal barışa risk oluşturan bu tehditlerden hiçbir ülke azade değildir. Bu olumsuz iklimden AB de etkilenmiştir. Birliğin geleceğine dair Brexit süreciyle alevlenen tartışmalar salgınla birlikte yeni bir boyuta taşındı.

AB İLE MÜZAKERE AÇIKLAMASI

Türkiye, müzakere sürecini yürüten aday ülke olarak tedarik zincirleri, terörizm, göç, güvenlik, savunma, İslam ve yabancı düşmanlığı gibi temel konularda sorun çözücü role sahiptir. Bu süreçte Türkiye ve AB'nin ilişkilerini ileriye taşıması önemli hale gelmiştir. Olumlu gündemin hayata geçirilmesi için diyalog ve diplomasiden yana çaba gösterdik. 

İklim, güvenlik, göç ve sağlık alanlarında yüksek düzeyli diyalog toplantıları gerçekleştirdik. Bu adımlara üzülerek ifade etmek isterim ki AB tarafından karşılığı göremedik. 500 bine yakın Suriyeli misafirimizin evlerine güvenli dönüşünü sağladık. Göç konusunda AB'den tek beklentimiz adil yük paylaşımıdır. Bize karşı oyalama taktikleri uygulandı. Tam üyelikten kaynaklanan haklarını kötüye kullanan ülkelerin bu süreçte engelleyici şekilde davrandıkları ortadadır. Esas hesaplaşılması gereken birliğin iradesinin birkaç devlet tarafından esir alınmış olmasıdır. Türkiye'nin kararlı, sabırlı tutumu ile birlik içindeki yazılım hatalarının görülmesine katkı sağladığına inanıyorum. 

Mevcut krizlere yenilerinin eklendiği konjonktürde göç sorunu derinleşerek devam edecektir. Bir taraftan düzensiz göçe kaynaklık eden ülkelere yönelik yardımlarımızı artırırken diğer taraftan meseleyi asıl boyutlarıyla değerlendiriyoruz. 500 bine yakın Suriyeli misafirimizin evlerine güvenli ve gönüllü geri dönüşlerini sağlamış olmamız da başarımızdır. Suriyelilere yasal göç yolları açan programı hala hayata geçiremedik. Çabalarımız desteklenmedi. Avrupa'nın katkı vermediği iskan ve altyapı projelerini  biz milletimizin ve STK'ların desteğiyle hayata geçirdik. 

Geri itme hadiselerine ve göçmenlere yönelik uluslararası hukuku ayaklar altına alan uygulamalara da son verilmesi şarttır. Ege'deki müessif olaylarla ilgili Avrupa'dan daha vicdanlı sesler yükseltmesini bekliyoruz. 

Vize serbestisi konusunda üzerimize düşen adımları zaten atıyoruz. Önemli bir mesafe kaydettik. Önümüzdeki dönemde vize serbestisi ve Gümrük Birliği konusunda ilerleme kaydetmemiz gerekiyor. Gümrük Birliği'nin güncellenmesi ortak menfaatimizedir. Müzakerelerin başlatılması birçok konuda uzlaşmanın yolunu da açacaktır. AB'nin 2022 yılında stratejik miyopluktan kurtularak Türkiye ile ilişkilerin geliştirilmesinde daha cesur davranmasını ümit ediyoruz. 

KIBRIS MESAJI

Türkiye'nin Kıbrıs duruşu da nettir. Müzakere süreçlerinin neden başarıya ulaşmadığı hepinizin malumudur. Rumlar kendilerini adanın tek sahibi gören zihniyetten bir türlü kurtulamadı. Maalesef AB, körü körüne Rum tarafının sözcülüğünü yaparken Kıbrıs Türkleri'nin hakkını, hukukunu görmezden geldi. Kıbrıs meselesini tüm tarafların yararına olacak şekilde çözüme kavuşması için KKTC ile çaba harcamaya devam ediyoruz. Kıbrıs Türk halkının uluslararası statüsünün tescil edilmesi çözümün önünü açacaktır. 

"TÜRKİYE, AB TAM ÜYELİK HEDEFİNE BAĞLIDIR"

Yarım asırdan beri AB ile üyelik için çaba harcıyoruz. Üyelik sürecimizin tüm vechelerine ayrıntıları ile vakıf olduk. Bu zaman diliminde sayısız liderle görüştüm, konuştum. Tam üyelik adımlarının nasıl engellendiğini, ülkemizin nasıl bir çifte standarda maruz bırakıldığını yaşadık. Coğrafi, tarihi ve beşeri olarak Avrupa kıtasının bir parçası olan Türkiye elbette AB tam üyelik hedefine bağlıdır. AB bizim stratejik önceliğimiz olmayı sürdürüyor.

"ERMENİSTAN'LA NORMALLEŞME SÜRECİ"

Azerbaycan'ın topraklarını işgalden azad etmesiyle Kafkasya'da yeni bir döneme girdik. Ermenistan'la normalleşme sürecini başlattık. Adımların sonuçlarını vermesi için Ermenistan'ın fırsatı değerlendirip Azerbaycan'la olumlu ilişki kurması önem taşıyor.

 

Kaynak: Haber Global TV

Recep Tayyip Erdoğan büyükelçiler