Cumhurbaşkanı Erdoğan: Ekonomideki sorunları aşacak potansiyel ve programımız mevcut

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan son dakika Gündem haberleri
Cumhurbaşkanı Erdoğan: Ekonomideki sorunları aşacak potansiyel ve programımız mevcut

Cumhurbaşkanı Erdoğan, 3 saat 15 dakika süren kabine toplantısı sonrası açıklamalarda bulundu. BM'nin KKTC'deki müdahalelerinin kabul edilemez olduğunu söyleyen Erdoğan, ekonomideki sıkıntıların farkında olduklarına da değinerek "Enflasyonu vatandaşın günlük hayatından çıkaracağız" diye ekledi.

Cumhurbaşkanlığı kabinesi, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan başkanlığında toplandı.

3 saat 15 dakika süren toplantı sonrası kameraların karşısına geçen Erdoğan'ın açıklamalarından satır başları şöyle:

- Göreve geldiğimizde 163 olan temsilcilik sayımız 260'a çıktı. Hükümeti teslim aldığımızda yalnızca 93 ülkede büyükelçiliğimiz vardı, bugün 146 ülkede büyükelçilik seviyesinde temsil ediliyoruz. İçe kapanık, edilgen bir anlayış yerine girişimci, insani bir bakış açısını dış politikamızda hakim kıldık. Ülkemizin tüm potansiyelini kullanabilmesini sağladık. 

"Kıbrıs Türklerinin kendi vatan topraklarına ulaşımını engellemek ne hukuki, ne insanidir"

- Türkiye olarak bölgesel ve küresel krizlerde kimi zaman arabulucu roller üstleniyoruz. Dünya barışına katkı sunmanın derdindeyiz. Kimsenin toprağında, petrolünde, altınında gözümüz yok. Binlerce yıllık tarihinde sömürgecilik lekesi olmayan bir milletiz. Geçen cuma günü BM askerlerinin KKTC'nin egemenlik alanındaki topraklara yönelik fiziki müdahalesi asla kabul edilebilir değildir. Kıbrıs Türklerinin kendi vatan topraklarına ulaşımını engellemek ne hukuki, ne insanidir. Barış gücü talihsiz açıklamalarla tarafsızlığına gölge düşürmüş, zaten yaralı olan itibarına zarar vermiştir. Komşularımızla ilişkileri geliştirmek istediğimiz dönemde bu müdahaleyi kesinlikle iyi niyetli bulmuyoruz. BM Barış Gücünden beklenen, isminin hakkını vererek her iki tarafın insanı ihtiyaçlarının çözümüne katkı sunmasıdır. Adadaki emrivakilere ve hukuksuzluklara rıza göstermeyeceğimiz bilinmelidir. KKTC'nin uluslararası alanda hak ettiği yeri almasını temin edeceğiz.

- Sınırlarımızın her karışını güvenli hale getireceğiz. 

"Daha temiz ve daha yeşil bir Türkiye için çalışıyoruz"

- Paris İklim Anlaşmasına 2053 net sıfır emisyon ve yeşil kalkınma hedeflerimizle en önemli katkıyı veren ülkeler arasındayız. Millet bahçelerinden sıfır atığa, pek çok uygulama ile daha temiz ve daha yeşil bir Türkiye için çalışıyoruz. Buna rağmen küresel gelişmelerin olumsuz etkilerinden kendimizi izole edemediğimiz bir gerçektir. Bugüne kadar alışık olmadığımız pek çok sorunla karşı karşıya kalacağımıza işaret edilmekte.  Dünyamızın ve insanlığın ortak geleceğini ilgilendiren bu hayati konuda, hem kendi yükümlülüklerimizi yerine getirip, hem küresel düzeyde inisiyatif üstlenerek çalışmalarımıza devam edeceğiz. Ciddi su stresi çeken ülkelerden biri olarak elimizdeki kaynakları dikkatli kullanmak mecburiyetindeyiz. Çevreci maskesiyle ülkemizin kazanımlarına saldıran marjinallerin engelleme girişimlerine rağmen çalışmalarımızı gerçekleştirdik. 

"Tüm insanlığı su tüketiminde tasarruflu davranmaya davet ediyorum"

- Bir yandan tarımsal üretimi çeşitlendirmeye çalışırken diğer yandan su tüketiminde verimliliği en üst seviyeye çıkarak tedbirler alıyoruz. Topraksız tarım gibi uygulamalarla bu doğrultuda yeni adımlar atıyoruz. Denize dökülen su kaynaklarımızı su potansiyeli yetersiz iç bölgelere aktarmaya yönelik projelerimiz sürüyor. Bireysel tüketimi ve sanayide kullanılan su miktarını da azaltmamız şarttır. Tüm insanlığı su tüketiminde tasarruflu davranmaya davet ediyorum. 

"Enflasyonu vatandaşın günlük hayatından çıkaracağız, biraz sabır bekliyoruz"

- Vatandaşlarımızı bunaltan bir diğer husus da ekonomik sıkıntılardır. Ülkemizin son 10 yıldır maruz kaldığı siyasi saldırıya, tuzaklar eşlik etmiştir. Mayıs 2023 seçimleri öncesinde de ekonomimizle ilgili aynı senaryolar devreye alınmıştır. Milyarlarca doların bilinçli şekilde piyasadan çekilmesi gibi çeşitli oyunlar oynanmıştır. Bugün Türkiye'nin ekonomide ve tabii ki sorunları var ama hamdolsun bu sorunları aşacak irade, tecrübe, potansiyel ve programımız mevcut. Türkiye ekonomisine sadece faiz ve kur penceresinden bakan mandacı dayatmanın kodları artık çözülmüştür. Son aylarda ülkemizin risk primindeki düşüş, yurt dışı borçlanma faizindeki azalma, tedbirlerin sonuç verdiğini gösteriyor. Enflasyondaki yükselişin geçici olduğu artık her geçen gün daha iyi görülmektedir. Düzenlemelere aykırı hareket ettiği tespit edilenlere 211 milyon lira para cezası uygulandı. Otomotiv fiyatlarındaki balon sönmeye başladı. Fahiş fiyatların oluşturduğu diğer sektörlerdeki önlemlerin etkilerini de yakın zamanda göreceğiz. Hayat pahalılığıyla mücadelemizi yürüteceğiz. Bu konuda atılabilecek ilave adımları da değerlendirdik. Yaşanan her sıkıntının farkındayız, her serzenişi duyuyoruz. İlave önlemleri aşama aşama devreye alacağız. Ekonomide birinci önceliğimiz tüm vatandaşlarımızın refahını en üst seviyeye çıkarmaktır. Enflasyonu vatandaşın günlük hayatından çıkaracağız, biraz sabır bekliyoruz.

"Çarşamba günü Adıyaman'da deprem konutlarının temelini atacağız"

- Çadırlarda kalan hak sahibi vatandaşlarımızın tamamının konteynerlere geçişlerini sağladık. Çarşamba günü Adıyaman'da deprem konutlarının temelini atacağız. Müjdelerimizi yakında kamuoyuyla paylaşacağız. Hem ekonomideki zorlukların, hem hayat pahalılığının, hem de 6 Şubat depremlerinin yol açtığı sıkıntıların üstesinden geleceğiz. 

- Yerleştirme sonuçlarına göre üniversite hayatlarına ilk adımlarını atan tüm öğrencilerimizi tebrike diyorum. Doluluk oranlarının yüzde 99,8'e ulaşmasını milletçe memnuniyetle karşılıyoruz. 

 

 

Kaynak: Haber Global TV

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan kabine toplantısı son dakika