"Cep"siz sınıf, öğrencilere yaradı
Okullarda cep telefonu yasağı, meyvelerini vermeye başladı. Uzmanlar, yasağın çocukların özgüven ve başarılarını arttırdığını söyledi. Çocukların teknoloji çağında dijital hayattan çok uzak durmaması gerektiğinin de altı çizilirken, "Yasaklamayın sınır koyun" uyarısı yapıldı...
Milli Eğitim Bakanı Yusuf Tekin, okullar açılmadan önce öğrencilerin cep telefonlarını derse girmeden teslim edeceklerini duyurmuş, öğretmenlerin de kötü örnek olmamak adına sınıfa telefonla girmeyeceğini açıklamıştı. Avrupa ülkelerinde de uygulanan sınıfta telefon yasağına ilişkin son durum ve etkilerini uzmanlara sorduk. Uzman Klinik Psikolog Dr. Gökçe Vogt, sınıf içerisinde cep telefonu kullanılmasının öğrencilerin dikkat, öğrenme becerisi ve sosyal iletişimleri üzerinde olumsuz etkileri bulunduğunu belirtirken, alınan kararın doğru olduğunu söyledi.
"BAŞARI VE ÖZGÜVENLERİ ARTIYOR"
Cep telefonlarının sınıf içerisinde kullanımının kısıtlanmasının, öğrencilerin birbirleriyle etkileşimlerini arttırdığını belirten Dr. Gökçe Vogt, şunları anlattı:
“Cep telefonlarının okulda kullanımının kısıtlanmasının öğrencilerin duygusal sağlığı üzerine de olumlu etkileri oluyor. Öğrenciler arasındaki yüz yüze iletişimin artması, sosyal becerilerinin gelişmesine ve kişilerarası ilişkilerin kuvvetlenmesine yol açabiliyor. Ayrıca, cep telefonu dikkat dağıtıcı etken olarak ortadan kalktığında derslere daha fazla odaklanabileceklerinden ders başarıları artıyor ve bu durum özgüvenlerini artırabiliyor. Cep telefonlarının sınıfta kullanımının kısıtlanması teknoloji bağımlılığı riskini de azaltacaktır.”
EVDE DE DİKKAT EDİLMELİ!
Okullarda cep telefonu kullanımının kısıtlanmasının ev ortamında öğrencilerin daha fazla cep telefonu kullanma olasılığını arttırabileceğinin altını çizen Dr. Vogt, "Öğrencilerin boş vakitlerinde ilgi alanlarına yönelik aktivitelere yönlendirilmesi, aile içi iletişimin sağlıklı olması ve ebeveynlerin cep telefonu kullanımı konusunda kurallar ve sınırlamalar belirlemeleri, öğrencilerin hem eğitimlerine odaklanmalarını hem de boş vakitlerini sağlıklı bir şekilde değerlendirilmelerini sağlayabilir” dedi.
ABD'DE DURUM FARKLI DEĞİL
Program Geliştirme Uzmanı Dr. Fatma Şatıroğlu da, ABD’de çocukların video oyunlarına, internete ve televizyona ev ödevlerinden ve okulla ilgili diğer aktivitelerden daha fazla vakit ayırdıklarını anlatıyor. "Elektronik cihazlardan yayılan mavi ışık uykuyu getiren hormonların salınımını engelliyor" diyen Şatıroğlu, "Bu sebepten kaynaklı, çocukların uyku saatine yakın saatlerde cep telefonu, bilgisayar ya da tabletlerle oynamaması gerekiyor. Teknolojiden uzaklaşmak için sadece geceleri değil hafta sonlarını da değerlendirmek gerekiyor" diye konuştu.
UZAK DA KALMAMALILAR
Konya Ticaret Odası (KTO) Karatay Üniversitesi Sağlık Bilimleri Yüksekokulu Çocuk Gelişimi Bölüm Başkanı Doç. Dr. Hatice Yalçın ise “yasaklamak yerine sınır koyulmalı” uyarısını yaparken, ortaokul ve lise dönemindeki gençlerin TikTok, Snapchat gibi uygulamaları çok sık kullandıklarını belirtti. Yalçın, bu eğlenceli etkinliklerinin tamamen yasaklanmasının gençler için ciddi bir sorun olabileceğinin de altını çizerken, "Yapay zekâ ya da bulut uygulamalarının yaygınlaştığı bu dönemde çocukların teknolojik yenilikleri takip edememeleri ciddi yoksunluk sendromlarına neden olabilir” ifadelerini kullandı.
Kaynak: Web Özel