Yangın ve salgın bir arada! Antalya ve Muğla'daki korona tablosu ne?

Antalya Muğla
Yangın ve salgın bir arada! Antalya ve Muğla'daki korona tablosu ne?

Vatandaşlar, orman yangınlarıyla mücadelede canla başla ön saflarda yer alıyorlar. Elbette başka bir şey düşünmek mümkün değil ancak salgın da hala ortada... Antalya ve Muğla'nın Tabip Odası başkanları iki ilimizdeki son durumu anlatırken, kritik uyarılarda bulundu.

GÖKHAN KAM - METİN AKTAŞOĞLU

Muğla ve Antalya'da devam eden orman yangınları ülke gündeminde ilk sıraya otururken, Delta varyantı, aşı programındaki yavaşlama gibi önceki konular, doğal olarak geri planda kaldı. Elbette yangın bölgelerinde halk ve gönüllüler öncelikli olarak alevleri kontrol altına almak için her koşulda canla başla mücadele ediyor.

Ancak bu saygı duyulacak mücadelenin riskli bir tarafı da var. Salgında vaka sayıları artarken endişe yaratan durum, yangın bölgelerinde vakaların artış gösterip göstermeyeceği konusu

Antalya Tabip Odası Başkanı Prof. Dr. Nursel Şahin ve Muğla Tabip Odası Başkanı Dr. Cafer Şahin, Haberglobal.com.tr'nin sorularını yanıtladı.

“Vaka sayılarında aşırı derecede artış var” diyen Prof. Dr. Nursel Şahin, “Yoğun bakımlarımızdaki doluluk oranı arttı. Bayram sonrası hem iç turizm hem de dış turizm nedeniyle müthiş bir toplumsal hareketlilik oldu” ifadelerini kullanıyor.

Yangın ve salgın bir arada! Antalya ve Muğla'daki korona tablosu ne? - Resim : 1

Dr. Cafer Şahin de benzer görüşte. Türkiye'deki artışa paralel olarak Muğla'da da bir artış yaşandığını belirten Dr. Cafer Şahin, turizm nedeniyle yaşanan hareketliliğin altını çizerken Muğla'nın aşılamada Türkiye'de lider konumdaki il olmasının katkısını da “Hastaneye yatış oranları çok düşük. Yoğun bakımlardaki hasta sayımız çok düşük” ifadeleriyle vurguluyor.

'GÜNLÜK 2 BİN 500, 3 BİN VAKA...'

Konu yakın gelecekte muhtemel bir artış yaşanıp yaşanmayacağına gelince Prof. Dr. Nursel Şahin, “Günlük yaklaşık 2 bin 500 ile 3 bin arasında tespit edebildiğimiz vaka sayımız oluyor. Yaşanan yangın felaketi nedeniyle bu sahada da müthiş bir hareketlilik var. Covid 19'a bağlı önlemlerin çoğu doğal olarak göz ardı edilebilir bu bölgelerde” diyor ve şöyle ekliyor:

“Yardım amaçlı merkezler çok hareketli. Burada bir temas alanı olduğu için bu hareketlilik nedeniyle buralarda da bir artış görebiliriz.”

Yangın ve salgın bir arada! Antalya ve Muğla'daki korona tablosu ne? - Resim : 2

'8-10 GÜN SONRA VAKALAR ARTAR'

Muğla Tabip Odası Başkanı Dr. Cafer Şahin ise “Bu sekiz günlük süreçte Muğla'da hareketlilik doğal olarak arttı. Bir hafta veya 10 gün içinde vaka sayılarının artış göstereceğini tahmin ediyoruz” diyor. Dr. Cafer Şahin bu tahminlerini yine aşı konusuna bağlarken şunları söylüyor:

“Buraya gönüllü olarak gelenler 20-30 yaş arasındaki insanlar. Bunların çoğu ya aşısız ya da sadece bir doz aşı olmuş bireyler. Bu yaş aralığında tereddütler de gördüğümüzü biliyoruz.”

Dr. Cafer Şahin, böylesi bir süreç içinde Covid'e karşı alınan önlemlerin akla gelemeyebileceğini de  anlayabildiğini ifade ediyor.

Yangın ve salgın bir arada! Antalya ve Muğla'daki korona tablosu ne? - Resim : 3

“Orman yangınlarının havaya saçtığı kimyasal gazlar, insan sağlığını ya da virüslerin bulaşmasını etkiler mi” diye sorduğumuzda ise Antalya Tabip Odası Başkanı Prof. Dr. Nursel Şahin, “Dumanlar kronik rahatsızlığı olanlar için riskli. Solunum yolu rahatsızlıklarına neden olabilir. Covid hastalarında da olumsuz etkileri olması çok muhtemel” yanıtını veriyor.

'GÖKTEN KURUM YAĞIYOR'

“Muğla'nın merkezinden aldığımız habere göre şu an kurum yağıyormuş” şeklinde çarpıcı durumu aktaran Dr. Cafer Şahin, “Astım, solunum, Koah gibi hastalıkları olanlar, kronik rahatsızlıkları bulunanlar olumsuz etkilenebilir” şeklinde riskin altını çiziyor.

Muğla Büyükşehir Belediyesi'nin uyarılar yaptığını ve vatandaşların acil durumlar dışında evlerinden çıkmamaları gerektiği mesajını verdiğini hatırlatan Dr. Cafer Şahin, “Vaka sayılarını veya bulaşı 'atmosfer' artırmaz. Temas artırır. Mesafenin kaybedilmesi. Maske, mesafe ve temizlik kurallarına uyulmaması artırır” şeklinde konuşuyor.

Sağlık Bakanlığı'nın Covid-19 Aşısı Bilgilendirme Platformu'nda paylaştığı “Günlük Aşı Verileri” haritasına göre Antalya'da en az bir doz aşı olmuş 18 yaş ve üstü nüfusun oranı yüzde 71.8 seviyesinde. Türkiye'de ilk sırada yer alan Muğla'da ise bu oran yüzde 88.2 olarak öne çıkıyor.

Dr. Cafer Şahin, ikinci dozda oranın yaklaşık yüzde 50'lere gerilediğini söylerken bu yüzdeyi de 80'ler seviyesine çıkarmayı arzuladıklarını söylüyor. İki başkan da turizmin etkisinin altını çizerken Dr. Cafer Şahin, Muğla'da oranın ve sayının turizm amaçlı şehre gelenlerin de aşı olmasıyla yükseldiğini ifade ediyor.

Prof. Dr. Nursel Şahin ise “Turizm nedeniyle ilçelerimizdeki özel hastanelerdeki doluluk oranı arttı” uyarısında bulunuyor.

gokhan.kam@haberglobal.com.tr

metin.aktasoglu@haberglobal.com.tr

Kaynak: Haber Global TV

Antalya muğla orman yangınları Manavgat Marmaris