Çanakkale'den İspanya'ya! Bu şehri Truva kahramanı kurdu

İspanya Türkiye Çanakkale Çanakkale Boğazı ÖZEL HABERLER Yaşam Haberleri Kültür Sanat haberleri Arkeoloji
Çanakkale'den İspanya'ya! Bu şehri Truva kahramanı kurdu

Truva Savaşı'nın en az bilinen kahramanlarından Teucer'in Çanakkale'den 4 bin kilometre uzaktaki İspanya'nın batı sahillerinde kurduğu Pontevedra şehri iki medeniyeti evrensel bir destanla birbirine bağlıyor.

Çanakkale-Hisarlık'taki Truva arkeolojik alanından 4 bin kilometre uzaklıkta bulunan İspanya'nın Pontevedra şehri, tarihin en iyi bilinen destanı sayesinde Çanakkale'ye bağlanıyor. Uluslararası arkeoloji medyası Homeros'un ünlü İlyada destanında tasvir ettiği antik kahraman ve yetenekli okçu Teucer'in Anadolu kıyılarından Kıbrıs'a oradan da İspanya'ya uzanan yolculuğuna yer verdi. İlyada'nın karakterlerinden biri olan Teucer her ne kadar Aşil, Hektor ve Agamemnon gibi ünlü tarihsel şahsiyetler kadar bilinmese de Homeros, Teucer'i "son derece iyi bir okçu" olarak tasvir ediyor.

Çanakkale'den İspanya'ya! Bu şehri Truva kahramanı kurdu - Resim : 1
Homeros'un ünlü destanı İlyada'da Teucer, "döneminin en iyi okçusu" olarak tasvir ediliyor. 

HEKTOR'U VURAMADI

Teucer, Salamis Kralı Telamon'un oğlu ve ünlü kahraman Ajax'ın üvey kardeşiydi. İkili, İlyada'da tasvir edilen savaşlar sırasında düşmanlarının en korktuğu savaşçılar olarak anlatılıyor. Teucer, Truva atlarını ok yağmuruna tutarken sık sık Ajax'ın dev kalkanının arkasına saklanıyordu. Teucer, aralarında Hektor'un arabacısı ve Iphitos'un oğlu Archeptolemus'un da bulunduğu çok sayıda Truva atlısını öldürdü. Ancak ne zaman Hektor'a bir ok atsa Truva atlarının koruyucusu Apollon sürekli müdahale ederek atışın hedefini bulmasını engelliyordu.

Çanakkale'den İspanya'ya! Bu şehri Truva kahramanı kurdu - Resim : 2
İspanya'nın batısında bulunan Pontevedra şehrinin güneyden de Portekiz'le sınırı bulunuyor. 

ATIN İÇİNE SAKLANDI

Teucer'in savaş sırasında toplamda 30 Truva atlısını öldürdüğü söyleniyor. Teucer aynı zamanda Truva atının içine saklanan askerlerden biri olarak gösteriliyor. Teucer'in İspanya'da şehir kurmaya uzanan yolculuğu ise şöyle anlatılıyor: "Aşil'in ölümü ve zırhının kime miras kalacağı konusundaki anlaşmazlığın ardından Ajax intihar etti. Teucer, üvey kardeşinin naaşının başında nöbet tuttu ve onun uygun bir şekilde gömülmesini sağladı. Truva Savaşı'ndan sonra Teucer, Kıbrıs'a döndü ancak Ajax'ın silahlarını ve zırhını iade etmediği için yargılanmak zorunda kaldı. Sonuç olarak Teucer, babası tarafından evlatlıktan reddedildi. Teucer böylece kendisine yeni bir ev kurmak için yola koyulmak zorunda kaldı."

Çanakkale'den İspanya'ya! Bu şehri Truva kahramanı kurdu - Resim : 3
Teucer Homeros'un İlyada destanında Truva'nın ele geçirilmesinde hile için kullanılan Truva atının içerisine gizlenen askerlerden biri olarak anlatılıyor. 

KIBRIS'TA DA ŞEHİR KURDU

Teucer'in yolunun bugünkü İzmir'in Tire ilçesine çıktığı anlatılan yazıda şunlara yer veriliyor: "Teucer daha sonra Kıbrıs adasının ele geçirilmesine yardım ettiği Tireli Belus'un hizmetine girdi. Savaş kazanıldıktan sonra Belus, bu yardımından dolayı kendisine teşekkür etmek amacıyla Teucer'e adanın kontrolünü verdi. Teucer daha sonra adada memleketinin onuru için adını verdiği Salamis şehrini kurdu. Kıbrıs Kralı Cinyras'ın kızı Eune ile evlenerek iktidarını sağlamlaştırdı. Asteria adında bir kızı dünyaya geldi. Tuhaf bir şekilde, Truva Savaşı kahramanı Kıbrıs'ta kalmaktan memnun değildi; daha uzaklara, İspanya'ya doğru yola çıktı. Bugün Pontevedra'da, İspanyol heykeltıraş Cándido Pazos tarafından yaratılan ve 2006 yılında açılışı yapılan bir Teucer heykeli bulunuyor. Teucer'in, Hint-Avrupa Fırtına Tanrısı olarak da bilinen Batı Hitit Tanrısı Tarku ile ilişkili olduğu da düşünülüyor. Teucer ile Sami fırtına tanrısı Baal/Belus arasında da ilişki olduğu belirtiliyor. 

ertan.altan@haberglobal.com.tr 

Kaynak: Web Özel