Çiftlerin korkulu rüyası! Çocukları pistten alalım

Yaşam Haberleri Çocuk Sağlığı Aile Annenin Sırrıdır Çocuk
Çiftlerin korkulu rüyası! Çocukları pistten alalım

Son günlerde, gelini iterek havuza düşüren, ya da nikah masasına oturtulan çocuk görüntülerinden sonra düğünlerinde çocuk istemeyen çiftler, çareyi davetiye mesajlarında buluyor. Birçok çift düğün davetiyesine 'çocuk getirmeyin' yazdırırken, bu durum yeni bir tartışmanın fitilini ateşledi.

Gelin ve damatlar son günlerde, düğünlere getirilen "muzur çocuklardan" muzdarip! Öyle ki Adana'da yaşanan son olayda, bir damat gelinin eteğini çekiştiren bir çocuğu şaşkın bakışlar eşliğinde havaya fırlatırken, bir başka düğünde ise küçük bir çocuk, gelini iterek havuza düşmesine neden oldu. Yaşanan benzer olaylar nedeniyle birçok gelin ve damat, düğün davetiyesine çocuk getirilmemesine yönelik ibareler koyduruyor. Çiftler artık davetiyelerine "Çocuklara iyi uykular" ya da "Çocukların getirilmemesi rica olunur" ifadelerini yazdırmaya başlarken, konuyla ilgili sosyal medya da ikiye bölünmüş durumda. Peki, düğünlere çocuk getirilmesi ne kadar doğru, aileler ne diyor, çiftler nasıl düşünüyor?

Çiftlerin korkulu rüyası! Çocukları pistten alalım - Resim : 1
Düğünlerden bazı görüntüler

"DÜĞÜNE ÇOCUK ALMIYORUZ DEMEK..."

Dokuz Eylül Üniversitesi Psikoloji Bölümü’nden Prof. Dr. Abbas Türnüklü, düğün gibi ailenin inşa edildiği bir toplumsal şenliğe çocuk getirilmemesinin ailenin kuruluş amacına uygun olmadığını belirtiyor. Türnüklü, düğün sahiplerine de, "Çocuklar gelmeli ama düğün salonu sahipleri bir çocuk gelişimi uzmanı ya da anaokulu öğretmeninden profesyonel destek alarak çocukları meşgul etmenin yollarını bulmalı. Düğün sahiplerini çileden çıkaran davranışlar azaltılarak en güzel günleri mahvedilmemeli" diyor.

Çiftlerin korkulu rüyası! Çocukları pistten alalım - Resim : 2
Uzmanların bir kısmı ise düğünlerin çocuklara uygun ortamlar olmadığı görüşünde

"STRES BİRİKİMİ OLUYOR"

Adana'da yaşanan olayı da değerlendiren Türnüklü, "Burada sorun öfke yönetimi ve düğün ortamının organizasyonu ile ilgili. Şimdi o damat da bu davranışından utanç duyuyordur" ifadelerini kullanıyor ve şöyle devam ediyor: "Düğün, evliliğin kutlanılması sürecidir. İnsanları çağırarak, 'Biz yuva kuruyoruz ve bu sürece diğer aileleri ve haliyle çocuklarını da davet ediyoruz' anlamına gelir. 'Çocuklarınız gelmesin ama siz gelin doğru bir yaklaşım değil. Damat ve gelinin en mutlu günü bunu da unutmamak lazım ve bugüne hazırlık gerçekten de çok stresli oluyor.

Çiftlerin korkulu rüyası! Çocukları pistten alalım - Resim : 3
Düğünlerinde çocuk istemeyen çiftlerin davetiye örnekleri

"DÜĞÜN SALONLARI ÇOCUKLAR İÇİN UYGUN DEĞİL"

Psikolog Özge Öztaşçı ise düğün gibi yüksek sesin, gürültünün, kalabalığın ve yoğun ışıklandırmanın olduğu; birçok kazaya açık kutlama ortamlarının çocuklara uygun olmadığını belirterek açıklamalarına başlıyor ve ekliyor:

"Fizyolojik olarak da çocuğa zarar veren bu kadar etmenin bulunduğu ortamlar konusunda ebeveynler ciddi anlamda bilinç kazanmalı. Kaldı ki çocuklar düğünün ne olduğunu, neden yapıldığını, neyin kutlandığı algılayacak düzeyde de değiller. Bu ortamlar çocukların eğlenebileceği ya da kaliteli vakit geçirecekleri ortamlar olmadığından düğünlerde çocuk istememe kararı yerinde bir karar."

Öte yandan TÜİK verilerine göre evlenenlerin sayısı 2 yılda artış gösterdi. Evlenen çiftlerin sayısı 2021 yılında 563 bin 140 iken,  2022 yılında 574 bin 358 oldu. Bin nüfus başına düşen evlenme sayısını ifade eden kaba evlenme hızı 2022 yılında binde 6,76 olarak kayıtlara geçti. 

sibel.gulersoyler@haberglobal.com.tr

Kaynak: Web Özel

düğün Adana gelin damat evlilik nikah