Çocuklar o ürünleri sakın yemesin

Gıda Çocuk Sağlığı Gündem haberleri Yaşam Haberleri Sağlık Haberleri
Çocuklar o ürünleri sakın yemesin

Okulların açılmasına sayılı günler kalırken, kantinlerde satılan sağlıksız paketli gıdalar için bir uyarı da Türk Böbrek Vakfı Başkanı Timur Erk'den geldi. Öğrencilerin hem sağlık hem de ders başarısı için cips, çikolata, şekerli ürünlerden uzak durması gerektiğini vurgulayan Erk, 5 yıldır hayata geçirilmesi beklenen 'Okul Gıdası Logosu'nun yılan hikayesine dönmesini de eleştirdi.

2024-2025 Eğitim ve öğretim yılının başlamasına sayılı günler kala eğitimciler kadar aileler de hazırlıkları hızlandırdı. Ancak kantinlerde satılan NBŞ; yani nişasta bazlı paketli gıdalar ise adeta hastalık saçarken, obeziteye davetiye çıkartıyor. Aileleri uyaran uzmanlar ise ısrarla çocukların paketli NBŞ'li ürünlerden uzak tutulması gerektiğini vurguluyor. Türk Böbrek Vakfı Başkanı Timur Erk; “Sağlıklı nesiller için koruyucu hekimlik ilk şartlardan biri. Koruyucu hekimlikte ise doğru ve dengeli beslenme alışkanlıkları büyük bir öneme sahip. Geleceğimiz olan çocuklarımızı eğitim ve öğretim döneminde sağlıklı beslenme, güçlü bir bağışıklığa ve dolaylı olarak hastalıklardan korunmaya ve ders başarısına uzanan bir zinciri kapsıyor" dedi. 

“Okul gıdası logosu ertelenmemeliydi"

Çocukların sağlıklı besinlere kolaylıkla erişebilmesi hedefiyle hayata geçirilen “Okul Gıdası Logosu” ile ilgili de bilgi veren Türk Böbrek Vakfı Başkanı Timur Erk; “Ülkemizde bu konuda bir ilk gerçekleşti ve bu proje için dönemin üç bakanlığı bir araya geldi. Proje, protokol ve girişim olarak başarılı başlasa da önce covid salgını, ardından 6 Şubat depremi nedeniyle uygulamaya ne yazık ki geçilemedi. Öğrencilerin sağlıklı beslenebilmesi için elimizdeki en önemli araçlardan biri olan okul gıdası logosunun uygulanması, maalesef 2026 yılına ertelendi. Türkiye, dünyanın en obez ülkelerinden biriyken erteleme gibi bir lüksümüz olmamalı.

Okul başarısını etkiliyor

Okullar açılması ile çocukları yeni bir düzenin beklediğini belirten Diyetisyen Gökçen Efe Aydın ise, “Öğrencilerin günde en az birana, bir ara öğünlerini okulda geçirdiklerini düşündüğümüzde, öğrencilerin okullarda ulaşabildikleri yiyeceklerin de sağlıklı olması gerekiyor. Ancak okul kantinlerinde ve okulların çevresinde bulunan marketlerde öğrenciler sağlıksız besinlere, paketli abur cuburlara kolaylıkla ulaşabiliyorlar. Bu durum öğrencilerin hem ders başarısını hem de başta obezite ve şeker hastalığı olmak üzere birçok hastalığa zemin hazırlayarak çocukların sağlığını etkileyebiliyor” uyarısında bulundu. 

Örnek beslenme çantası içerikleri ile ilgili bilgi veren Gökçen Efe Aydın; "Örnek Beslenme Çantası İçerikleri" için şu önerileri sıraladı: 

 

Tam tahıllı peynirli sandviç – Ayran

Mevsim meyvesi – Kuruyemişler – Yoğurt

Kuru meyve – Kefir – Galeta

Ev yapımı az şekerli kurabiye/kek – Süt – Kuruyemiş

Ev yapımı peynirli tost – Ayran – Yeşillik

Evde yapılan sebze/et yemeği – Ayran -Tam tahıllı ekmek

[email protected] 

Kaynak: Web Özel