Çilekeş kiracılar, daha hızlı yaşlanıyorlar

Yaşam Haberleri Kiracı Konut Emlak haberleri Enflasyon Zam Ekonomi haberleri
Çilekeş kiracılar, daha hızlı yaşlanıyorlar

İngiltere'de yapılan bir araştırmaya göre, kiracılar daha çabuk yaşlanıyor. Öyle ki, her ay kira mücadelesi vermenin etkisi, geçmişte sigaranın yarattığı olumsuz etkilerden bile yüzde 50 daha fazla. Uzmanlar da her ay düzenli ödeme yapmanın stres yarattığı görüşünde hemfikir.

İngiltere'de yapılan bir araştırma, kiracı olmanın insanları daha hızlı yaşlandırdığını ortaya koydu. Araştırmanın sonuçlarına göre, kiracı olmanın insanlar üzerindeki etkisi, işsizliğin yarattığı etkilerden iki kat daha güçlü. Journal of Epidemiology'de yayımlanan araştırmada bin 500 katılımcıdan alınan anket sonuçlarını incelendi ve kişilerin 10 yıllık barınma koşulları analiz edildi. 

İŞSİZ KALMANIN YARATTIĞI ETKİDEN 2 KAT DAHA FAZLA

Bu sonuçlar, katılımcılardan alınan ek sağlık bilgileri ve kan örneklerinden elde edilen veriler ile kıyaslandı. Bulgular, kiracıların biyolojik açıdan daha hızlı yaşlandığını, üstelik etkinin işsiz kalmanın yarattığı etkiden iki kat fazla zarar verdiğini ortaya koydu.

Çilekeş kiracılar, daha hızlı yaşlanıyorlar - Resim : 1
İstanbul Kadıköy'de ev sahibi Gökhan Y., evinden çıkmasını istediği kiracısı Göker Kumdakcı'yla konuşması için kardeşi İkram Y. ve arkadaşı Fırat A.'yı gönderdi. Bu iki kişi, önce kiracı Göker Kumdakcı'nın elektriklerini kesti sonra da darp etti.

GEÇMİŞTE SİGARA KULLANMANIN ETKİSİNDEN DE FAZLA

Araştırmanın diğer bir şaşırtıcı etkisi de her ay kira mücadelesi vermenin biyolojik yaş üzerindeki etkisi, geçmişte sigara kullanmış olmanın yarattığı olumsuz etkiden yüzde 50 fazlaydı. Bunun yanı sıra, daha hızlı biyolojik yaşlanmanın, kiralarını ödemekte zorlanan insanlarda gözlemlendiğinin altı çizildi. 

Çilekeş kiracılar, daha hızlı yaşlanıyorlar - Resim : 2
Esenler'de, iddiaya göre Selahattin D. kira nedeniyle tartıştığı ev sahibi Serkan Akçiçek'i bıçaklayarak öldürdü. 

Peki, kiracılar neden daha hızlı yaşlanıyor? Son zamanlarda neredeyse her gün ev sahibi-kiracı tartışmalarına yönelik haberler çıkıyor. Bir şikayet platformu sitesinde de kira zamları en çok şikayet edilen konu olurken, bunu ev sahiplerinin hukuksuz davranışları ile tehditleri izliyor. 

"HER AY DÜZENLİ ÖDEME YAPAMAYANLAR STRESE YATKIN"

Klinik Psikolog Yeşim Akıncı, ekonomik şartlar nedeniyle kişilerin kiralarını ödemekte zorlanınca strese girebildiklerini belirterek, "Her ay düzenli ödemelerini yapamayan insanlar strese bağlı kronik hastalıklara karşı yatkın olur. Stres, anksiyete, endişe ve kaygı yaşam kalitesini olumsuz etkiler" diyor.

"Kiracı olmak stres kaynağı değildir. Bu anlamda araştırmada bu korelasyonu ispatlamamış durumda" diyen Akıncı, "Kişiler, maddi  ihtiyaçlarını karşılayamadığı durumda yaşadıkları stres, sigaranın verdiği zarardan daha fazla olabilir. Aksi takdirde kiracı olmak ile sigara zararı eşit bir denklem değildir" ifadelerini kullanıyor.

Çilekeş kiracılar, daha hızlı yaşlanıyorlar - Resim : 3
Güngören’de kiraya üç katı zam yapmak isteyen ev sahibi ile kiracı arasında sokak ortasında tartışma yaşandı.

"ZAM DÖNEMLERİNDE HUZURSUZ HİSSEDEBİLİRLER"

Psikolojik Danışman ve Psikoterapist  Mehtap Kayaoğlu, kiracı olmanın kişiler üzerindeki etkilerinin çeşitli faktörlere bağlı olarak değişebileceğini belirtiyor. Kira fiyatlarının sürekli artmasının mali belirsiz yaratacağının altını çizen Kayaoğlu, "Kiracı her yıl zam dönemlerinde gerginlik ve huzursuzluk yaşayabilir, yetkililer belirli yaptırım uygulamıyorsa insanlar karşı karşıya gelebilir" diyor ve ekliyor:

"Kiracı olmak güvende hissettirmeyebilir. Zira ülkemizde de sık gördüğümüz 'Evi boşaltın, Almanyadan oğlum gelecek' söylemleri strese neden olabilir."

 sibel.gulersoyler@haberglobal.com.tr

Kaynak: Web Özel

kiracılar ev sahipleri psikolog klinik psikolog