Çadır üretimi nasıl gerçekleşiyor, hangi malzemeler kullanılıyor?

Deprem
Çadır üretimi nasıl gerçekleşiyor, hangi malzemeler kullanılıyor?
Hatay'ın Kırıkhan ilçesinde kurulan bir çadırkent/Fotoğraf: AA

Kahramanmaraş depremleri çok büyük bir yıkıma yol açarken afetzedelerin barınma sorunu için çadır kentler kuruluyor. Metrekare başına kullanılan PVC'ler önemli. Üreticiler şu dönemde talebi karşılamak için zamana ihtiyaçları olduğunu ifade ediyor.

Kahramanmaraş merkezli depremler sonucu binlerce bina yıkıldı ya da ağır hasar aldı. Depremzedeler için çadır ve konteyner gerekiyor. Afet bölgesine çadır kentler kuruluyor. Ancak çadır dağıtımında bazı aksaklıklar yaşanabiliyor. Peki çadırlar nasıl üretiliyor, maliyeti ne kadar? 

Tente ve Branda Sanayicileri İş Adamları Derneği Başkanı Mehmet Özçelik, afet çadırının normal çadırdan farklı olduğunu söylüyor. Bu tarz çadırların sadece brandadan yapılmadığını belirten Özçelik 'alev yürümez' adı verilen çeşitli kimyasalların kullanıldığı, ateşten az etkilenen brandadan yapıldığını söylüyor. Özçelik, bu tarz çadırların ısı yalıtımlı ve izolasyonlu olduğunu, bunun yanında kötü hava koşullarına da dayanıklı olduğunu belirtiyor.

Çadır üretimi nasıl gerçekleşiyor, hangi malzemeler kullanılıyor? - Resim : 1
Afet çadırları 'alev yürümez' denilen ateşten az etkilenen brandadan yapılıyor. Fotoğraf: AA

FİYAT FARKININ NEDENİ KULLANILAN MALZEME

Özçelik, afet çadırlarının maliyetlerinin 7 bin 500 liradan başlayarak, 9 bin liraya kadar yükseldiğini söylüyor. Özçelik, "Bazı firmalar gece de işçi çalıştırdığından işçilik yüzünden fiyat farkı olabiliyor" derken fiyat farkının bir diğer nedenini ise kullanılan malzeme olarak açıklıyor. Özçelik "Bazı firmalar metrekare başına 550 gram PVC kaplama kullanırken, bazıları ise 650 gram PVC kullanıyor. Polyester dokunmuş kumaş üzerine PVC kaplama yapılıyor. Bu ikisi arasında fiyat farkı var" demekte.

Özçelik, çadır üretiminde bir sorun olmadığını, üreticilerin tam kapasite üretim yapabildiğini söylüyor. Kendisi de üretici olan Özçelik, "Yaşadığımız deprem felaketleri yüzünden görülmemiş bir yıkım ile karşı karşıyayız" derken bir anda çok büyük bir talep oluştuğunu bu talebi karşılamanın da zaman aldığını ifade ediyor.

Özçelik, ekibe ve firmaya bağlı olarak bir günde 20 ila 100 arasında çadır üretilebildiğini dile getirerek daha önce şantiye, etkinlik ve barınma çadırı modellerinden yurt dışına ihracat yaptıkları bilgisini de paylaşıyor. Özçelik, çadır fiyatlarını yükselten ve fırsatçılık yapan üreticilere kesinlikle izin vermeyeceklerini belirtmekte.

Çadır üretimi nasıl gerçekleşiyor, hangi malzemeler kullanılıyor? - Resim : 3
Çadır üreticileri, etkinlik ve şantiye çadırları da üretip ihraç ediyorlar. Fotoğraf: Shutterstock

'ÇADIR ÜRETİCİLERİ HAZIRLIKSIZ YAKALANDI'

İstanbul bir çadır üretim firmasının yetkilisi Hüseyin Bey, deprem çadırı ile depo çadırının malzeme anlamında aynı olduğunu söylüyor. Afet çadırlarının depo çadırından tek farkının şekli olduğunu söyleyen Hüseyin Bey, bu çadırların yapımında alev yürümez branda ile 3 katmandan oluşan izolasyon malzemesi kullanıldığını belirtiyor.

Hüseyin Bey, deprem bölgesinde yaşanan çadır sıkıntısı ile ilgili "Biz çadırcılar gerek depo çadırı gerek afet çadırı olsun elimizde stok bulundurmayız. Siz de biliyorsunuz ki bu çapta büyük bir afet daha önce yaşamadık. Yıkım çok büyük olduğu için böyle bir çadır ihtiyacı doğdu. Çadır üreticileri hazırlıksız yakalandı" diye belirtiyor.

Çadır üretimi nasıl gerçekleşiyor, hangi malzemeler kullanılıyor? - Resim : 4
Afet çadırlarında kullanılan 'alev yürümez' ateşe karşı dayanıklı olması sayesinde yangın riskini azaltıyor. Fotoğraf: Shutterstock

Her çadır üreticisinin belli bir üretim şekli ve kapasitesi bulunduğunu söyleyen üretici, şu an için malzeme sıkıntısının bulunmadığını dile getiriyor. 

Afet ve Acil Durum Yönetimi Başkanlığı (AFAD), merkez üssü Kahramanmaraş olan depremlerden etkilenen vatandaşlar için 11 ilde 332 noktada çadır kent alanları oluşturulduğunu açıkladı. AFAD'ın sosyal medya hesabından yapılan açıklamaya göre; depremzede vatandaşların barınma ihtiyaçlarının karşılama amacıyla 356 bin 419 adet çadır ve 8 bin 530 konteynerin kurulumunun yapıldığı açıklandı.

AFAD, depremden etkilenen illerden Hatay'da 97 bin 212, Kahramanmaraş'ta 77 bin 188, Gaziantep'te 49 bin 795, Adıyaman'da 49 bin 353, Malatya'da 36 bin 907, Adana'da 17 bin 515, Şanlıurfa'da 8 bin 990, Osmaniye'de 7 bin 377, Diyarbakır'da 7 bin 458 ve Kilis'te 4 bin 624 çadır kurulduğunu bildirdi.

eren.sakarya@haberglobal.com.tr

Kaynak: Web Özel

deprem