Büyükada'da açılan dev çukurlar, atlar için mi kazıldı?

Faytona koşulan atlarda başgösteren ruam hastalığının ardından onlarca atın hastalık nedeniyle ölümü beklediği belirtiliyor.

Adalar'da onlarca atın ruam hastalığına yakalandığı ihbarını alan Haber Global muhabiri Ela Sezen ve kameraman Tansel Can'ın yaptığı saha çalışmasında önemli bir kaynaktan bu iddiayı doğrulatmayı başardı. Ruam hastalığına yakalanan atların itlaf edileceğine (yani uyutulacağına) ve itlaf edilen atların ise Aya Yorgi Kilisesi'nin hemen altında bulunan iki dev çukura gömüleceğine dair iddianın peşine düşen muhabirler, o çukurları görüntüledi.

15 metreye 3 metre boyutlarındaki dev çukura 81 atın bu hafta içinde itlaf edilip çukurlara gömüleceği iddia ediliyor. Adalar'da bulunan 1700 at her yıl Aralık ayında sağlık kontrolünden geçiriliyor. 1180 at bu yıl yine sağlık kontrolünde geçirildi. Haber Global bu atların 80'inde ruan hastalığı tespit edildiği bilgisini önemli bir kaynaktan aldı. Öte yandan 60 atta da şüphe olduğu gelen bilgiler arasında. Heybeliada ve Kınalıada'da herhangi bir sorun gözükmediği öğrenilirken Büyükada'da sayının çok yüksek olduğu belirtildi.

Ada'da 2016 Aralık ayında yine ruan hastalığının başgösterdiği biliniyor. Bu nedenle de Ada karantinaya alınmış, dışarıdan at getirilmesi yasaklanmıştı. Geçen yıl 200 atın kaçak yollarla adaya sokulduğu yönünde hayvanseverlerin iddiaları olmuştu. Bu iddialar da bir ölçüde doğrulanmış oldu. 2015 yılında 120 atta ruam tespit edilmiş ve bu atlar itlaf edilmişti. 2016 ilkbaharında 125 atta ruam tespit edilmiş ve bu atlar da itlaf edilmişti. 2016 sonbaharında karantinadan sonra 20'ye düştü bu sayı. Çok hızlı bir düşüş oldu. 2017 yılında ise hiç ruam gözükmedi. Bugün ise sayının yine 140'a çıktığını görüyoruz. 80'inde kesin, 60'ı ise şüpheli. O 80 atın da hafta içinde itlaf edileceği net bir bilgi.

Fakat karantina sonrası 2017'de tamamen yok olan ruam bakterisinin 2019'da yeniden görülmesi, hayvanseverlerin kaça yollarla adaya atların getirildiği iddialarını doğruluyor.

Haber Global ekibi çukurların içerisinde kemiklerin bulunduğunu da görüntüledi. 

Peki bu hayvanların gömülmesi doğru mu?

Bazı veterinerlere göre bu hayvanların tamamen yok edilmesi gerekiyor. Çünkü toprağa karışabilir, yağmur nedeniyle de tekrar suya karışabilir. Bunların hepsi birer soru işareti.

RUAM NEDİR?

At gibi tek tırnaklı hayvanlarda görülen bir bakteri. Bu ölümcül bakteri hayvana geçtiği andan itibaren hayvanda burun ve ağız akıntısı gibi belirtiler oluyor ve hayvan kısa süre içinde hayatını kaybediyor. İtlaf edilmelerinin nedeni ise bakterinin bulaşıcı olması. İnsana bile geçebiliyor olması nedeniyle hayvanların itlaf edilmesi kesin.

büyükada çukur at