Çavuşoğlu'ndan İsveç ve Finlandiya yorumu: PKK'yı kendilerine daha yakın görüyorlar

Çavuşoğlu'ndan İsveç ve Finlandiya yorumu: PKK'yı kendilerine daha yakın görüyorlar

Dışişleri Bakanı Çavuşoğlu, Birleşmiş Milletler Genel Merkezi'nde konuştu. Çavuşoğlu, NATO üyeliği planları yapan İsveç ve Finlandiya için "PKK'yı kendilerine daha yakın görüyorlar" açıklamasını yaptı.

Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu, ABD Dışişleri Bakanı Antony Blinken ile görüşmesinin ardından önemli açıklamalarda bulundu. 

- Son derece pozitif bir görüşme gerçekleşti.

- Mekanizmanın amacı var olan sorunları çözmektir. Özellikle Biden ve Erdoğan'ın Roma'da yaptığı ikili görüşmede kararlaştırıldı. Amaç; aramızdaki sorunları çözelim, ikili ilişkileri, ekonomik ilişkileri nasıl daha nasıl ileriye götürebiliriz. Son derece pozitif bir görüşme gerçekleşti.

- Şimdi bakan düzeyinde, daha ileride inşallah liderler düzeyinde bir toplantı olacak. Biz bu mekanizmanın sonuç odaklı olmasını istiyoruz.

- Askerler arasındaki görüşme olumlu seyrediyor. Kongre üzerinde de çalışılması gerekiyor. Gelen mesajlar da son derece olumlu. Hem ABD hem de bizim bu yaklaşımı daha pozitif hale getirmemiz gerekiyor.

- Blinken ile görüşmemizde NATO'ya başvuruları ele aldık.

- Bizim gerek 2 aday ülkeden ve gerek müttefiklerden istediğimiz nedir? Güvenlik tehditleri var, NATO güvenlik anlaşmasıdır, dayanışma gerektirir.

- Şimdi ne diyor NATO, Ukrayna'daki savaşa taraf olmayacağız ama herhangi bir NATO ülkesine saldırı olursa cevabı verilecektir diyor.

- Aday ülkelerin bizi hedef alan terör örgütlerini desteklemesi kabul edilemez, verdiğiniz silahlarla bize saldırıyorlar.

- İsveç silah da temin ediyor. Askerlerimiz, sivillerimiz şehit oluyor. Diğer taraftan tabii ki müttefik olmak isteyen müttefiğin, başka bir müttefiğe karşı savunma ürünleriyle kısıtlama getirmesi de kabul edilemez. Gerekçesi ne? PKK ile yaptığımız mücadele.

- PKK'yı kendilerine daha yakın görüyorlar. Türkiye'nin endişelerinin meşru olduğunu herkes kabul ediyor. Verecekleri garantiden emin olmak istiyoruz. Türkiye ile iş birliği yapmanın önemi anlaşılmış oldu. 

- ABD'nin kendisinin de PKK/YPG'ye Suriye'de desteği çekmesi lazım. DEAŞ'la mücadele kisvesine kimse inanmıyor. Diğer ülkeler de var. Danimarka da destek veriyor. Almanya'nın da savunma alanında kısıtlamaları var. NATO olarak müttefiklerin birbirine yaptırımların olmaması gerektiğini söylüyor Genel sekreter.

- Türkiye'nin küresel barış için, gerekse Ukrayna'daki savaş konusunda büyük bir ülke olduğu görüldü. Türkiye'yle işbirliği yapmanın önemini diğer ülkeler görmüş oldu. Bu alanlarda bizim ABD ile işbirliğimizi geliştirmek sadece iki ülkenin çıkarına dayalı değil öncelikle güvene dayalı olması lazım. Bu sadece bizim bölge için değil Asya, Afrika, Latin Amerika birçok bölge için önemli.

- İsrail'le ilişkilerin normalleşmesi Amerikan Yahudi toplumuna pozitif etkisi oluyor. Bizim ABD ile ilişkilerimizi buna indirgemek normalleşme adımı açısından da doğru değil. BM dahil herkes biliyor. 55 yıldır tüm planları çözüm önerilerini Rum tarafı oldu. Bugün yaptığımız görüşmede Blinken'a Kıbrıs, Türkiye, Yunanistan konularında hep dengede gidiyorlardı. Son zamanlarda bu dengeyi kaybettiklerini söyledim. Kendileri de bu dengeyi koruyacaklarını söylediler. ABD'nin hak ve hukuktan yana olması lazım.

- Yunanistan ve Kıbrıs konusunda tüm dünya biliyor kim nerede alkışlanırsa alkışlansın 55 yıldır tüm çözüm önerilerini reddeden Rum tarafı oldu, ABD kongresinde konuşan herkes ayakta alkışlanıyor bu bir gelenektir olabilir. 

- ABD'de seçim bitmez, seçim atmosferi hiç bitmez. O yüzden bugün seçim var yarın seçim olacak gibi düşünerek hareket etmemek lazım. 

-Stratejik mekanizma teklifi Biden'den geldi. Herhalde samimi ki bu teklifi yaptı ama samimiyeti uygulamada göreceğiz. 

- Halk Bank davası tamamen siyasi motifli bir dava. FETÖ'cülerin verdiği sözde belgelerle başlayan bir dava olduğunu biliyoruz. Bu konudaki beklentilerimizi yaptığımız görüşmede dile getirdik. 

ORTAK AÇIKLAMA

Türkiye Cumhuriyeti Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu ve ABD Dışişleri Bakanı Antony J. Blinken, iki NATO Müttefiki ve ortak olan Türkiye ve ABD arasındaki güçlü işbirliğini teyiden, Türkiye-ABD Stratejik Mekanizması çerçevesinde 18 Mayıs günü New York'ta biraraya gelmiştir.

Türkiye ve ABD, mevcut jeopolitik sınamalar karşısında birlikte ve yakın çalışma kararlılığındadır. Dışişleri Bakanı Çavuşoğlu ve Dışişleri Bakanı Blinken, Türkiye-ABD Stratejik Mekanizması kapsamında öngörüldüğü üzere, ikili işbirliğini açık ve yapıcı diyalog yoluyla geliştirmeyi hedeflemektedir.

Bakanlar, savunma konuları, terörle mücadele, enerji ve gıda güvenliği, iklim değişikliyle mücadele alanlarında işbirliğinin artırılması ve ticari bağların güçlendirilmesine yönelik yöntemleri ve somut adımları ele alırken; bölgesel konularda istişarelerin yoğunlaştırılması hususunda mutabık kalmışlardır.

Bakanlar ayrıca, Rusya’nın kabul edilemez savaşına karşı Ukrayna’nın egemenliği ve toprak bütünlüğüne güçlü desteklerini teyit etmişlerdir. Bu çerçevede, Türkiye ve ABD savaşın sona erdirilmesini teminen bir çözüm bulunmasına yönelik desteklerini yinelemişlerdir.

son dakika Dışişleri Bakanı Çavuşoğlu NATO İsveç Finlandiya PKK