Büyükada'da 81 at itlaf edildi! İlçeye hayvan giriş-çıkışı durduruldu

Adalar Kaymakamlığı, Büyükada'da görülen ve "at vebası" olarak bilinen hastalıkla ilgili 81 atın itlaf edildiğini açıkladı. Karantina tedbirleri kapsamında ilçeye hayvan giriş çıkışları da durduruldu.

İstanbul Büyükada'da faytona koşulan atlarda rastlanan "ruam" hastalığına ilişkin Adalar Kaymakamlığı'ndan bir açıklama yapıldı.

Açıklamada, "İlçemizde bulunan bütün tek tırnaklılar (At, Merkep, Katır), ilgili mevzuatı gereğince yılda iki kez olmak üzere ilkbahar ve sonbahar mevsimlerinde sağlık taramasından geçirilmektedir. Bu yıl sonbahar mevsiminde Tarım ve Orman İlçe Müdürlüğümüz tarafından tek tırnaklıların sağlık taramasından geçirilmesi ve yapılan tahliller sonucunda, Büyükada'daki bazı atlarda Ruam hastalığı tespit edilmiştir" denildi.

Büyükada'da 81 at itlaf edildi! İlçeye hayvan giriş-çıkışı durduruldu - Resim : 1

"81 AT İTLAF EDİLMİŞTİR"

Kaymakamlığın açıklaması şöyle devam etti: "At, merkep, katır gibi tek tırnaklı hayvanlarda görülen Ruam hastalığının tedavisi ve aşısı bulunmadığından, hastalık tespiti yapılan hayvanların ilgili mevzuat gereği itlaf edilmesi gerekmektedir. Bu nedenle tahlil sonuçları kesinleşen ve tedavisi bulunmayan hastalığa yakalandığı tespit edilen 81 adet at, ilgili mevzuat hükümleri uyarınca itlaf edilmiştir. Tahlil sonuçları kesinleşmeyen tek tırnaklıların işlemleri ise devam etmektedir. İlçemiz dahilinde uygulanan karantina tedbirleri kapsamında ilçeye hayvan giriş çıkışı durdurulmuştur."

İMAMOĞLU'NDAN RUAM HASTALIĞI AÇIKLAMASI

İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı (İBB) Ekrem İmamoğlu, Adalar'daki atlarda Ruam hastalığı ile ilgili şu açıklamayı yaptı:  "Dün bu bilgiyi alır almaz bir rapor istedim. Henüz bana bir bilgi ulaşmadı. Bu konuda kesinlikle canlıyı ve doğayı koruma noktasında en üst seviyede takipçisiyiz. Adalar'da yıllardır var olan kontrolsüzlüğü, tanımsızlığı ama ulaşım, ama başka konularda; bu sadece atların korunması değil, doğanın da korunması, birçok konu var. Adalar'ın bu anlamda ihmal edilmişliği… Göreceksiniz bu yılın ilk yarısında yüzde 90'ı çözülmüş, fayton meselesinde daha hızlı davranacağız, daha erken bir şekilde açıklayacağız. Yüzde 90'ını çözmüş bir şekilde Adalar halkına ve İstanbulluya güzel müjdeler vereceğiz. Ama söylediğiniz süreci de takip ediyoruz." 

ADALAR BELEDİYE BAŞKANI: GİZLENEN BİR ŞEY YOK

Haber Global canlı yayınına bağlanan Adalar Beledye Başkanı Erdem Gül şunları söyledi:  

Ruam atlara özgü bir hastalık. İnsanlara geçmiş bir vaka tespit edilmedi. Toprağa verilirken, çevreye karışmaması sorunu var, kireçle gömüldükleri için böyle bir sorun da yok.

Gizlenen bir şey yok. Ada’da 1500 civarında at var. Yaklaşık bir aydır taramalar devam ediyordu. Dolayısıyla hazırlıklar yapılıyor, insan sağlığını etkilememesi için, yıllardır yapıldığı gibi hastalıklı atlar ada dışına çıkarılmıyor, hepsi toprağa verildi.

RUAM HASTALIĞI NEDİR?

Prof. Dr. Mustafa Tayar, ruam hastalığının belirtilerini Haber Global’de anlattı:


büyükada at