Cumhurbaşkanı Erdoğan: Ahıska Türklerinin yanında olmaya devam edeceğiz

son dakika Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan Gündem haberleri
Cumhurbaşkanı Erdoğan: Ahıska Türklerinin yanında olmaya devam edeceğiz

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, ABD'nin New York kentinde bulunan Türkevi'nde açıklama yaptı. "Ahıska Türklerinin vatanlarına gönüllü geri dönüşleri için muhataplarımız nezdinde temaslarımızı devam ettiriyoruz" diyen Erdoğan'ın kritik mesajları vardı.

Son dakika haberine göre Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, BM 78. Genel Kurulu için gittiği ABD'deki Türkevi'nde, Ahıska Türklerini kabulünün ardından canlı yayında açıklama yaptı. 

Erdoğan'ın açıklamalarından satır başları şöyle:

"Ahıska Türklerinin durumunu çok yakından takip ediyoruz"

Nerede olursa olsunlar Ahıska Türklerinin yürekleri Türkiye ile birlikte atmıştır. Her türlü sıkıntıya göğüs görerek yazdığınız başarı hikayelerinden gurur duyuyoruz. Bu başarılara yenilerinin eklenmesi için üzerimize düşeni yapmakta kararlıyız. Ahıska Türklerinin durumunu çok yakından takip ediyoruz. Ukrayna'da olaylar başladıktan sonra bu ülke makamlarıyla irtibata geçerek çatışmalardan etkilenen Ahıskalı kardeşlerimizi ülkemize getirdik. Toplam bin ailenin Erzincan ve Ahlat'a yerleşmesini sağladık. Bu şekilde ülkemize gelen Ahıska Türkü sayısı 4 bini buluyor. Ahıska tarihine, sanatına ve kültürel mirasına sahip çıkıyoruz.

"Ahıska Türklerinin huzur ve esenliğini kendi vatandaşlarımızdan ayrı görmüyoruz"

Yurt Dışı Türkler Başkanlığı ve TİKA'nın yürüttüğü projeleri takdirle karşılıyoruz. Ahıska Türklerinin huzur ve esenliğini kendi vatandaşlarımızdan ayrı görmüyoruz. Yıllardır hasretle bekledikleri Türk vatandaşlıklarını kazandırmak için gerekli adımları atıyor, bu süreci hızlandırıyoruz. İçişleri Bakanlığımız, başkonsolosluklarımız, Dünya Ahıska Türklerinin katkısıyla 820 Ahıskalı Türk vatandaşlığını kazandı. İnşallah birazdan kimlik kartlarını takdim edecek, bu sevinci birlikte yaşayacağız.

"Ahıska Türklerinin vatanlarına gönüllü geri dönüşleri için muhataplarımız nezdinde temaslarımızı devam ettiriyoruz"

İşlemleri devam eden 578 soydaşımız için çalışmalarımızı süratle tamamlayacağız. Ahıska Türklerine sahip çıkan, meselelerini takip eden hükümetimiz. Bizden önce vatandaşlık verilen Ahıska Türkü sayısı oldukça sınırlıydı. 1992-2003 yıllarında 4 bin 840 kardeşimiz bu haktan faydalanmıştı. Bizim dönemimizde bu rakam 60 bini geçti. Ahıska Türklerinin vatanlarına gönüllü geri dönüşleri için muhataplarımız nezdinde temaslarımızı devam ettiriyoruz. Bu meselenin insani ve hukuki çerçevede çözüme kavuşturulması için çaba harcıyoruz. İnşallah bundan sonra sizin davanızı davamız bilecek ve gereken her türlü diplomatik gayreti sergileyeceğiz.

"Irkçılık ve İslam düşmanlığına karşı birlikte hareket etmelisiniz"

Toplumlar birlik ve beraberlik içerisinde olduğu ölçüde güçlüdür ve hak ettikleri saygıyı görürler. Türk vatandaşlığına geçişler dahil Ahıska Türk toplumunu ilgilendiren tüm konularda eşgüdüm içinde hareket edelim. Sizlerden büyükelçilik, başkonsolosluklarımızla Dünya Ahıska Türkleri Birliği ile yakın koordinasyon içinde olmanızı özellikle rica ediyorum. Ahıska Türklerinin bulundukları ülkede kimlik, dil, din ve kültürlerini korumaları önceliklerimizin başında geliyor. Bu doğrultudaki çalışmalarınıza katkılarımızı sürdüreceğiz. Amerika'daki diğer Türk ve Müslüman sivil toplum kuruluşlarıyla da iş birliğinizi güçlendirmenizi büyük farda görüyorum. Irkçılık ve İslam düşmanlığı karşısında birlikte hareket etmeniz gerekiyor.

"Ahıska Türklerinin yanında olmaya devam edeceğimizi bir kez daha belirtmek istiyorum"

Müslümanları hedef alan haksız, hukuksuz ve ayrımcı anlayış karşısında sizlerin de hassasiyet göstermeniz önemlidir. Kültürünüzü korurken yaşadığınız toplumla bütünleşmenizi etkin bir şekilde temsil edilmenizi de önemsiyorum. Bu çerçevede Amerikan sivil toplumuna aktif katılım, gelecek kuşağa bırakacağınız güçlü miras olacaktır. Enerjimizi iç kavgalara değil mücadelemizin başarısına teksif edeceğiz. Sözlerime son verirken Türkiye olarak bugüne kadar olduğu gibi bundan sonra da Ahıska Türklerinin yanında olmaya devam edeceğimizi bir kez daha belirtmek istiyorum."

Ayrıntılar geliyor...

Kaynak: Haber Global TV

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan son dakika