Cumhurbaşkanı Erdoğan AB'ye seslendi: Aynı hassasiyeti Türkiye için de gösterin

Cumhurbaşkanı Erdoğan Kosova

Cumhurbaşkanı Erdoğan, Kosovalı mevkidaşı ile basın toplantısı düzenledi. Cumhurbaşkanı Erdoğan, AB'ye seslenerek, "Ukrayna'yı AB'ye alma gayretlerini takdirle karşılıyoruz. Ama Türkiye'yi ne için AB'ye hala almakta endişe ediyorsunuz? Aynı hassasiyeti Türkiye için de gösterin" dedi.

Cumhurbaşkanı Erdoğan ile Kosova Cumhurbaşkanı Vjosa Osmani Sadriu ortak basın toplantısı düzenledi.

Erdoğan'ın açıklamalarından öne çıkanlar: 

Türkiye-Kosova arasındaki süreci değerlendirme imkanımız oldu. Balkanlar ve Ukrayna başta olmak üzere bölgemizde yaşanan gelişmelerle ilgili fikir alışverişinde bulunduk.

Firmalarımız enerji sektörü başta olmak üzere birçok alanda Kosova'daki yatırımlarını artırmaya hazırdır. 2019 yılında yürürlüğe giren serbest ticaret anlaşmasıyla birlikte ticaret hacmimizde olumlu bir seyir yakalanmıştır. Ticaret hacmimiz salgına rağmen geçtiğimiz sene 600 milyon dolar seviyesine ulaşmıştır. Salgının atlatılmasıyla bu rakamın daha da yükseleceğine inanıyorum.

Türkiye, Kosova'nın tüm komşuları ile iyi ilişkiler geliştirmesini istemektedir. Bölgesel barış ve istikrar için elimizden gelen gayreti göstermeye hazır olduğumuzu bir kez daha vurgulamak istiyorum.

Belgrad ile başlatılan süreci destekliyoruz. Bölgesel barış ve istikrar için elimizden geleni yapmaya hazırız. Görüşmemizde FETÖ İle mücadelemizi el aldık. Değerli mevkidaşıma atılmasını arzu ettiğimiz bazı beklentilerimizi kendisine ifade ettim.

Kosova Cumhurbaşkanı Vjosa Osmani'nin açıklamaları:

Türkiye'nin halkı ve kurumlarına bize verdikleri destek için teşekkür etmek isitiyorum. Kosova'nın sesi çıkmadı uluslararası arenada. Türkiye bize bu konuda yardımcı olmuştur. Özellikle Başkan Erdoğan'ın bizzat verdiği desteği bugün tekrar hatırladık. Kosova ve Kosova halkı adına sayın Erdoğan'a teşekkür ediyorum.

Ukrayna'da olayları gördüğümüzde doğal olarak düşünüyoruz ki Kosova'nın NATO'ya girme zamanı gelmiştir. İki ülke arasındaki ilişkiler de çok değerledir. Aramızdaki yakın iş birliği daha da derinleşecek. Eğitim, sağlık, ekonomi olarak birçok alanda iş birliğimiz genişleyecek.

Pandemi döneminde Türkiye'nin Kosova'ya verdiği destek de çok önemliydi. Sayın Erdoğan'ın Ukrayna halkına vermiş olduğu desteği de takdir ediyorum. Bu durum kıtamız için çok zor bir durumdur. Rusya'nın amaçları bellidir. Rusya'nın amaçları sadece Ukrayna'ya yönelik değildir. Rusya Batı Balkanlar'da istikrarsızlık amaçlıyor. İstikrarsızlık içinde olan bir Balkan tüm ülkeler için sorun teşkil edecektir. Balkan ülkelerinin barışının bozulmasına izin vermemiz gerekiyor. Sırbistan, Rusya'dan destek alarak bu şekilde ilerlemeye çalışıyor. Belli ki Rusya'nın amaçları bu yöndedir. Bu konuda kararlı şekilde hareket etmemiz gerekiyor.

Bizim müttefiklerimiz bizi asla yalnız bırakmadı. Özellikle en önemli müttefikimiz Türkiye bize hiçbir zaman sırtını dönmemiştir. Aramızdaki iş birliğini daha fazla derinleştireceğiz.

SORU CEVAP BÖLÜMÜ 

KOSOVA'NIN NATO'YA ÜYE OLMASI KONUSUNDA DESTEK OLACAK MISINIZ?

Kosova'nın tanınması noktasında ilk adım ABD tarafından atılmıştır. O zamanlar başbakandım. Kabine toplantısındaydık haberi aldık ve ikinci tanıyan ülke biz olduk. Kosova'nın dünya genelinde tanınmasına yönelik her türlü adımları attık. Tanınmasını sağlayacağımız bazı ülkelerle görüşmelerimiz devam ediyor. NATO konusuna gelince. NATO'nun önemli bir üyesi olarak Türkiye'nin bu konuda sorunu yok. Biz Kosova'yı tanıma noktasında adımlarımızı atarız ve NATO'nun üyesi olarak da Kosova'yı tanırız.

TÜRKİYE'NİN AB ÜYELİĞİ

1959, 1963 Türkiye'nin maalesef AB'ye üyelik sürecindeki oyalama taktiklerinin olduğu dönemlerdir. O günden bugüne Türkiye AB'ye kabul edilmedi. Ukrayna ile ilgili bir gündem oluştur. Ukrayna'yı AB'ye alma süreci... Biz kimseyi AB'ye alın almayın gayreti içine girmeyiz. Biz kendimizden sorumluyuz. Fakat Ukrayna'yı AB'ye alma gayretlerini de takdirle karşılıyoruz. Ama bu AB üyelerine diyorum ki Türkiye'nin neden AB'ye hala almakta tereddüt ediyorsunuz. NATO konusunda duruşumuz belli genişlemesine engel olan bir ülke değiliiz. Bu adımları atarken bunu dünya barışı istiyoruz. AB konusuda tekrar AB üyesi ülkelere diyorum ki şu anda Ukrayna ile ilgili gösterdiğiniz hassasiyeti Türkiye için de gösterin. Yoksa Türkiye'ye de birileri savaş açıp saldırdığı zaman mı Türkiye'yi gündeme alacaksınız. Bunlar samimi değiller. NATO üyeleri de AB üyeleri sadece laf üretiyor. Türkiye bunları beklemiyor. Türkiye her zaman duruşunu koruyan bir ülke.

 

 

Kaynak: Haber Global TV

Kosova cumhurbaşkanı erdoğan AB son dakika