Covid'i önlemek için yoga önermişti, doktorlar ayaklandı! Bu ilk safsatası değil...

Hindistan yoga koronavirüs
Covid'i önlemek için yoga önermişti, doktorlar ayaklandı! Bu ilk safsatası değil...

Yoga gurusu Baba Ramdev, açıklamalarıyla Hindistan'da doktorların tepkisini çekiyor. Doktorlar "Covid'i önlemek için yoga yapın", "Kendilerini bile kurtaramıyorlarsa nasıl doktor bunlar" gibi sözler sarf eden Ramdev'in tutuklanmasını istiyor. Ama, Ramdev'in Başbakan Modi ile ilişkisi dikkat çekiyor.

Toplam vaka sayısında 28.8 milyonu, toplam can kaybında ise 346 bini aşan Hindistan, koronavirüsle mücadelesini sürdürürken toplumu yanlış yönlendiren ve salgına karşı mücadeleye zarar veren insanlar zaten oldukça zorlu geçen süreçte sağlık çalışanlarının emeklerini baltalıyor.

Ülkenin en çok takip edilen yoga gurularından biri olan ve Başbakan Narendra Modi ile yakınlığıyla tanınan Baba Ramdev'in sözleri dünya çapında şok etkisi yaratırken doktorlar da adeta ayaklandı.

'KENDİLERİNİ BİLE KURTARAMIYORLAR...'

“Kendilerini bile kurtaramıyorlarsa nasıl doktor bunlar” diyen ve canını dişine takarak salgınla mücadele eden sağlık çalışanlarının emeklerini hiçe sayan Ramdev, modern tıbbı ise “Aptal bir bilim” sözleriyle yorumlamıştı.

Covid'i önlemek için yoga önermişti, doktorlar ayaklandı! Bu ilk safsatası değil... - Resim : 1

Yoganın Covid-19'dan korunmak için aşıdan daha etkili olduğunu öne süren Ramdev'in tüm bu sözleri doktorların tepkisini çekti. Oksijen kıtlığı çeken, kara mantarla mücadele eden, sağlık çalışanlarının istifa ettiği, krematoryumlarda ciddi yoğunlukların yaşandığı ve hemen hemen her noktasında dramların yaşandığı Hindistan'da sağlık çalışanları Ramdev'in toplumda derin bir kafa karışıklığı oluşturduğunu düşünüyor.

BAŞBAKAN MODI İLE YAN YANA 

Aynı zamanda Ramdev'in tutuklanması gerektiğini savunanlar da var. Doktorlar ülke genelinde eylemler gerçekleştiriyor. Ancak Baba Ramdev'in Başbakan Modi'yle yakınlığı da -yukarıdaki fotoğraf kadar- aşikar.

Kendi sözde sağlık ürünlerini satmaya çalışan ve toplumu ilaç kullanmamaları yönünde telkinlerle yönlendirmeye çalışan Baba Ramdev, Hindistan Tabipler Birliği'nin (IMA) iddialarına göre sözde sağlık ürünlerini satabilmek için eğitimsiz insanlar üzerinde bir korku ve doktorlara karşı bir hayal kırıklığı yaratmak istiyor.

IMA, açıklamasında “Ramdev, salgın sırasında insanlığa hizmet eden, görev hattında hayatını ortaya koyan ve can veren 1200'den fazla doktorun fedakarlığını küçümsedi” ifadelerini kullandı. Yoğun baskıların ardından Hindistan Sağlık Bakanı da bir açıklama yaparak Ramdev'i “sakıncalı ifadesini geri çekmeye” davet etti.

Ramdev'in şirketi Patanjali Yogpeeth, cumartesi günü yaptığı açıklamada, “Modern bilime ve modern bilimin iyi uygulayıcılarına karşı hiçbir kötü niyetleri olmadığını” belirtti. Ramdev ise “Yorumlarım birilerinin duygularını incittiyse özür dilerim” ifadelerini kullandı.

Covid'i önlemek için yoga önermişti, doktorlar ayaklandı! Bu ilk safsatası değil... - Resim : 2

'RAMDEV ÇOK GÜÇLÜ'

IMA'den Dr. Mukesh Verma ise bakanın mektubunu bir “göz boyama” olarak görüyor: “Baba Ramdev çok güçlü. Eyalet başbakanı kadar, bazı bölgelerde bakanlar kadar güçlü. İktidara yakınlığı iyi biliniyor ve bu yüzden polisler onu tutuklamaya yanaşamıyor.”

Ramdev'in bilinçli bir cehaletle, kafa karıştırmak için yaptığı yorumların bir diğeri de “oksijen” ile ilgiliydi. Mayıs ayının başında bir açıklama yapan ve oksijen kıtlığı ile adeta dalga geçen Baba Ramdev, “Tanrı bize oksijeni bedava vermiş, neden solumuyorsunuz? Tanrı atmosferi oksijenle doldurmuşken kıtlık nasıl olabilir? Aptallar oksijen tüpü arıyorlar. Sadece bedava oksijeni soluyacaksın. Neden oksijen, yatak ve krematoryum kıtlığından şikayetçi oluyorsunuz?” demişti.

Covid'i önlemek için yoga önermişti, doktorlar ayaklandı! Bu ilk safsatası değil... - Resim : 3

Ancak Ramdev'in hesabında bir gariplik var! Geçen sene haziran ayında pandemi ülkeye ilk kez yayılmışken, Baba Ramdev'in şirketi ayurvedik (Hint altkıtasına dayanan alternatif tıp sistemi) bir ilaç geliştirdiğini öne sürmüş ve Covid-19'u 7 günde iyileştirdiğini iddia etmişti. Alternatif tıbba yönelik bir bakanlığı bulunan Hindistan'da söz konusu bakanlık, “Coronil” adlı ilacı yasaklarken Dünya Sağlık Örgütü'nün onay vermesi gerektiğini belirtmişti.

DSÖ elbette Baba Ramdev'in baştan aşağı safsata olan sözde ilacına onay vermedi. Lakin Başbakan Modi'nin partisi BJP'nin Haryana eyalet hükümeti 100 bin Coronil kitini halka ücretsiz olarak dağıtacağını açıkladı. Bu yalnızca bir örnek, skandalların biri. Sözde ilaca ülkede rahatlıkla ulaşılıyor.

Dr. Verma, son olarak Ramdev'in sözde ilacının propagandasını rahatlıkla yapabilmek için böylesi kafa karıştırıcı yollara başvurduğunu, kendi işi için doktorları günah keçisi ilan etmek istediğini ve bunu da hükümet desteğiyle yaptığını öne sürdü.

metin.aktasoglu@haberglobal.com.tr

Kaynaklar: Reuters, Al Jazeera

Kaynak: Web Özel

Baba Ramdev Hindistan yoga koronavirüs