Çocuklarda gizli tehlike, işitme kaybına dikkat!

Sağlık Haberleri Gündem haberleri Yaşam Haberleri Çocuk Sağlığı
Çocuklarda gizli tehlike, işitme kaybına dikkat!

Türkiye'de gerçekleştirilen son sağlık çalışmasında çocukluk çağında ortaya çıkan işitme kayıplarının nedenleri ayrıntılı şekilde incelendi. Çalışmada yenidoğan döneminde yapılan işitme testlerinin önemine dikkat çekilerek “dikkat edilmezse yüz felcine kadar gidebilir” uyarısında bulunuldu.

Türkiye'de gerçekleştirilen güncel sağlık çalışmasında yenidoğan döneminde ortaya çıkan orta kulak iltihapları ve işitme engellerinin ergen döneme kadar uzayabildiğine dikkat çekildi. İşitme kayıplarının çocuklarda öğrenme kayıpları ve davranış bozukluklarına yol açtığı bilgisine yer verilen çalışmada işitme kaybı yaşayan 4 yaş altı çocuklar için geniz eti operasyonu önerisinde bulunuldu.

ORTA KULAĞA DİKKAT

Kapsamlı sağlık çalışmasına göre yenidoğan döneminde bebeklerde yapılan işitme tarama testlerinin önemine dikkat çekildi ve bu dönemde orta kulak enfeksiyonlarına dikkat edilmesi gerektiği vurgulandı. Çocukluk çağında görülen işitme kayıplarının yenidoğan döneminden erişkin yaşlara kadar geniş bir dönemi kapsadığı bilgisine yer verilen çalışmada anne ve babalar özellikle yenidoğan döneminde genetik ve genetik olmayan nedenlerden kaynaklanan işitme kayıplarına dikkat etmeleri yönünde uyarıldı.

GENETİK VE ÇEVERESEL ETKİLER

Çalışmada çocukluk çağı işitme kayıplarının genetik nedenlerle olabileceği gibi anne karnında geçirilen enfeksiyonlar veya genetik olmayan sebeplerden oluşabileceği dile getirildi. Çalışmaya katılan uzmanların görüşüne göre uzamış sarılık ve menenjit gibi rahatsızlıkların da bebeklerde işitme kaybına neden olabiliyor. Uzmanlar diğer yandan çocukların büyük çoğunluğunun en az bir kez orta kulak enfeksiyonu geçirdiğine de vurgu yapmaktalar. Enfeksiyonun en önemli nedenlerinden birinin östaki tüpünün disfonksiyonu olduğunu dile getiren uzmanlar alerji ve reflünün de sık orta kulak enfeksiyonu oluşumunda etkili olduğun altını çizmekteler.

YÜZ FELCİ RİSKİ

Çalışma diğer yandan işitme kaybında ilişkin risk faktörleri arasında bağışıklık sistemindeki sorunlar, sık üst solunum yolu enfeksiyonu geçirme, kış mevsimi, sigara dumanına maruz kalma, diğer çocuklarla yakın temas, obezite ve emzik kullanımının da rolü olduğunu ortaya koymakta. Uzmanlar orta kulak enfeksiyonunun ilerlemesi halinde menenjitten, yüz felcine dek farklı komplikasyonlara neden olabileceği konusunda da uyarıda bulunuyorlar. Uzun süren ortak kulak enfeksiyonu çocuklarda öğrenme güçlüğü, davranışsal sorunlar ve dil gelişimini olumsuz etkilediğini dile getiren uzmanlar tedavi kapsamında 4 yaş altı çocuklarda geniz eti operasyonu önerildiğini ifade etmekteler.

[email protected]

 

Kaynak: Haber Merkezi