Çözüm gibi çözüm, Su faturası yarı yarıya iniyor!

Gündem haberleri Yaşam Haberleri ÖZEL HABERLER Kuraklık Sıcaklık Kuraklık riski Ekonomi haberleri Zam Enflasyon İstanbul
Çözüm gibi çözüm, Su faturası yarı yarıya iniyor!

Kuraklık ile mücadele ettiğimiz şu günlerde, 50 TL'lik bir aparat su faturasının yarı yarıya azalmasını sağlıyor. Hırdavatçılarda satılan perlatörleri kullanan vatandaşlar, faturalarını düşürmeyi başarıyor aynı zamanda da tasarruf sağlıyor.

Son zamanlarda iklim değişikliğinin de etkisiyle yaşanan kuraklıklar sonucu, su kaynakları önemli ölçüde azaldı. Su tasarrufu için çareler aranırken, musluğa takılan perlatörler yüzde 50'ye varan tasarruf sağlıyor. Ortalama 50 TL civarında satılan bu aletler, son dönem çeşmelerde de otomatik olarak satılıyor. Ancak her perlatör tasarruf yapmıyor, işin uzmanları piyasadaki tasarrufların çoğunun kalitesiz malzemeden yapıldığına dikkat çekerek, işin ehline danışmak gerektiğini söylüyor. Eminönü'nde bulunan Hırdavatçılar Çarşısı'nda çoğu musluk satıcısında perlatör bulunuyor. Perlatörü kelime anlamıyla bilmeyen esnaf sayısı da bir hayli fazla. 

TAKILIŞI OLDUKÇA BASİT

Satıcılar, genelde cami şadırvanları için bu ürünlerin tercih edildiğini söylüyor. Son zamanlarda vatandaşların da almaya başladığı perlatörler sayesinde su faturaları yarı yarıya azalıyor. Her perlatör ise bu etkiyi veremiyor, deliklerinin ince olması ve yoğun su baskısına maruz kalabilmesi de önemli. İnce delikli, tazyikli, yoğun fonksiyonlu gibi çeşitleri ile suyun basıncı ayarlanabiliyor. Duş başlıklarına da geçirebilen bu ürünlerin takılışı ise oldukça basit.

Çözüm gibi çözüm, Su faturası yarı yarıya iniyor! - Resim : 1
Perlatörler ortalama 50 TL'den satılıyor.

YAVAŞ VE TASARRUFLU

İstanbul'da yaklaşık 30 yıldır taksicilik yapan Salih Altunışık, bugüne dek kendi cebinden 7 bine yakın perlatörü ücretsiz bir şekilde vatandaşlara dağıtmış. Ömrünü perlatör dağıtmaya adamış Altunışık ile bir caminin şadırvanında buluşuyoruz. Burada perlatör takılı olmayan çeşme, bir damacanayı ortalama 10 saniyede doldururken, perlatör takılı çeşme ise ortalama 20 saniye dolduruyor. Yavaş yavaş doldurması sayesinde su tasarrufu sağlandığını uygulamalı anlatan Altunışık, yetkililerden destek beklediğini söyledi.

Çözüm gibi çözüm, Su faturası yarı yarıya iniyor! - Resim : 2
Salih bey, gittiği her ortamda perlatör dağıtıyor.

BİR FUTBOLCU MALİYETİ KADAR

Perlatörlerle ilgili ilginç bir hesaplamada da bulunan Altunışık, bu aparatların tüm Türkiye'de her eve 2 tane olacak şekilde ücretsiz dağıtılmasının maliyetinin yaklaşık 500 milyon TL yani 16 milyon euro olduğunu belirterek, "Bu bir futbolcunun bir yılda aldığı para. Bunun her kurumda uygulanması durumunda Türkiye de kar edecek, vatandaş da" diyor. Taksisinin arkasına da bilgilendirici notlar yazan Altunışık, her gittiği yerde eşine, dostuna, misafirlerine perlatör dağıtmayı ihmal etmiyor. Altunışık, projelerine destek beklediğini de sözlerine ekliyor.

OKUL, CAMİ HER YERDE

Camilerde ışıkların daha tasarruflu olması için led lamba almaya gittiği bir gün perlatörü keşfettiğini kaydeden Altunışık, "Bu aletleri okullara, camilere taktım. Destek aradım ancak bulamadım. Bir gün çıktığı televizyon haberinin ardından plaket aldım. Bunların yararı çok fazla ve bu nedenle kullanılmasının da zorunlu tutulması gerekiyor" diyor.

Çözüm gibi çözüm, Su faturası yarı yarıya iniyor! - Resim : 3
Süleyman bey, perlatör sayesinde su faturasının düştüğünü anlattı.

MAHALLE ESNAFLARI DA TAKTIRDI

Mahallenin çoğu esnafına da perlatör kullandırtan Altunışık ile mahalle berberi olan Süleyman beyin dükkanına gidiyoruz. Bu sayede yüzde 80 tasarruf ettiğini anlatan Süleyman bey, "Su faturam eskiden 500 TL geliyordu şimdi ise 250 TL, yarı yarıya düştü rakamlar" ifadelerini kullanıyor.

[email protected]

Kaynak: Web Özel