Cemal Kaşıkçı soruşturmasında yeni detaylar: Türkiye katili, Suudlar arşivi arıyor

Cemal Kaşıkçı cinayetinde cenazenin bulunması için Türk yetkililerin çalışmaları devam ediyor. Suudilerin istediği bir talebe ise Haber Global ulaştı. Suudiler Cemal Kaşıkçı'nın arşivini talep etmiş

Suudi gazeteci Cemal Kaşıkçı'nın öldürülmesine ilişkin hazırlanan soruşturma dosyasında Türk ve Suudi yetkililerin Emniyet'te yaptığı toplantının detayları yer aldı.  

Haber Global'in ulaştığı dosyadaki tutanaklara göre, toplantı Kaşıkçı öldürüldükten bir hafta sonra, yani 9 Ekim'de İstanbul Emniyet Müdürlüğü'nde gerçekleşti.

DİJİTAL ARŞİVİNİ TALEP ETTİLER

Toplantının konusu Suudi Konsolosluğu'nda yapılacak aramanın detaylarının, hangi araç ve gereçlerle yapılacağını belirlemek içindi. Başsavcılık ve Dışişleri Bakanlığı yetkililerinin katıldığı toplantıda Suudi Krallığı yetkilileri, Cemal Kaşıkçı'nın telefon, bilgisayar ve diğer dijital materyallerini istedi. Türk yetkililer ise incelemenin devam ettiğini soruşturmaya ilişkin herhangi bir belgenin verilmesinin Adalet Bakanlığı üzerinden adli yardım isteme talebiyle değerlendirilebileceğini açıkladı.

CEMAL KAŞIKÇI'NIN YENİ GÖRÜNTÜSÜ ORTAYA ÇIKTI

TOPLANTI TIKANDI

Bu açıklamanın ardından Suudi yetkililer konsolosluktaki aramanın sadece gözle yapılacağını, içeriye herhangi bir araç gereç sokulamayacağını bildirdi. Türkiye ise, parmak izi araştırmasıyla, kimyasal maddelerle araştırma yapılacağını söyledi.

Toplantı Suudi yetkililerin Kaşıkçı'nın arşivini ısrarla istemesi üzerine tıkandı. Taraflar masadan kalktı. İki ülke arasındaki görüşmelerin uzaması üzerine kriz Dışişleri ve Cumhurbaşkanlığı görüşmesi sonrası aşıldı. Konsolosluk araması Türkiye'nin istediği şekilde 15 Ekim'de yapılabildi.

Bilgisayar ve cep telefonu kopyasının Suudi yetkililer ile paylaşılıp paylaşılmadığı sorusunun yanıtı iddianamede yer almıyor. Cep telefonlarındaki bilgilerin dökümü için Amerikalı telefon üreticisine yazı yazıldığı da dosyada yer alıyor. Ancak bir cevap geldi mi sorusu da yanıtsız. Telefon üreticisi bu tür talepleri genellikle özel hayatın gizliliği gerekçesiyle geri çeviriyor.

cemal kaşıkçı cemal kaşıkçı cinayeti