CHP'de aday krizi nasıl aşılacak? Özel ve İmamoğlu arasındaki çekişmeler partiyi nasıl etkileyecek?

Özgür Özel Ekrem İmamoğlu

CHP’de Genel Başkan Özgür Özel ile Ekrem İmamoğlu arasında aday belirleme krizi büyüyor. İmamoğlu’nun aday olmasını istediği isimlere Özel onay vermedi. Bu yüzden Parti Meclisi ve MYK toplantısı sonrası açıklanması beklenen isimlerin ilanı bir kez daha ertelendi.

Kemal Kılıçdaroğlu'nun koltuğu devrettiği kurultayın ardından “çift başlılık” tartışmalarının yaşandığı CHP'de belediye başkan adaylarının duyurulacağı parti meclisi toplantısı ikinci kez ertelendi. Kulislere yansıyan bilgilere göre “gölge genel başkan” olarak anılan İBB Başkanı Ekrem İmamoğlu’nun birçok ilde ve ilçede adayları kendi belirlemek istediği, Özgür Özel'in ise buna karşı çıktığı iddia edildi.

CHP, 25 Aralık'ta gerçekleştirilen MYK toplantısında tek gündem maddesinin 12 askerin şehit olması, konser ve festivallerin ertelenmesi olduğu ve bu hafta yapılacak parti meclisi (PM) toplantısının ise bu nedenle ertelendiğini duyurmuştu.. 4 Ocak'ta yapılacağı ilan edilen parti meclisi toplantısıyla ilgili Özgür Özel'den bir açıklama daha geldi. Memleket Partisi Genel Başkanı Muharrem İnce ile yaptığı görüşme sonrası kameraların karşısına geçen Özel, Merkez Yürütme Kurulu (MYK) ve PM’nin olağanüstü gündeminin ‘Danıştay'ın Can Atalay kararı olduğunu belirtti. Yapılması planlanan aday gündemli toplantının önümüzdeki haftaya ertelendiğini söyledi.

Erteleme kararının altında ise parti içinde yaşanan aday belirleme krizinin olduğu belirtiliyor. İddialara göre İmamoğlu, İzmir'de İBB Genel Sekreter Yardımcılığı’ndan istifa eden Buğra Gökce'yi, Muğla ve Tekirdağ'da da kendi belirlediği isimlerin aday olmasını istedi. İstanbul'daki tüm ilçeler için de Özel'e aday listesi verdi. Ancak genel merkez, İmamoğlu'nun adaylarına karşı çıktı.

ÖZGÜR ÖZEL'DEN İZMİR'E ÖZEL ÇALIŞMA

İzmir'de değişim planlayan Özgür Özel ise, İmamoğlu'nun bu adımı sonrası, Tunç Soyer'le devam edileceği sinyallerini vermişti. Özel'in oluşturduğu 40 kişilik heyet, CHP İzmir teşkilatıyla yüz yüze görüşmeler yapıp rapor hazırladı. O raporda ve yapılan memnuniyet anketlerinde Tunç Soyer istenilen sonucu alamadı. Özel krizin büyümemesi için kadın aday formülünü devreye soktu. Selçuk Belediye Başkanı Filiz Ceritoğlu Sengel'in aday gösterilmesi gündeme geldi ancak bu formül de Özel ve İmamoğlu arasındaki krizin aşılmasını sağlayamadı. İkili arasında yaşanan gerginlik sonrası adayların açıklanması bir kez daha ertelendi.