Covid-19 aşısı sonrası jinekolojik soru: 'Yeniden adet görmeye başladılar'

Covid-19 aşısı sonrası jinekolojik soru: 'Yeniden adet görmeye başladılar'

Yapılan bir bilimsel çalışmaya göre menopoz sonrası bazı kadınların Covid-19 aşısı olduktan sonra yeniden adet görmeye başladıkları ortaya çıktı. Aşılar ile bu durum arasında yüzde 100 bir bilimsel ilişki olup olmadığı yapılan testler sonucu ortaya çıkacak.

Dünya koronavirüs aşılarının yan etkilerini tartışırken İngiltere’de bilim insanları ses getirecek bir konuyu araştırıyor.

Yapılan çalışmaya göre menopoz dönemi sonrası aşı olan bazı kadınların beklenmeyen bir şekilde adet görmeye başladığını gözlemledi.

Şimdi veriler toplanarak bu adetlerin aşı ile ilişkisi olup olmadığı araştırılıyor. Şu ana kadar aşıların üreme sistemine etki ettiğine ilişkin bir bilimsel veri ortaya çıkmadı fakat son zamanlarda bildirilen vakalar konunun araştırılmasına sebep oldu.

HENÜZ BİLİMSEL OLARAK KANITLANMADI

Bu ayın başında açıklamalarda bulunan King’s College London’dan epidemiolog Tim Spector aşıların adet görme kaynaklı yan etkileri izlediklerini söylemişti.

Spector, “Şu ana kadar elimizde birkaç yüz örnek var. 6 bin kadın kanaması olduğunu söyledi ki bu küçük bir rakam” diyor.

Spector kadınları şikayetlerini çok ciddiye aldıklarını söylerken ilerleyen zamanlarda konuyu daha derinlemesine inceleyeceklerini anlattı.

Illinois Üniversitesi’nden Dr. Kate Clancy ise Moderna aşısı olduktan sonra kan akışında bir düzensizlik olduğunu aktarıyor.

Clancy aşılandıktan sonra adet döneminin beklediğinden iki hafta önce gerçekleştiğini Twitter üzerinden paylaşırken gönderisinin altına yorum yapan pek çok kadın kendilerinin başına da aynı şeyin geldiğini aktardı.

‘DOĞURGANLIĞI ETKİLEMEZ’

Clancy kendi durumu üzerine bilimsel çalışmalar yaptığını fakat henüz aşı ve adet düzeni hakkında bilimsel bir sonuç elde etmediğini aktarıyor.

Klinik uzmanları aşı ile adet düzeni arasında bir ilişki olsa bile bunun kadının doğurganlığını etkilemeyeceğini belirtiyor.

‘ANORMAL BİR DURUM DEĞİL’

Imperial College London’da çalışan Doktor Victoria Male aşıdan sonra adet kanaması olmasının anormal bir durum olmadığını söylüyor.

Male’ın verdiği bilgilere göre aşıdan sonra bağışıklık sistemi bir patojen tespit etmiş gibi yabancı istilacıyı kan dolaşımı yolu ile vücuttan atmaya çalışıyor.

‘PSİKOLOJİK OLABİLİR’

Male’a göre aşının ardından vücuda verilen kimyasallar da adet sürecini bozabilir ve kadınlarda erken adet görmeye neden olabilir. Kadın Doğum Uzmanları ve Jinekologlar Kraliyet Üniversitesi’nin Başkan Yardımcısı Doktor Sue Ward, “Aşıdan sonra bazı kadınların adet süreçlerinin değiştiğini gözlemledik. Bu psikolojik durumlarıyla da ilgili olabilir” diyor.

Ward bazı kadınların pandeminin ardından daha şiddetli adet dönemleri geçirdiğini gözlemlediklerini ama bunu bilimsel bir kalıba oturtmak için daha çok veri toplamaları gerektiğini aktarıyor.

İngiltere’de ilaçların ve aşıların güvenliğini onaylayan otorite kurum MHRA, yaptığı açıklamada, “Güncel kanıtlar aşıların adet düzensizliğine neden olduğu sonucunu vermemektedir” ifadelerini kullanıyor.

‘GRİP AŞISI YAPSAK DA BU OLABİLİR’

ABD’nin Oklahoma kentinde de sağlık personeli aşı olan kadınların adet düzeninin değiştiğini gözlemlediklerini söyledi. Oklahoma Devlet Sağlık Birliği’nin Başkanı Doktor Mary Clarke, “Grip aşısı da yaparken böyle bir durum ile karşılaşıyorduk. Vücutta en ufak stres yapan bir şey de adet düzeninin değişmesine neden olabilir” diyor.

AŞI OLANLARI DÜKKANINA ALMADI

Öte yandan Covid-19 aşısının kadınların doğurganlığını etkileyebileceğine ilişkin de pek çok komplo teorisi havada uçuşuyor. Kanada’nın Ontario bölgesinde kasap dükkanı işleten Yehuda Goldberg aşı olan insanların 28 gün boyunca dükkanına girmesini yasakladı. Buna gerekçe olarak ise ‘aşı olan insanların spike proteinler yayarak kadınların doğurganlıklarını etkilemesini' gösterdi. 

*Yukarıdaki derlemede yer alan bilgilerin önemli bir bölümü The Telegraph’ta Joe Pinkstone imzasıyla çıkan ‘Post-menopausal women report periods coming back after having Covid vaccine’ (Menopoz sonrası kadınlar covid aşısı olduktan sonra adet görmeye başladıklarını söylüyor) isimli makaleden alınmıştır.

Ek kaynaklar: Fox Oklohoma, NBC