Cumhurbaşkanı Erdoğan: 2021 yılı demokratik ve ekonomik reformlar yılı olacaktır
Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, "Reformları hedeflerimize uygun şekilde, çıtayı sürekli yükselterek sürdürüyoruz. İnşallah 2021 yılı demokratik ve ekonomik reformlar yılı olacaktır" dedi.
Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Vahdettin Köşkü'nden canlı bağlantı ile Ankara Gölbaşı Şehir Geçişi Açılış Töreni'ne katıldı. Konuşmasında reform mesajı veren Erdoğan, "Reformları hedeflerimize uygun şekilde, çıtayı sürekli yükselterek sürdürüyoruz. İnşallah 2021 yılı demokratik ve ekonomik reformlar yılı olacaktır. Hazırlıkları en kısa sürede milletimizin ve Meclisimizin takdirine sunacağız" dedi.
Erdoğan'ın açıklamaları:
Yatırımın hayata geçirilmesine emeği olan herkese teşekkür ediyorum. Bu proje ile Ankara'ya yeni bir nefes borusu daha açıyoruz. Tüm önemli karayolu ağlarının kavşak noktasına bir şehrimizdir Ankara. Çevresi gecekondularla kuşatılmış şehre gerçek bir başkent görünümü kazandırmak için çok çalıştık. Geçmiş AK Partili belediye başkanlarımızın gayreti ile buraya geldik. Belediye başkanlığında farklı bir noktada olsak da merkezi yönetim olarak aynen devam edeceğiz. Ankara-Niğde Otoyolu, Ankara-İstanbul-Konya hızlı tren hatları, inşaatı süren Ankara-İzmir hızlı tren hattı bu yatırımlardandır.
Bu projelere karşı nasıl direnişler sergilendiğini daha dün gibi hatırlıyoruz. Halkçılık adına halk düşmanlığı, vandallık peşinde koşanlara rağmen Ankara'yı da geliştirdik. Ne kadar bağırırlarsa bağırsınlar, bu kokuşmuşluğun milletimizden kaçırılmasına müsaade etmeyeceğiz. Mücadeleyi zafere ulaştırana kadar durmayacağız. Yönetim ve siyasette gönül seferberliği anlayışı ile yolumuza devam edeceğiz. Birileri çıkıp bunca yatırıma ne gerek var diyorlar.
Karadeniz'de bulduğumuz doğalgaza bile sevinemeyecek kadar ülkesi ile gönül bağı kopmuş bir sefil zihniyetten söz ediyoruz. İki yıl sonra altın madenimizi Söğüt'te çıkardığımızı görecekler. Orada da renk körlüğüne falan girebilirler. Bu anlayışa rağmen Türkiye 2023 hedefine ulaşacaktır.
DİYALOG MESAJI
Dünya koronavirüs ile başlayan sağlık krizinin giderek daha derin ekonomik ve siyasi sarsıntılara evrildiği süreçten geçiyor. Türkiye, siyasi olarak güçlü, ekonomide hazırlıklı bir dönemde yakalanmıştır. Türkiye yeni küresel mimaride siyasi ve ekonomik olarak hak ettiği yeri mutlaka alacaktır. Biz tüm projelerimizi buna göre yapıyoruz. Bu hakikatler ışığında bizimle birlikte yol yürümek isteyen herkese gönlümüz de kollarımız da açıktır. Hiçbir ülke ile özel bir sıkıntımız yoktur. Biz herkesle egemenliğimize saygı şartıyla görüşmeye, konuşmaya, anlaşmaya hazırız. Türkiye gerçeğinin siyasi ve ekonomik olarak büyük ölçüde kabul ettirdiğimize, kritik eşiği geçtiğimize inanıyoruz. Bundan sonra inşallah, işimiz çok daha kolay olacak.
Reformları hedeflerimize uygun şekilde, çıtayı sürekli yükselterek sürdürüyoruz. İnşallah 2021 yılı demokratik ve ekonomik reformlar yılı olacaktır. Hazırlıkları en kısa sürede milletimizin ve Meclisimizin takdirine sunacağız.
Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, daha sonra Vahdettin Köşkü'nden canlı bağlantı ile ETİ Maden Lityum Üretim Tesisi Açılış Töreni'ne katıldı.
Erdoğan'ın açıklamaları:
Biz kısır gündemlerin peşine düşmeden hizmet yolculuğumuza devam ediyoruz. Bu sene özellikle enerji alanında müjdelerle dolu bereketli bir yıl yaşadık. Her arayan bulamaz ama bulanlar arayanlardır. Bunun için önce dünyanın en önemli sondaj ve sismik araştırma filolarından birini ülkemize kazandırdık. Karadeniz'deki Tuna-1 kuyusunda keşfettiğimiz rezerv ülkemiz için bir kırılma noktası olmuştur. Vatandaşlarımıza daha uyguna doğalgaz sunmanın yanında döviz tasarrufu ile cari açıkta da önemli bir avantaj elde edeceğiz. Bizden önce yıllarca ihmal edilmiş bu stratejik alanda Türkiye'nin gerçek potansiyelini gün yüzüne çıkarmak için yoğun çaba içindeyiz.
Özellikle ülkemizin en stratejik yer altı kaynaklarından olan bor madenine özel önem veriyoruz. Hemen her alanda bor madeninden istifade ediyoruz. 2002'de 436 bin ton olan rafine bor ürünleri üretimi bu yıl 1.6 milyon tonu buldu. İhracatımız 2002'de 186 milyon dolar iken, 2020'de 610 milyon dolara çıktı.
"TOGG OTOMOBİLİNİN PİLLERİNDEKİ LİTYUMU BURADAN ÜRETECEĞİZ"
Açılışını yaptığımız bu tesis, bu çalışmalarımızın son örneğini temsil ediyor. Ülkemizde bor yatakları belli oranda lityum da içeriyor. ETİ Maden 3 yıldır yürüttüğü AR-GE ile sıvı atığın içindeki lityumu geri kazanma noktasında yeni bir teknoloji geliştirdi ve lityum karbonat gerçekleştirildi. Lityum ihtiyacımızın yarıdan fazlasını karşılamış olacağız. Yüksek teknoloji ürünlerindeki yerlilik oranının da artmasını sağlayacaktır. TOGG otomobilinin pillerinde kullanılacak lityumu da burada üretmeyi hedefliyoruz.