Çocuklarda ayrılık kaygısına dikkat

Gündem haberleri Sağlık Haberleri
Çocuklarda ayrılık kaygısına dikkat

Uzmanlar, çocuklarda oluşabilecek kaygı bozukluklarına karşı aileleri uyardı. Ayrı kalma korkusu olan çocuklarda, ruhsal ve fiziksel belirtiler ortaya çıkabiliyor. Çözüm yolu ise ebeveynlerin gidecekleri yerleri haber vermesi.

Klinik Psikolog Kübra Ekşi Yıldız, çocuklarda oluşabilecek kaygı bozukluğuna karşı aileleri uyardı. Çocuklarla doğru bir iletişim kurmak gerektiğinin vurgulayan Yıldız, “Ayrı kalma durumunda çocukta ruhsal ve fiziksel belirtiler ortaya çıkmaktadır. Çocuklarımızı mutlaka ayrılık anlarında haberdar etmemiz gerekmektedir” dedi. Çocuklarda ayrılma kaygısı bozukluğu, çocuğun gelişim döneminde bakım vereninden ayrı kalmaya aşırı hassasiyet göstermesiyle başladığını söyleyen Yıldız, “Ayrı kalma durumunda çocukta ruhsal ve fiziksel belirtiler ortaya çıkmaktadır. Bozukluk sıklıkla ilkokula başlamalarından sonra kendini göstermekte ve çocuk okula gitmeye direnç gösterebilmektedir. Gece yatağında ayrı yatma, ebeveyn olmadan sosyalleşme, yemek yeme, üstünü giyinme şeklinde otonomi davranışlarında yaşından daha küçük özellikler gösterme gibi özellikler tabloya eşlik edebilir” diye konuştu. 

Çocuklarda ayrılık kaygısına dikkat - Resim : 1
Uzmanlar. çocuklarda ayrılma kaygısı varsa arkadaş ortamından da geri kalabileceklerini söylüyor.

“ÇOCUK, OKULUNDAN GERİ KALABİLİR”

Bozukluk çocuğun bireysel özellikleri kadar ailenin yetiştirme tutumlarından da kaynaklanabildiğinin altını çizen Yıldız”, “Özerkliklerine müsaade edilmeyen, aşırı korumacı tutumla yetiştirilen çocuklar, mizaçları da yatkınsa, bozukluk açısından risk altında olurlar. Çocuk, okulundan ve arkadaş ortamından geri kalabilir” dedi. Çocukları mutlaka ayrılık anlarında haberdar etmemiz gerektiğini söyleyen Yıldız, “Önceden haber vermemiz ve giderken de vedalaşmamız oldukça faydalı olacaktır. Özel öpmeler, sarılmalar, özel sözcükler olabilir. Gitmeden önce özel oyun vakitleri olabilir. Saklambaç, yakalamaca oyunları oynanabilir. Diğer bir ipucu da; ebeveynin ev içerisinde gideceği yerleri haber vermesidir.  ‘Ben bir su içip geleceğim.’ diyerek güveni sağlamak ve gerçekten de gelmek istiyorsa gelmesine izin vermek. Çocukların gelişiminde çok normal bir parçadır. Bunu pekiştirmemek ve bize daha çok yapışmasına engel olmak için onların bu çağrılarına sağlıklı karşılık vermemiz çok önemlidir. Yanlarında olduğumuzu hissettirmemiz ve gerçekten haber vererek gidip gelmelerimiz onların bu süreci sağlıklı atlatmalarını sağlayacaktır” şeklinde konuştu.

[email protected]

Kaynak: Haber Merkezi