'Çocuğumu özledim görebilir miyim?' 'Babası kim, söyler misiniz?'

ÖZEL HABERLER
'Çocuğumu özledim görebilir miyim?' 'Babası kim, söyler misiniz?'
Acil servislere gelen anne adayları zaman zaman hemşirelere zor anlar yaşatıyor. Fotoğraf: Shutterstock

Canla başla çalışan sağlık personellerinin başına acil servislerde her türlü olay geliyor. Artan şiddet olaylarının yanı sıra özellikle kadın doğum acil servis personeli ilginç bazı isteklerden bunalmış durumda. Çocuğunun kimden olduğunu soran da var özlediği için ultrason isteyen de...

Sağlık çalışanları canla başla, uzun mesai sürelerini tamamlayıp kamu sağlığını korumaya çalışıyor ve sık sık şiddete maruz kalıyorlar. Toplumda maalesef sağlık çalışanlarına saldırmak gibi ilkel bir davranış yer etmiş durumda. Bazı durumlarda ise hastalar sağlık çalışanlarının işlerini yapmasını çok zorlaştırıyor. Özellikle doğum hastanelerinin acil bölümlerinde hemşireler çok enteresan isteklerle karşılaşabiliyor.

Kadriye isimli hemşire kendisine gelen bir talebi şöyle anlatıyor: “Bir anne adayı ‘Bebeğimi görebilir miyim, özledim.’ diyerek bizden ultrason çekmemizi istedi.

Tecrübeli bir hemşire olduğunu ancak hala bu taleplere bazen şaşırdığını anlatan Kadriye hemşire, “Sabah hastaneye gelen gebe kadınlar ultrason çektiriyor, öğleden sonra da Aile Sağlığı Merkezi’ne giderek bebeğin kalp atışlarını dinliyorlar” demekte.

'BALONCUYA HABER VERMEMİZ LAZIM'

İsmini vermek istemeyen başka bir kadın doğum hastanesinin acil bölümünde görev yapan bir hemşire yaşadıklarını şöyle anlatıyor: Akşam acile gelen kadının biri bir gün, ‘bebek partisi için cinsiyet öğrenmeye geldim’ dedi. Gece 1’de acile gelen kadının eşi 'Baloncuya sabah 9’a kadar haber vermemiz lazım' cinsiyet belli olma partimiz var' ifadesini kullandı. Aslında bu çift öğlen özel bir klinikte çocuğun cinsiyetini öğrenmişler ancak emin olmak için tekrar devlet hastanesine gelmişler.

ULTRASONDAN BAYRAMLAŞMA

Başka bir hastanede görevli olan Ayfer hemşire ise babasının bayramını kutlamak isteyen bir bebekten bahsetti. Hemşire, “Hamile bir kadının bayramın birinci günü, ‘Babası uzakta. Çocuğumuzu babasına göstermek istiyorum.’ diyerek kadın doğum acile ultrason çektirmeye geldi” ifadelerini kullandı.

Ayfer hemşire doğum acile gelen bir anne adayı ile ilgilenmek zorunda olduklarını kişi kapıdan girdikten sonra onunla ilgilenmemenin hukuki sorumluluğu da olduğunu söyledi.

Bazen kadınların sadece muayene olmak için acilden giriş yapmaya çalıştığını anlatan hemşire, bazen erkeklerin de çeşitli şikayetleri için geldiğini, bu durumun komik olduğunu söyledi.

Aydın Kadın Doğum Hastanesi’nde görevli başka bir hemşire ise bebeklerini babalarına göstermek için ultrason talep eden anne adaylarının çok olduğunu söylüyor. Hemşire, “Bebeğini babasına göstermek isteyen anneler eşleri mesai saatlerinde izin alamadığı için acile geliyorlar” diyor. Hemşire bir kez gece ‘hamile kalamıyorum’ şikayeti ile bir kadının acile geldiğini söyledi.

'NEDEN BÖYLE BİR ŞEY İSTİYORSUN Kİ?'

Geçmişte arkadaşları ile aynı dönemde hamile olan İsrail’de yaşayan Türk vatandaşı Kudret Alan, arkadaşlarının sürekli olarak ultrason çektirmesine şaşırdığını anlatıyor. Alan, şu an ablasının kızının da hamile olduğunu ve ayda bir kez ultrason çektirdiğini söyledi. Uzun yıllardır İsrail’de yaşayan Alan, o ülkedeki ultrason deneyimini şöyle anlattı: “Ben gülerek doktora, ‘ailem renkli ultrason varmış çıkarttırsana bebeği görelim’ dediler demiştim. Doktor bana tuhaf tuhaf bakıp, ‘Neden böyle bir şey istiyorsun ki’ demişti.”

'ÇOCUĞUMUN BABASI KİM?'

Esin hemşire ise bir keresinde gece 12’den sonra kadının birinin geldiğini kadının hem eşi hem de farklı bir erkekle birlikte olduğunu söylediğini ve çocuğun kimden olduğunu öğrenmek istediğini söyledi. Hemşire, “Gece eşinin 11 vardiyasına gitmesini beklediği için gece o saatte gelmiş." ifadelerini kulandı.

İstanbul Medeniyet Üniversitesi Tıp Fakültesi Kadın Hastalıkları ve Doğum Ana Bilim Dalı Başkanı Ateş Karateke Türkiye’de ultrason konusunda aşırı bir istek olduğunu söylerken, “Acil servislerin lüzumsuz işler ile uğraşması gerçekten de acil ihtiyacı olan hastalara haksızlık” ifadelerini kullandı.

Kadın Hastalıkları ve Doğum Uzmanı Operatör Doktor Birgül Karakoç ise “Özellikle devlet hastanelerinde oluyor. Ultrason anneye bebeği göstermek için kullanılan bir yöntem değil. Ultrason bebekte olabilecek problemleri, sakatlıkları tespit etmek için var" diye konuştu.

Kaynak: Web Özel

özel haberler