Cumhurbaşkanı Erdoğan: Suriye'de örgüte ait 70 tesis vuruldu

İSTANBUL / HABER MERKEZİ
Recep Tayyip Erdoğan suriye MİT

Cumhurbaşkanı Erdoğan, "Milli İstihbarat Teşkilatımız, Suriye'nin kuzeyindeki terör elebaşlarına yönelik son derece başarılı operasyonlar düzenliyor. Kritik önemde 70 tesis vuruldu. Bunların içinde adeta petrol rafinerileri var. Buraları vuruyoruz ve buralar günlerce yanıyor. Durmayacağız" dedi.

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Beştepe'deki Muhtarlar Toplantısı'nda konuştu. Erdoğan, "Milli İstihbarat Teşkilatımız, Suriye'nin kuzeyindeki terör elebaşlarına yönelik son derece başarılı operasyonlar düzenliyor. Kritik önemde 70 tesis vuruldu. Bunların içinde adeta petrol rafinerileri var. Buraları vuruyoruz ve buralar günlerce yanıyor. Durmayacağız" dedi.

Ekonomi mesajları veren Erdoğan, "Enflasyonla mücadelede kesinlikle geri adım atmayacağız. Rakamlar son aylarda enflasyonun ateşinin düşmeye başladığına işaret ediyor. Önümüzdeki dönemde enflasyondaki ivme kaybı daha net görülecektir" diye konuştu. 

Erdoğan'ın açıklamaları: 

Trafik kazasında hayatını kaybeden 10 vatandaşımıza Allah'tan rahmet diliyorum. Soruşturma titizlikle yürütülmektedir. Sis, kar, gizli buzlanma, yağmur gibi yol ve sürüş güvenliği gibi risklerin arttığı kış mevsiminde sürücülerimizi daha dikkatli olmaya çağırıyorum. 

Muhtarlarımızı özlemişiz. Gördüğüm kadarıyla muhtarlarımız da bizi özlemiş. En son geçen yıl ekim ayında Ankara'ya gelen muhtarlarımız için otel konforunda bir muhtarlar evinin açılışını yapmıştık. Yaşadığımız fevkalade dönem sebebiyle bu yıl sizlerle arzu ettiğimiz sıklıkla bir araya gelemedik. 2015 şubatından bu yana on binlerce muhtarımızla kucaklaştığımız toplantılar yaptık. Niçin bu kadar sık irtibat halindeyiz? Çünkü muhtar yönetim sistemi piramidinin temelidir. En geniş ağının temsilcisidir. Aynı sistemin en üst temsilcisi olarak, muhtarlarımızla sırt sırta verdiğimizde hem milletimizin nabzını en iyi şekilde tutacağımızı hem de 85 milyonun her bir ferdine ulaşabileceğimizi biliyoruz. Muhtarlar da bize bu konuda her türlü desteği veriyor. 

Muhtarlarımızın maaşlarını, sigorta primlerini ve özlük haklarını yaptıkları işle mütenasip seviyeye getirdik. Köylerimizdeki ve mahallelerimizdeki metruk yapıları, muhtarlarımız sistem üzerinden bildirebiliyor. Afet sonrası yapılan ayni yardımların dağıtım sistemine de muhtarlarımızı dahil ettik. Önümüzdeki dönemde bu hizmetleri çok daha ileriye taşıyacağız. Muhtarlık kurumu, bizim idari sistemimize mahsus bir yapıdır. Muhtarlık kurumunun lağvedilmesi ile özellikle zaman zaman gündeme getirilen önerilere biz katılmıyoruz. Teknolojideki ve idari sistemimizdeki gelişmeler göz önünde bulundurularak muhtarlıklarımızın işlevinin yeniden düzenlenmesi, daha etkin hale getirilmesi düşünülebilir. Muhtar hizmet binalarının gereken altyapı ile donatılması ile dönüşüm kolayca gerçekleştirilebilir. 

"İÇİŞLERİ BAKANIMIZA TALİMAT VERİYORUM"

Buradan İçişleri Bakanımıza talimat veriyorum. Muhtarlıklarımızın yeniden yapılandırılmasına yönelik çalışmaları mutlaka gündeme alın. Gerekiyorsa diğer bakanlıklarımızın görüşlerini alarak çalışmayı süratle tekemmül ettirelim. Yetişirse Meclis tatile girmeden, yetişmezse önümüzdeki yasama yılında inşallah bu meseleyi çözüme kavuşturmayı arzu ediyoruz. Biz buralara 'Muhtar bile olamaz' manşetlerini çiğneyerek geldik. 

"BİZİM KIRMIZI ÇİZGİMİZ..."

Asıl mesele ülke içinde birilerinin hala Türkiye'nin bölgesinde ve dünyada neye tekabül ettiğini farkına varamamış ya da kabul edememiş olmasıdır. Her konuda bu çarpıklığın tezahürleri ile karşılaşıyoruz. Ülkemizdeki siyasi ve sivil muhalefetin içler acısı hali bizi üzmekle birlikte biz yükümlülüklerimizi hakkıyla yerine getirmenin çabasındayız. Devletimizin üniter yapısını korumak, milli birlik ve beraberliğimizi muhafaza ve müdafaa etmek, tek millet, tek bayrak, tek vatan, tek devlet ilkesini her şart altında gözetmek bizim kırmızı çizgimizdir. Buradan kararlı bir şekilde yolumuza devam edeceğiz. Ülkemizin son 6-7 yılı terörle mücadele tarihimiz açısından en başarılı, en sonuç alıcı yıllar olarak tarihe geçmiştir. 

"12 ŞEHİDİMİZ OLDU, 3 GÜNDE 59 TERÖRİSTİ GÖMDÜK"

12 şehidimiz oldu, ardından 3 gün içinde 59 teröristi gömdük. Hatırlanacağı üzere 15 Temmuz'un hemen ardından terörle mücadele konseptinin değiştiğini artık kaynağında mücadele edeceğimizi tüm dünyaya ilan etmiştik. Güney sınırlarımızda uygun adımları atmış, teröristlerin başlarını inlerinde ezecek harekatlar başlatmıştık. Türkiye'yi güneyinden kuşatmayı hedefleyen emperyalist oyunu bozmuştuk. Bugün de sınırlarımız ötesindeki operasyonlarımızı sürdürüyoruz. Daha önce kendi şehirlerimizde, dağlarımızda, karakollarımızda gerçekten içimizi acıtan alçak terör eylemlerine maruz kalıyorduk. Şimdi sınır ötesinde teröristleri kendi mağaralarında imha ediyoruz. Bugün sınırlarımız içinde terör bitme noktasına geldiyse en önemli sebebi Irak ve Suriye sahalarında yürüttüğümüz operasyonlardır. 12 şehidimizin acısı hepimizin yüreğini dağladı. Şehitlik makamı, peygamberlere komşuluk makamıdır. Şehitlerimiz en büyük mükafatı Rabbimiz katında alacaktır. 

TERÖR HEDEFLERİNE YÖNELİK OPERASYONLAR

Milli İstihbarat Teşkilatımız, Suriye'nin kuzeyindeki terör elebaşlarına yönelik son derece başarılı operasyonlar düzenliyor. Kritik önemde 70 tesis vuruldu. Bunların içinde adeta petrol rafinerileri var. Buraları vuruyoruz ve buralar günlerce yanıyor. Durmayacağız. Nerelerde bunlar için bu tür kaynaklar varsa onları vurarak yok edeceğiz ve yok ediyoruz. Bütün bunlarla beraber teröristler de bertaraf oluyor. Operasyonlarımıza son terörist de tehdit unsuru olmaktan çıkarılıncaya kadar kararlılıkla devam edeceğiz. Kuzey Irak'taki operasyon bölgemiz coğrafi ve iklim şartları olarak gerçekten çok zor. Teröristler bu zorluğu kullanarak 40 yıl boyunca ülkemize rahatça girip çıktılar. Kan döktüler, vahşet sergilediler. Biz terör örgütünün bu imkanını elinden aldık. Askerlerimizin operasyon yerleri öyle zor şartlardaki gelişmiş güvenlik sistemlerini çalışır hale getirmek mümkün olmuyor ama durmuyoruz, yine üzerine üzerine gidiyoruz. Yol inşa etmenin zahmet gerektirdiği bu yerlerdeki çalışmalarımızı kesintisiz sürdürüyoruz. Kalıcı üs bölgelerimiz için Kuzey Irak'ta yüzlerce kilometre yol yaptık. Şartlar arzu ettiğimiz hızda ilerlememizi güçleştiriyor. Baharla birlikte yeni üs bölgelerin altyapılarını tamamlayacak, teröristleri buralara ayak basamayacak hale getireceğiz.

"TERÖR ÖRGÜTÜNÜN DEĞİRMENİNE SU TAŞIYORLAR"

Şartları bilmeyen, terörle mücadele stratejimizden ve buna göre uyguladığımız taktiklerden haberi olmayan birileri PKK ağzıyla bizi eleştiriyor. Yaptıkları iş terör örgütünün değirmenine su taşımaktır. Çalışmalarımızı beğenmeyen muhalefetin alternatif önerisi de yok. Bu mesele parti meselesi değildir, ülkemizin beka meselesidir. İktidar hesapları uğruna, bölücü örgütün emellerine koçbaşlığı yapanları milletimiz asla affetmeyecektir. Sizlerden muhtarlarımız olarak bu hakikatleri, ihanetleri kendi köylerinizde, mahallelerinizde oturan vatandaşlarımıza mutlaka anlatmanızı bekliyorum.

Ülkemizin tek derdi tek sıkıntısı terörle mücadele olsa kahraman güvenlik güçlerimiz ile bunun üstesinden geleceğimizden hiçbir şüphemiz yoktur ama coğrafyamızın bize dayattığı başka sınamalarla da karşı karşıyayız. Deprem, iklim değişikliği bunlardan biridir. Tehditlere karşı tek yürek, tek bilek halinde karşı durmak bunlardan biridir. Türkiye tüm bu mücadeleleri aynı anda yürütebilecek iradeye, güce, kararlılığa sahiptir. Gündemimizin değişmez ilk konusu ülkemizi depreme hazırlama çalışmalarıdır. Deprem tehdidi altındaki şehirlerimizi güçlendirme çalışmalarını sürdürüyoruz. Yüzyılı Dönüşümü İstanbul programı da bu anlayışla hayata geçirdiğimiz projelerden biridir. 

ASGARİ ÜCRET, ENFLASYON, EMEKLİ MAAŞLARI...

Devletimiz, vatandaşını desteklemek için tüm imkanlarını seferber etmekte, hiçbir fedakarlıktan kaçınmamaktadır. Buradan Merkez Bankası rezervlerimize dair en son müjdeyi de paylaşmak istiyorum. Rezervlerimiz 145 milyar 456 milyon dolara ulaşarak rekor kırmıştır. Bu rakamı daha da artıracağız. Bütçe imkanlarını zorlama pahasına çalışanlarımızın ve emeklilerimizin maaşlarına yüksek oranlı artışlara gittik. Geçen yıl ortalama memur maaşını yüzde 129 ve asgari ücreti yüzde 107 oranında artırdık. En düşük emekli maaşını yüzde 114 oranında yükseltirken, bayram ikramiyelerini neredeyse iki katına çıkardık. Tek sefere mahsus 5 bin lira ödeme yaptık. 2024 yılı asgari ücret rakamını da tablonun tamamlayıcısı olarak görüyoruz. Yüzde 49 artışla yeni asgari ücretle çalışanları enflasyona ezdirmeme sözümüze bir kez daha sadık kaldık. Devletimizin imkanları arttıkça daha fazlasını yapacağımızı milletimiz zaten biliyor. Enflasyonla mücadelede kesinlikle geri adım atmayacağız. Rakamlar son aylarda enflasyonun ateşinin düşmeye başladığına işaret ediyor. Önümüzdeki dönemde enflasyondaki ivme kaybı daha net görülecektir. 

Nasıl Balkanlardaki dostlarımız rahat etmeden bize burada rahat yüzü yoksa, nasıl Kafkaslardaki kardeşlerimiz huzur içinde değilken biz huzur bulamazsak aynı şekilde bütün bölgelerde güven ve istikrar yoksa biz de güven içerisinde oturamayız. Milletimiz tüm bu gerçekleri takip ediyor, görüyor, değerlendiriyor ve kararını ona göre şekillendiriyor. 14 - 28 Mayıs seçimlerinin sonuçları milletimizin kararının en somut ifadesidir. İnşallah önümüzdeki mahalli idareler seçimlerinde de milletimizin tercihi Türkiye Yüzyılı'ndan yana olacaktır.