'Covid miyim yoksa grip mi?' Yeni testler derde derman olacak

'Covid miyim yoksa grip mi?' Yeni testler derde derman olacak

Koronavirüsün en belirsiz yanlarından biri semptomların grip virüsü ile benzerlik göstermesi. Bu durum salgının başından bu yana vatandaşları sürekli endişeye sevk ediyor. Ancak Amerikalı bilim insanları bu soruna bir çözüm buldu.

Salgının başından bu yana en büyük tartışma konularından biri koronavirüs semptomlarının grip virüsü ile olan benzerliği. Bu yüzden özellikle kış aylarının da gelmesiyle birlikte semptom gösteren vatandaşlar endişe içerisinde hastanelere akın etti. Yeni testler koronavirüs ile grip virüsünü birbirinden ayırıyor. 

COVID ENDİŞESİYLE GİTTİ...

Ocak ayında 60 yaşlarında bir kişi Güney Dakota hastanesine öksürük ve ateş şikayetiyle başvuruda bulundu. Hasta, gösterdiği semptomlardan dolayı Covid olduğu şüphesiyle hemen teste tabii tutuldu. Hastadan alınan örnekler ‘dörtlü test’ adı verilen bir test kitiyle incelendi. Bu test kiti sayesinde hastanın covid değil, grip olduğu ortaya çıktı.

‘Dörtlü test’ olarak tabir edilen bu teknoloji şu anda ABD’de binlerce hastanede yaygın hale geldi. Bu sayede hastaların covid mi yoksa grip mi olduğuna kolayca karar verilebiliyor. Üstelik hastalardan alınan numunelerin sonucu yarım saatten biraz daha fazla bir sürede çıkıyor. Böylece zamandan da ciddi oranda tasarruf ediliyor.

60 yaşındaki hastanın test aşamasıyla ilgilenen Sanford Tıp Merkezi Acil Tıp Başkanı Dr. Blake Gustafson, “Kendime kendime sevindim ve ‘Evet bu Covid değil, bu grip’ dedim” diyor.  İyi haberi hemen hastaya ve ailesine yetiştiren Dr. Gustafson, “Taktığı maskenin üzerinde görünen gözlerindeki rahatlama inanılmazdı” ifadelerini kullanıyor.

'Covid miyim yoksa grip mi?' Yeni testler derde derman olacak - Resim : 1

GRİP SALGINI DİĞER YILLAR GİBİ OLMADI

Covid-19 salgını nedeniyle dünya çapında maske ve mesafe kurallarına azami düzeyde özen gösterildi. Amaç burada Covid-19 salgınında bulaşı azaltmak olsa da diğer virüslerin de yayılımı engellenmiş oldu. Özellikle eskisi gibi grip vakaları bu sonbahar ve kış aylarında görülmedi. Ancak önümüzde başka bir tehlike var. Aşılamayla birlikte kısıtlamalarda gevşemeye giden ülkelerde gelecek sonbaharda grip vakaları görülebilir.

Washington Üniversitesi’nden Dr. Geoffrey Baird, sonbaharda grip vakaların artacağı görüşünde. Bunun sebepleri arasında çocukların okula dönmesini ve maske kullanımının azalmasını gösteren Baird, “Eğer vatandaşlar hastalanırlarsa bunun grip mi yoksa Covid mi olduğunu bilmek isteyeceklerdir” diyor.  

BU TEST ESKİYE GÖRE DAHA HIZLI

Güney Dakota’da bir test laboratuvarında üst düzey yönetici olan Rochelle Odenbrett, dörtlü testin antijen testlerinden farklı olarak virüsün genetik materyalini çözmeye çalıştığını aktarıyor. Önceden hastaların PCR testlerinin sekanslanmasının çok uzun sürdüğünü söyleyen, Odenbrett, “Teknolojinin bu kadar gelişmiş olması inanılmaz” açıklamasında bulunuyor.

DÖRTLÜ TEST ONAY ALDI

ABD’de Sanford Sağlık Sistemi tarafından kullanılan testlerin eylül ayı sonlarında Amerikan Gıda ve İlaç Dairesi’nden acil kullanım onayı aldığı belirtildi. Dörtlü testler, izni alan Kaliforniya merkezli Cepheid şirketi tarafından üretiliyor.

TEDAVİYE BAŞLAMAK İÇİN KRİTİK ADIM

Bu testlerin önemli yanlarından biri de hem hastalığı doğru teşhis etmeleri hem de hız kazandırmaları. Zira doktorlar da doğru tedavi yöntemi uygulayabilmeleri için hastalığın erken ve doğru bir şekilde teşhis edilmesinin önemli olduğunu söylüyorlar.

TÜRKİYE’DE DURUM NE?

Geçtiğimiz aylarda konuyla ilgili açıklamalarda bulunan Bilim Kurulu Üyesi Prof. Dr. Selma Metintaş, Covid-19 salgını devam ederken grip ve diğer solunum yolu enfeksiyonlarına neden olan virüslerle enfekte olan insanların olabileceğini ifade etmişti. Burada testlerin önemine dikkati çeken Metintaş, “Bu tür durumlarda hangi virüs ya da bakterinin enfeksiyonlarda etken olduğunu kesin bilmek için uygun laboratuvar testlerinin yapılması gerekir” değerlendirmesinde bulunmuştu.

“AYNI ANDA DA YAKALANABİLİRSİNİZ”

Göğüs Hastalıkları Uzmanı Prof. Dr. Salih Emri, vatandaşların Covid-19 ile grip hastalığını aynı anda geçirebileceklerini söylemişti. Bunun için azami düzeyde önlem alınması gerektiğini aktaran Emri, “Bu iki hastalığı aynı anda geçirme olasılığını düşürmek için grip aşısı yaptırılmalı” değerlendirmesinde bulunmuştu.  

*Yukarıdaki derlemede yer alan bilgilerin önemli bir bölümü The New York Times gazetesinde Roxanne Khamsi imzasıyla yer alan 'Is It Covid or the Flu? New Combo Tests Can Find Out' (Covid mi grip mi? Yeni kombo testler ortaya çıkarıyor) isimli makaleden alınmıştır.

merthan.sumbelli@haberglobal.com.tr

Kaynak: Web Özel