Kılıçdaroğlu: Sırtımdaki hançerle seçime girmek zorunda kaldım

Gündem haberleri CHP Ekrem İmamoğlu Kemal Kılıçdaroğlu

CHP 38. Olağan Kurultayı devam ediyor.. Divan Başkanlığını İBB Başkanı Ekrem İmamoğlu'nun yaptığı kurultayda konuşan Kılıçdaroğlu, "Sırtımdaki hançerle seçime girmek zorunda kaldım" dedi. CHP lideri bir sonraki kurultayda aday olmayacağını da duyurdu. Kılıçdaroğlu ve Özel yeterli imzaya ulaştı.

CHP 38. Olağan Kurultayı başladı. 1368 kurultay delegesi, yeni genel başkanı belirlemek için bugün sandık başına gidecek. Divan başkanlığını Ekrem İmamoğlu'nun yaptığı kurultayda başkanlık yarışı, Kemal Kılıçdaroğlu ve Özgür Özel arasında geçiyor. 

Genel başkan, kurultayca gizli oyla ve üye tam sayısının salt çoğunluğunun oyuyla seçiliyor. Bu durumda ilk iki turda genel başkan seçilebilmek için bin 367 delegenin en az 684’ünün oyu gerekiyor.

YETERLİ İMZAYA ULAŞTILAR

CHP'nin 38'inci Olağan Genel Kurultayı'nda genel başkanlık seçimi için yeterli imzayı toplayan Kemal Kılıçdaroğlu ile Özgür Özel, genel başkan adayı oldu. Divan Başkanı Ekrem İmamoğlu, "Sonuç olarak, başvuruları olan Sayın Kemal Kılıçdaroğlu ve Özgür Özel yeterli imza sayısına sahiptir. 2 adayımız, Kurultay'ın biraz sonra takdirlerine sunulacaktır. Hayırlı uğurlu olsun" dedi.

28 Mayıs'taki seçimlerin ardından İstanbul ve Ankara arasında ikiye bölünen partide CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu, parti içindeki en kritik sınavına çıkıyor. Kılıçdaroğlu'nu destekçileri salon önünde "Halkın umudu Kılıçdaroğlu" sloganlarıyla karşıladı.

EKREM İMAMOĞLU KÜRSÜYE ÇIKARKEN ISLIKLANDI

İmamoğlu kürsüye çıkacağı sırada ise ıslıklar yükselmeye başladı. Kısa sürede gerginliğinin yaşanmasının ardından Kurultayın Divan Başkanlığına seçilen İBB Başkanı Ekrem İmamoğlu açıklamalarda bulundu.

Özgür Özel ise salona kendisini destekleyen milletvekili ve delegelerle giriş yaptı. Partilileri selamlayan Özel de daha sonra kendisi için ayrılan alana oturdu. Özel'in selamlaması sırasında tribünlerden dev Özgür Özel afişleri açıldı.

KILIÇDAROĞLU: SIRTIMDAKİ HANÇERLERLE SEÇİME GİRMEK ZORUNDA KALDIM

CHP lideri Kılıçdaroğlu'nun Kurultay'daki açıklamaları şöyle:

Altı lider oturduk. Kendilerine de şunu söyledim: ‘Ülkede demokrasi yok, bir sorunlar yumağı haline geldi ve bize tarihin yüklediği bir sorumluluk var. Biz altı lider bunun gereğini yapmak zorundayız. Demokrasiyi, insan haklarını getirmek zorundayız’ dedim, uzun uzun anlattım. Altı parti bir araya geldik ve ülkeyi nasıl yöneteceğimizi oturduk çalıştık. Hemen hemen her alanda ortak mutabakat metni hazırladık. İş cumhurbaşkanlığı adaylığının seçimine gelince masadan kalkmalar ve oturmalar bir araya geldi.

Sırtımdaki hançerlerle seçime girmek zorunda kaldım. Hep şuna inandım: Yolu doğru olanın yükü ağır olur. Yükümüz ağırdı. Sırtımdaki hançerlerle yüküm ağırdı. Beni asıl üzen sırtımdaki yük değil, hançerlerdi. Seçim bitti. Kazanamadık. Daha nefes almadan değişim söylemleri başladı. Değişimi söylemini dillendirenler uzun zamandır değişmeyenlerdir. Ama seçimden sonra ilk işim onları değiştirmek oldu. Değişim… Aklı olan herkesin bilmesi gereken bir şey var. Değişmeyen tek şey değişimdir. Değişim hayatın kendisidir. ‘Bu CHP Sivas’ın ötesine gidemiyor’ diyorlardı. Sivas’ın ötesine gidemiyorduk, rozet takamıyorduk. Bugün buralardan milletvekili çıkarttık, milletvekili. Hangi değişimden söz ediyorsunuz? CHP Türkiye coğrafyasının her yerinde konuştu, tartıştı. Değişimin içinde olanlar değişimi fark edemezler o yüzden bu ayrıntıya girdim. Asla yan yana gelemezler dedikleri insanlarla yan yana geldim. Asla kucaklaşamaz dedikleri insanlarla kucaklaştım.”

"ASLA SİZİ UTANDIRACAK BİR ŞEY YAPMADIM"

Özeleştiri veren Kılıçdaroğlu, “Biliyorum, sizleri zaman zaman üzdüm. Ama bir şeyi bilmenizi isterim: Asla ve asla sizi üzecek, utandıracak bir şey yapmadım. Sizlerle beraber, sizler için, Türkiye için mücadele ettim” dedi.

"CHP SAĞA KAYDI" İDDİALARI

Bunlar sağın solun ne olduğunu bilmiyorlar. CHP halkın partisidir. Avrupa'nın en güçlü sosyal demokrat partisi CHP'dir. Temel felsefemiz halklılaşma. Halkın yanındayım.

Bir sonraki kurultayda yeni genel başkanı alkışlayacağım, aday olmayacağım. 

ÖZEL'DEN KILIÇDAROĞLU'NUN AÇIKLAMALARINA YANIT

Oy kullanma süreci öncesinde salonda bulunan delegelere ve parti üyelerine seslenen genel başkanlığa aday Özel, genel seçimlerin kaybedilmesinin parti tabanını üzdüğünü ve Kılıçdaroğlu’nun genel seçimlere sırtında hançerle girdiği iddialarına yanıt verdi.

CHP'NİN İKİNCİLİKLE YETİNMESİNE İTİRAZ EDİYORUM

CHP’nin parti geleneklerini ve partiye gönül verenlerin yaşanan seçim kayıplarına üzüldüğünü söyleyen Özel, “Gazi Mustafa Kemal Atatürk’ün Partisi'nin ikinciliklerle yetinmesine itirazım var. Otoriter bir iktidarın merhametine terk edemeyeceğimiz bir memleketimiz var. Sokağın sesini duymazdan gelemeyecek yüreklerimiz var. Umutsuzluğa kayıtsız kalmayacak delegelerimiz var. Biz 6 okumuzdan mahcup olmayacak, cesur davranacak, sokaktan ve meydandan korkmayacak örgütü bir yük ya da bataklık olarak görmeyecek bir parti anlayışına hızla evrilmek durumundayız. Biz kaybedilen seçim sonrası hiçbir şey olmamış gibi davranılmasına öz eleştiri yapılmamasına, hatta bu ağır yenilginin sorumluluğunun alınmamasına karşı çıkanlarız. Bir yoldayız. Bu yolculuk sana söz deyip boynunu bükük bıraktıklarımızdan helal isteme yolculuğudur” ifadelerini kullandı.

“KURULTAYIN İRADESİNİ DEĞERSİZLEŞTİRMEK, 200 DELEGEYİ HİÇE SAYMAKTIR"

Kemal Kılıçdaroğlu’nun “Kurultaydan sonra partiyi emanet edeceğim demokrat biri var” sözlerini eleştiren Özel, “Biz sosyal demokrat bir partiyiz. Biz emeğin partisiyiz. Partimiz iktidara benzeyen yöntemlerle ortak aklı reddeden kararlarla yönetilemez. Toplumun sesine kulak tıkayarak hatalarda ısrar ederek değişime direnerek yönetilemez.

Genel başkanlığını Atatürk’ün koltuğunu istediği bir kişiye devredebileceğini düşünmek kurultayın iradesini değersizleştirmek, buraya gelen bin 200 delegeyi hiçe saymaktır. Elbette adı geçen adaylar için yapılan tanım kırıcıdır. Sosyal demokrasiyi bilen, bagajı olmayan, parti tarihini bilen sınıflandırmasında adı geçen adaylar bu sınıfın dışındaysa genel başkanın (Kılıçdaroğlu) bütün yol arkadaşları bu sınıflandırmanın dışındaysa ben bunu kabul etmiyorum. Böyle bir sınıflandırmanın dışında kalacak kimse bu salonun içinde değildir” diye konuştu.

CHP'DE HANÇER YOK, HANÇERLENECEK KİMSE DE YOK

Kemal Kılıçdaroğlu’nun kurultayda yaptığı konuşmada “Bay Kemalle yürümek isteyenler sırtından hançerlemeyecek” ifadelerine cevap veren Özgür Özel, şu ifadelere yer verdi:

“Şunu ifade etmek isterim ki elbette kırıldığımız, üzüldüğümüz hususlar oluyor. Biz yaş olarak, mevki olarak bu sıkıntıları göğüslemek durumundayız. Ancak biraz önce genel başkanımızın (Kılıçdaroğlu) kullandığı bir ifade kapının önünde onlarca mikrofona onlarca kameraya dönüştü. Diyorlar ki genel başkan (Kılıçdaroğlu) bir hançerden bahsetti. Bu hançer konusu sizinle ilgili mi? Vallahi hiç üstüme almadım. Hiçbir yerimizin üstüne almadım.

Cumhuriyet Halk Partisi'nde hançer yok hançerleyecek de kimse yok. Ama genel başkan, benim de şu kadarcık diyecek bir şeyim varsa en iyi siz bilirsiniz ki ne bizim partide ne partililer de hançer olmaz. Ama bizim partide kılıç da olmaz. Seçimlere 2 gün kala sizin atadığınız önce Atatürk'e sonra da son genel başkanımız size olmadık laflar söyleyen kadını bir arkadaşıma sordum. Dediğiniz kişi Hasan Cengiz çıktı. Bu Hasan Cengiz geçtiğimiz günlerde güya bütün danışmanlar gitmiş 80'i birden genel başkanımıza bir kılıç getirmiş, üstüne de şöyle yazmış, 'değişimciler için kılıçlar çekildi'.

Lafım sayın genel başkana olamaz ama, CHP’de danışmanım diyen ama profil resminde Recep Tayyip Erdoğan olan değişim diyenlere kılıç çekecek olanın alnını karışlarım.”

KILIÇDAROĞLU'NDAN ÖZEL'İN ELEŞTİRİLERİNE YANIT: KEŞKE YÜZÜME SÖYLESEYDİN

CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu, Genel Kurultay'da CHP Genel Başkan Adayı Özgür Özel’in eleştirilerine yanıt vererek, “Keşke burada anlattıklarını uzun süredir benimle çalışırken yüzüme söyleseydin” dedi.

Cumhuriyet Halk Partisi’nin (CHP) 38. Olağan Kurultayı Ankara Spor Salonu’nda gerçekleşiyor. Genel Başkanlık yarışında aday olan Özgür Özel, Kılıçdaroğlu’na konuşması sırasına birtakım eleştirilerde bulundu. Kurultayda bir daha konuşma yapmayacağını ifade eden Kılıçdaroğlu, Özel'in eleştirilerinin ardından tekrar mikrofonu aldı ve rakibine yanıt verdi.

KEŞKE YÜZÜME SÖYLESEYDİN

Özel ile uzun yıllar beraber çalıştıklarını dikkat çeken Kılıçdaroğlu, “CHP'nin bir dış politika danışma kurulu olduğunu bilmiyorsa bir arkadaşımız ve o dış politika danışma kurulunda iki genel başkanımızın da yer almasını bilmiyorsa oraya bir soru işareti koymak zorundayım. Dış politika konusunda hem büyükelçilik yapmış arkadaşımız hem uzun süre danışmanlığımı yaptı. Evet listeye koydum, e seçilmedi. Örgüt izin vermedi. Örgütün PM'ye seçmediği bir büyükelçiyi hangi gerekçe ile MYK'ya taşıyacağım. Eleştiriye açığım, benim kadar eleştiriye açık hiç kimse yoktur. Parti Meclisi'nde beni eleştirenin asla sözünü kesmem ve dinlerim. Uzun süredir beraber çalışıyoruz, keşke burada anlattıklarını yüzüme karşı söyleseydin” şeklinde konuştu.

TÜRKİYE'NİN TEKNOLOJİ DEVRİMİNİ YAKALAMASI LAZIM

Kılıçdaroğlu, Özel’in kendisinin ABD ve İngiltere’ye gitme sebebini öğrenemediğini belirterek, “Ya Türkiye'ye teknoloji getireceğiz. Dünyanın bir numaralı üniversitesine, MIT'e gidiyorum. Hala ondan haberi olmayan bir kişi varsa ve partide görev yapıyorsa beni dinlemiyor demektir. Bakınız, Osmanlı sanayi devrimini kaçırdığı için battı. Türkiye’nin teknoloji devrimini yakalaması lazım. Dünyanın en önemli hocalarıyla, dünyanın en önemli üniversiteleriyle görüştüm.

Almanya yapay zeka merkezi. Ben oraları geziyorum. Bu ülkeye devrimi, teknoloji devrimini getirmek için mücadele ediyorum. Ve ben bunu defalarca söylüyorum ve hala burada kısır bir politik tartışma konusu oluyorsa o arkadaşlar Türkiye’yi değiştiremez ve dönüştüremezler” ifadelerini kullandı.

OY VERME İŞLEMİ TAMAMLANDI, SAYIM BAŞLADI

Son dakika bilgisine göre, delegelerin oy verme işlemi tamamlandı, sayım başladı. 

 

Kaynak: Haber Global TV