Uzun test kuyruklarında sıkılıp 'gribim' diye dönenler

koronavirüs Web Özel ÖZEL HABERLER
Uzun test kuyruklarında sıkılıp 'gribim' diye dönenler
Eskişehir Osmangazi Üniversitesi Tıp Fakültesi Hastanesi'ndeki kuyrukta test sırası bekleyen Sinem Gençsoy "Tüm eklemlerim ağrıyor, başım ağrıyor. Test olmaya geldim" dedi. Fotoğraf: DHA

Test merkezlerinde oluşan yığılmalardan dolayı kuyrukta bekleme ve sonuçları alma süresi uzadı. Uzun kuyruklarda beklemeyen bazı vatandaşlar Omicron'un grip ile karıştırılmasından dolayı 'zaten gribim' diye kendilerine teşhis koyarak, test yaptırmadan sağlık merkezinden ayrılıyor.

Omicron varyantı ile birlikte salgında yeni bir aşamaya girdik. Türkiye’de vaka sayılarında son 20 gündeki artış yüzde 200’ü bulurken şu an toplumdaki yaygın kanı Omicron varyantında hastalığın daha az şiddetli seyrettiği yönünde. Bilim insanları bu kanıya şüphe ile yaklaşıyor. 

Omicron’un hafif seyretmesi (veya algısı) sonucunda vatandaşların bir kısmının aklına Covid olduğu gelmiyor ve kendilerini grip sanıyorlar. Özellikle aşılı kişilerde bu durum daha çok göze çarpıyor.

İstanbul Üniversitesi Tıp Fakültesi Enfeksiyon Hastalıkları ve Klinik Mikrobiyoloji Ana Bilim Dalı öğretim üyesi Prof. Dr. Haluk Eraksoy, "Grip belirtileriyle Covid belirtileri birbirinden ayırt edilemez. Ancak onu hastanede laboratuvar incelemesi yapılarak anlaşılır. Bırakın hastanın kendi kendine karar vermesini, bir doktor bile anlayamaz. En kolay Covid-19 PCR testi yapılarak tespit edilir." diye konuştu.

Kesin sonuç için PCR testi yapılması gerekiyor tabi ancak son günlerde test merkezleri önünde oluşan kuyruklar dikkat çekiyor. Doktorların anlatımına göre; uzayan kuyruklar sebebiyle bazı vatandaşlar kuyruktan dönerek 'zaten gribimdir' diyerek test olmaktan vazgeçiyor.

Eraksoy, Aralık, Ocak ve Şubat aylarında grip salgınının yayıldığını anlatırken Omicron’un da tam bu döneme denk geldiğini belirtti. Eraksoy, vatandaşların başka insanların sağlığını tehlikeye atmaması gerektiğini vurgulayarak, “Başkasına bulaştırma olasılıkları hiç akıldan çıkarılmamalıdır. O kişileri korumak adına bu duyarlılığı göstermelidirler" ifadelerini kullandı.

Omicron varyantının direkt olarak boğaza yerleştiği düşünülüyor bu sebepten pek çok insan boğaz ağrısını soğuk algınlığı ile karıştırabiliyor.

'TEST VERMEDEN GERİ DÖNÜYORLAR'

'Gribim' diyerek test yaptırmamanın en tehlikeli durumlardan biri olduğunu belirten Dokuz Eylül Üniversitesi Tıp Fakültesi Halk Sağlığı Anabilim Dalı öğretim üyesi Prof. Dr. Gül Ergör, "Bu aylarda diğer virüsleri de görüyoruz. Enflüanza ve gripte var. Ama pandemi döneminde hele de Omicron'un başladığı dönemde en önce şüpheleneceğimiz şey Covid-19 olmalı ve herkesin test yaptırması lazım." diyor.

Ergör, yığılma gibi durumlarda test merkezlerinin yetersiz kaldığını söyledi. İzmir, Karşıyaka'dan örnek veren Ergör, "İzmir Karşıyaka 500 bin nüfuslu bir yer. Devletin iki tane test verecek yeri var. İnsanları özele gitmesi lazım. Özeli herkes karşılayamayacağı için buralarda yoğunluk oluyor. Ya da test vermeden geri dönüyorlar. Aile hekimlerine gidiyorlar, test veremiyorlar. Vaka sayıları artınca hastanelerde yoğunluk olması beklenir. Yoğunluktan dolayı sonuçların çıkması gecikebilir" değerlendirmesinde bulundu. 

Özel sektörde çalışıp pozitif olup işe gitmemek istemeyenlerin, okuldan geri kalmamak için test yaptırmamak gibi durumların çok sakıncalı olduğunu anlatan Ergör, "Bu kişiler kendileri aşılılarsa hafif geçiriyorlar. Fakat çevrelerindeki aşısız kişileri ya da başka hastalıklarından dolayı bağışıklığı zayıf kişileri hastalandırıyorlar. Onun için bu hasta kişilerin ortadan kendilerini çekmesi lazım ki bu hastalık yayılmasın." şeklinde konuştu.

'Ayakta geçiririm', 'hafif geçiririm' yaklaşımını yanlış bulan Ergör, "Kendilerine büyük bir zararı olmayabilir ama yarın yakınlarından birini kaybına, yoğun bakıma düşmesine neden olur. Bunu anlatamıyoruz. Hastalandığını bilip kendilerini kapatmaları gerekiyor. 14 gün dışarı çıkmamaları gerekiyor." dedi.

'GELİNİM POZİTİF OĞLUM TEST ALDIRMAK İSTEMEDİ'

Ege Üniversitesi Tıp Fakültesi Çocuk Enfeksiyon Hastalıkları Bilim Dalı Başkanı Profesör Doktor Zafer Kurugöl test kuyruğunda iken kendine grip teşhisi koyan insanlar olduğunu anlatırken, bu insanların kuyruktan geri döndüğünü söyledi. Kurugöl kendi ailesinden de bir örnek vererek, "Gelinim pozitif oldu. Oğlum pozitif çıkarsam işe gidemem diye test aldırmak istemedi" diye konuştu.

Kaynak: Web Özel

Koronavirüs salgını koronavirüs vaka sayıları Covid-19