Cehennem yazı olabilir, şimdiden tasarruf yapılmalı mı?

Kuraklık Baraj İstanbul Gündem haberleri Yaşam Haberleri sağanak yağış Kuraklık riski İklim değişikliği Ekonomi haberleri
Cehennem yazı olabilir, şimdiden tasarruf yapılmalı mı?

Küresel iklim değişikliğine bağlı sıcaklık felaketi 2024'de de hız kesmeyecek. İklim modellemelerine göre ilkbahar ve yaz döneminde adeta cehennem sıcaklarının yaşanması beklenirken, günde 3 milyon metreküpten fazla su tüketilen İstanbul'daki kaynaklar için şimdiden "tasarruf" uyarısı geldi.

Küresel iklim değişikliğine bağlı artan sıcaklık değerleri, birçok ülke gibi Türkiye'yi de olumsuz etkiliyor. Geçtiğimiz yıl kuraklık nedeniyle İstanbul başta olmak üzere birçok kent su krizinin kapısından dönerken, kasım ayının ilk haftasında su kaynakları neredeyse tamamen kurudu. Öyle ki İstanbul'a su sağlayan barajlardaki doluluk oranı, 11 Kasım günü yüzde 16 seviyesine kadar geriledi. Ancak Kasım'ın ikinci yarısından itibaren başlayan yağışlarla tablo olumluya dönse de, 2024 ilkbahar ve yaz dönemi için "cehennem sıcakları" uyarısı gözleri şimdiden su kaynaklarına çevirdi.

Cehennem yazı olabilir, şimdiden tasarruf yapılmalı mı? - Resim : 1
Yaz döneminde bu görüntülerin oluşmaması için  suda talep Suda talep yönetimine geçilmesi gerektiği vurgulanıyor.  

53 YILIN REKORU

İklim Bilimci Barış Önol, sosyal medya hesabından yaptığı paylaşımda, Şubat, Mart , Nisan sıcaklık tahminlerine değinerek, "Ben uzun yıllardır böyle bir tahmin görmedim! Başka bir seviyeye geçiş öncesi ön gösterim sanki. Doğal değişkenlik, iklim değişkenliği daha önce hiç görmediğimiz zamanlar" ifadelerini kullandı. 

Meteoroloji Genel Müdürlüğü ise 2023 yılı Aralık ayına ilişkin verileri yayımlarken, "Batman haricinde ülke genelinde mevsim normallerinin üzerine çıktı. 2023 yılı Aralık ayı sıcaklığı 8.3 derece ile normallerinin 3.5 derece üstüne çıkarken, son 53 yılın en sıcak aralık ayı olarak kayıtlara geçti" açıklaması yapıldı.  

SU CANAVARI GİBİ 

Peş peşe gelen açıklamalar sonrası gözler özellikle İstanbul'un önümüzdeki yaz döneminde su krizi yaşayıp yaşamayacağı ve su kaynaklarının nasıl tüketildiğine yöneltti. İSKİ tarafından 2023 yılında 6 milyon 891 bin 231 aboneye hizmet verilirken, geçtiğimiz yıl Avrupa Yakası'nda 737 milyon 938 bin metreküp, Anadolu Yakası'nda 379 milyon 125 bin metreküp olmak üzere 1 milyar 117 milyon 64 bin metreküp su tüketildi. Uzmanlar ise bu oranın içerisinde kayıp, kaçak miktarı olmadığını belirtirken, yıl içinde Anadolu Yakası'ndan Avrupa Yakası'na 440 milyon 532 bin 935 metreküp su transferi gerçekleştiğinin altı çizildi.

Cehennem yazı olabilir, şimdiden tasarruf yapılmalı mı? - Resim : 2
İklim Bilimci Barış Önol, sosyal medya hesabından korkutan sıcaklık harita ve verilerini yayımladı. 

AVRUPA SUYU ANADOLU'DAN 

'Haberglobal.com.tr'ye yorumlayan DSİ eski yöneticilerinden Dursun Yıldız, artan nüfus, hatalı arazi planlamasının yanı sıra kuraklığın da su krizini tetiklediğini belirtirken, günlük ortalama 3 milyon metreküp/gün su tüketiminin mutlaka azaltılması gerektiğini söyledi. 

Vatandaşların, tasarruf çağrılarını kışın da uygulamaları gerektiğini sözlerine ekleyen Yıldız, "Kayıp, kaçak oranı kent genelinde yüzde 5'in altına düşürülmeli. Su daha verimli kullanılmalı, Suda talep yönetimine geçilmeli. İstanbul’un Avrupa yakasına temin edilen suyun yüzde 60’ı Anadolu’dan Melen ve Yeşilçay sisteminden veriliyor. Bu suyun maliyeti çok yüksek ancak bedeli çok düşük. Fakat yine de verimli bir şekilde kullanılmıyor. Bu konuyu daha iyi yönetmek zorundayız" diye konuştu. 

Cehennem yazı olabilir, şimdiden tasarruf yapılmalı mı? - Resim : 3
İstanbul'da her yıl yaklaşık 100 bin metreküplük ilave su ihtiyacı ortaya çıkıyor.. 2013 yılında günde ortalama 2 milyon 44 bin metreküp su verilen İstanbul'da, bu oran Eylül 2023'den sonra ortalama 3 milyonu geçti. 

YÜKÜ KALDIRMIYOR

"Verimsiz su tüketimi bu hızla devam ederse önümüzdeki yaz sonu Avrupa Yakasına su temininde ciddi sıkıntılar olacaktır " diyen Yıldız, uyarılarının devamında şunları söyledi: 

"Avrupa yakasındaki barajların kapasitesi küçük. Bu barajlar yağışlarla çabuk dolduğu gibi çabuk da boşalıyor. Avrupa yakasının su arz güvenliği Anadolu yakasındaki su teminine bağlı. Bu tüketim çılgınlığı sürerse Melen Sistemi de çare olmaz. Megakentte her 5 yıllık periyotta fazladan 150 milyon metreküp su gerekiyor. Kent bu yükü kaldırmıyor. İstanbul’da tersine göç teşvik edilmeli. Su yönetimi İstanbul’da öncelikle talebi yönetmeye çalışmalıdır."

mert.inan@haberglobal.com 

Kaynak: Web Özel