Cumhurbaşkanı Erdoğan: Önceliğimiz Türkiye'yi darbe anayasasından kurtarmak

Recep Tayyip Erdoğan Gündem haberleri

Yargı süreçlerini basitleştirip hızlandırdıklarını söyleyen Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, "Cumhuriyetin 100. yılını darbe anayasasıyla karşılamayı sindiremiyoruz. Yargı alanındaki mücadelemizi sivil, kuşatıcı bir anayasayla taçlandırmak istiyoruz" dedi.

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Adli Yargı Hakim ve Cumhuriyet Savcıları ile İdari Yargı Hakimleri kura töreninde konuştu. Erdoğan, şunları ifade etti:

Bugün kura çekerek görevlerine başlayacak olan toplam 1102 adli yargı hakimi ve cumhuriyet savcısı ile idari yargı hakimini tebrik ediyorum. Şu an Türkiye sathında 15 bin 412'si cumhuriyet savcısı, 7 bin 409'u hakim olmak üzere toplam 22 bin 821 hakim ve savcı görev yapıyor. Bugünkü kura törenimizle birlikte bu sayıyı 23 bin 923'e çıkarmış oluyoruz.

Adalet hizmetlerinin hızlı ve etkin bir şekilde yürütülmesi için bugüne kadar omuz omuza mücadele verdik. Milletimizin gözünde adliye kapısını adaletin kapısı haline getirmek için hep beraber çaba harcadık, ter döktük. Hayata geçirdiğimiz her değişiklikle ülkemizin demokrasi ve hukuk devleti standartlarını daha da yükselttik. Göreve geldiğimizde ülkemizi 4 ana sütun üzerinde inşa edeceğimizi vaat etmiştik. Bunların da eğitim, sağlık, adalet, emniyet demiştik. Aradan geçen 21 yılda ülkemizin içinde bulunduğu şartlar ve karşılaştığı sıkıntılar ne olursa olsun bu sözümüze sadakatle bağla kaldık. 

 YARGI SÜREÇLERİNİ HEM BASİTLEŞTİRDİK HEM HIZLANDIRDIK

İstinaf mahkemelerinin faaliyete geçmesiyle birlikte yargıtay, hukuk ve ceza mahkemelerinin iş yükü yüzde 68 oranında azalmıştır. Yargı süreçlerini hem basitleştirdik, hem kolaylaştırdık, hem de hızlandırdık. UYAP bünyesinde sesli ve görüntülü bilişim sistemi yani SEPSİS'i kurduk. Hukuk yargılamalarına elektronik duruşma sistemini kazandırdık. Vatandaşlarımıza Anayasa Mahkemesi'ne bireysel başvuru yapabilme imkanı getirdik. Yıllardır demokratikleşme adına dillendirilen ama bir türlü yapılamayan askeri yargıyı kaldırarak askeri suçların sivil mahkemelerde görülmesini yine biz sağladık. Vatandaşlarımızın mesnetsiz ihbar ve şikayetler nedeniyle soruşturmaya uğramaması için lekelenmeme hakkını güçlendirdik. 

HAKİM VE SAVCI YARDIMCILIĞI

Hakim ve savcılarımızın özlük haklarında iyileştirmeler yaptık. (Hakim ve savcı yardımcılığı) Bir sonraki dönemden itibaren bu açılımı fiilen uygulamaya başlayacağız.

TÜRKİYE'NİN ÖNÜNDEKİ EN BÜYÜK ENGEL DARBE ÜRÜNÜ ANAYASADIR

Yapılanlar önemli ancak bizim nazarımızda yeterli değildir. Türkiye'nin hedeflerine ulaşmasının önündeki en büyük engel darbe ürünü mevcut anayasadır.

Cumhuriyetimizin 100. yılını darbe anayasası ile karşılamış olmayı açıkçası içimize sindiremiyoruz. Yargı alanında 2002'den beri yürüttüğümüz zorlu mücadeleyi inşallah sivil, özgürlükçü ve kuşatıcı bir anayasa ile taçlandırmak istiyoruz. 28. yasama döneminde önceliklerimizin en başında Meclisimizin de takdiri ile Türkiye'yi darbe anayasasından kurtarmak vardır.

SOSYAL MEDYADA CÜBBE GİYİP AHKAM KESENLER REFERANSIMIZ OLAMAZ

Sosyal medyada cübbe giyip ahkam kesenler asla referansımız olamaz. Adaletin ölçüsü, sosyal medyadaki tepkiler değil, kanundur, nizamdır, maşeri vicdandır. Hukuk kanunun çok çok ötesindedir. O hakkı koruma altına alıyor. Kanun dediğin insanoğlunun yazdıklarıdır ama hukuk bunun ötesindedir. Kararınızı verirken hiç kimsenin sizi yönlendirmesine lütfen müsaade etmeyin. Parayı pulu her zaman bulursunuz ama unutmayın hak ve hukuk bulunmaz.

Kaynak: Haber Global TV

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan anayasa Hakim savcı