CHP kurmaylarına göre nerede hata yapıldı? "İkinci tur öncesi yön ve söylem değişikliği yapılmamalıydı"

CHP Kemal Kılıçdaroğlu Millet İttifakı

CHP seçim sonuçlarını masaya yatırdı. Bir yandan 'nerede hata yapıldı?' sorusuna yanıt aranıyor. Hatalar listesinde ilk sırada 'HDP ile iş birliği ve terör bağlantısı algısı" yer alıyor. CHP kurmaylarına göre bir diğer önemli hata da ikinci tur öncesi söylem değişikliği...

Seçim sonrası CHP'de iç muhasebe süreci başladı. CHP bir yandan 'nerede hata yaptık' sorusuna yanıt arıyor bir yandan da bu sürecin sorumlularının tasfiye edileceği bir kurultay sürecine hazırlanıyor.

Peki CHP kurmaylarının 'hata listesinde' ilk sırada ne var? Partinin ve altılı masanın hatalar listesinde ilk sırayı HDP ve terörle iş birliği tezi alıyor. CHP kurmaylarına göre bu propagandanın halktaki etkisi zamanında görülemedi, gerekli karşılık da verilemedi.

İkinci büyük hata ise ikinci tur öncesi söylem değişikliği, söylemin sertleşmesinin hata olduğunu savunan CHP kurmayları, İstanbul seçimlerini örnek veriyor. Kurmaylar, "birinci turdaki oy farkı, AK Parti'nin söylem değişikliği nedeniyle ikinci turda daha da açıldı. Bu örnek önümüzdeyken, alelacele ikinci tur öncesi söylem değişikliği yarar yerine zarar getirdi" diyor...

Kulislere göre şifresiz maç yayını gibi, 'seçim öncesi tüm tuşlara basıldı' algısı yaratan vaatler de seçmende ters etki yaptı, güven vermeyen bir görüntü oluşturdu.

CHP kulislerinde, altılı masada yapılan anlaşmalardan seçim ittifakına, aday belirleme stratejisinden aday listelerine bir dizi hataya da işaret ediliyor.

Saadet Partisi'nin 'seçmenimizi CHP'ye oy verdirmekte zorlanıyoruz' diyerek kendi çatısı altında üçüncü ittifak önermesi ve pusulada Saadet Partisi'nin de görünür olması için mücadele vermesine karşılık, Deva Partisi'nin seçime ayrı girme ısrarıyla bu formülün sonuçsuz kalması ve dört partinin CHP listesinden seçime girmesi 'en büyük hatalardan biri' olarak gösteriliyor.

Deva ve Gelecek Partisi'nin ittifaka oy getirmedikleri gibi, olası bir üçüncü ittifakla millet ittifakına gelebilecek fazladan oyların da önünü kestiği değerlendiriliyor.

CHP listelerinden seçime giren adayların belirlenmesi süreci de hata listesinde... CHP'nin Sadullah Ergin gibi isimlere itiraz etmesi gerektiği, cumhur ittifakı karşısında en çok milletvekilini nasıl çıkarırız sorusuna yanıt aranırken ayrıntılı ve gerçekçi analizler yapılmadığı belirtiliyor.

Kurmaylarından seçim değerlendirmelerini alan Kılıçdaroğlu partiyi kurultaya götürmeye hazırlanıyor. 1 Haziran'da MYK, 3 Haziran'da parti meclisi toplanacak. Genel merkezde Kılıçdaroğlu'na destek tam. Ancak MYK'nın istifa etmesi Kılıçdaroğlu'nun yeni bir ekiple kurultaya gitmesi isteniyor. O nedenle pazartesi gününden itibaren yeni bir yönetimin iş başına getirilmesi bekleniyor.

Kurultay tarihi yerel seçimden sonraya bırakılsın diyenler de var, hemen yapılsın diyenler de...

Ancak kurultayın en geç eylül ya da ekim ayında yapılması gerektiği görüşü ağırlık kazanıyor.

Genel başkanlık yarışına ilişkin ilk sinyali veren İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı Ekrem İmamoğlu'nun tutumunun da tarihin belirlenmesinde etkili olacağı belirtiliyor.

 

 

Kaynak: Haber Global TV

CHP ikinci tur hata