Cumhurbaşkanı Erdoğan: Kalabalıklar içinde tek kalsak da mücadele vereceğiz

Cumhurbaşkanı Erdoğan Gündem haberleri son dakika Atatürk Kültür Merkezi
Cumhurbaşkanı Erdoğan: Kalabalıklar içinde tek kalsak da mücadele vereceğiz

Cumhurbaşkanı Erdoğan, Necip Fazıl Kısakürek Kültür ve Araştırma Vakfı'nın Atatürk Kültür Merkezi'nde düzenlediği ''Zindandan Mehmed'e Mektup Sergisi'' açılış töreni ve ''Reis Bey'' tiyatrosunun gösteriminde açıklamalarda bulundu. Erdoğan, "Kalabalıklar içinde tek kalsak da mücadele vereceğiz" dedi.

Cumhurbaşkanı Erdoğan, Necip Fazıl Kısakürek Kültür ve Araştırma Vakfı'nın Atatürk Kültür Merkezi'nde düzenlediği ''Zindandan Mehmed'e Mektup Sergisi'' açılış töreni ve ''Reis Bey'' tiyatrosunun gösteriminde açıklamalarda bulundu. 

Erdoğan, bu yılki anma programının ana temasını, üstadın özellikle Toptaşı Cezaevi'nde yazdığı "Zindandan Mehmet'e Mektup" şiirinin oluşturduğunu belirterek, şöyle devam etti:

"Önümüzdeki yılın programı da inşallah 'Sakarya' şiiri etrafında şekillenecektir. Vefat günü olan 26 Mayıs'ta ikindi namazını müteakip Ayasofya Camii'nde hatim duası yapılacak. Üstat verdiği bir konferansta Ayasofya için şöyle diyordu; 'Ayasofya açılacak. Hem de öylesine açılacak ki kaybedilen bütün manalar, zincire vurulmuş masumlar gibi onun içinden fırlayacak. Öylesine açılacak ki bu millete iyilik ve kötülük etmişlerin dosyaları da onun mahzenlerinde ele geçecek.' Evet hamdolsun Ayasofya tam da üstadın dediği şekilde açıldı. Kendisinin ardından okunan hatmin duasının orada yapılacak olması da manevi Kurtuluş Savaşı'nın bütün meselelerinin çıktığı yer diye tarif ettiği bu ulu mabedin asli misyonuna dönüşünün işaretidir. Allah'a hamdolsun."

Necip Fazıl Kısakürek denilince akla önce onun şairliğinin geldiğini ifade eden Erdoğan, sözlerini şöyle sürdürdü:

"Kendisi herhangi bir şair olmanın ötesinde şairlerin sultanıydı. Bunun yanında emsalsiz bir hatipti. Evlere, kahvehanelere, konferans salonlarına, kürsülere sığmayan bir mücadelenin yılmaz öncüsüydü. Büyük Doğu'nun usta muharriri, büyük mütefekkiri, mukaddes emanetin dönmez dava eriydi. Mutlak hakikati ararken gösterdiği merakı, cesareti, gayreti ve azmi ile yaşadığı zamanın karanlıklarını aydınlatan kameriydi. Mazi ile köprülerin atıldığı, irtibatın koparıldığı bir zamanda kitapları, makaleleri, piyesleri ve hitabetiyle kabalıkların ve kalabalıkların karşısına çıkmıştı. İnsanların gönül tellerini titreten, kitleleri peşinden sürükleyen yazıları ve sözleriyle aralarında bizim de bulunduğumuz nice nesillerin hayatını etkilemiştir. Hiç unutamıyorum. Bir gün hakimin, 'Artık senden bıktık. Ne zaman karşımızda olmayacaksın?' denilince aldığı cevap çok manidardır. 'Siz burada hancı, ben de bu davada yolcu oldukça ben bu hana daha çok uğrarım.' ifadesidir. Mesele hancı-yolcu meselesi. Biz de bu dünyada yolcu değil miyiz? Yolcuyuz ve bu handan geçerken bırakacağımız eserler çok önemli."

"DAVASI UĞRUNA BEDEL ÖDEMEKTEN KAÇMADI"

Üstad, bütün dahiler gibi, anlaşılması ve anlatılması zor bir sanatkardı. Mazi ile ati arasında irtibatın koparıldığı bir dönemde kabalıkların ve kalabalıkların karşısına eserleriyle çıktı. Davası uğruna bedel ödemekten hiç kaçmadı. 

"HAKİKATLERİ KORKUSUZCA DİLE GETİRDİ"

Emsalsiz bir hatipti, kürsülere sığmayan bir mücadelenin yılmaz savunucusuydu. Aydın zorbalığına teslim olmadığı için gerici gibi aşağılamalara maruz kaldı. Hakikatleri korkusuzca dile getirdi. O'nu tarihe gömmek isteyenlerin bugün esamesi bile okunmuyor. Bu millete kimseye muhtaç olmadan ruh kökünden aldığı cesaretle var olabileceğini gösterdi. 'Umudun, kurtuluşun, diriliş ruhunun kaynağı Türkiye'dir' demekten bir an olsun geri durmadı.

"TEK KALSAK DA MÜCADELE VERECEĞİZ"

O dönem öz yurdunda parya olan bu millet, özgüveni onun kelimelerinde buldu. Necip Fazıl, bu millete kimsenin icazetine muhtaç olmadan var olunabileceğini gösterdi.

Fikir dünyası çoraklaşmış heyecanı körelmiş, azmi kırılmış bir milletin büyük davaları taşımaya ve güçlü bir gelecek inşa etmeye gücü yetmez. Zorluklar bu mücadeleden geri kalma bahanesi olamaz.

Dün de kendi bencil hesapları için ülkeyi ateşe atmaktan çekinmeyenler vardı. Bugün de aynı yoldan gidenler var.

Kalabalıklar içinde tek kalsak da mücadele vereceğiz.

 

 

 

 

 

 

Kaynak: Haber Global TV

son dakika cumhurbaşkanı erdoğan AKM Necip Fazıl Kısakürek