Büyük İstanbul Mitingi protesto korkusuyla mı iptal edildi?

CHP 31 Mart Yerel Seçimleri Ekrem İmamoğlu Özgür Özel
Büyük İstanbul Mitingi protesto korkusuyla mı iptal edildi?
Fotoğraf: DepoPhotos

CHP Genel Başkanı Özgür Özel ve İBB Başkan adayı Ekrem İmamoğlu'nun güç mücadelesinin gölgesinde yerel seçimlere giren CHP'de şimdi de 'Büyük İstanbul Mitingi' krizi patlak verdi.

İstanbul'da yapılması planlanan mitingin son anda iptal edilmesi kararının arkasında CHP Eski Genel Başkanı Kılıçdaroğlu'nu destekleyen parti içi muhalefet ile seçim sürecinde dışlandıklarını ifade eden Alevi seçmenlerin, Özgür Özel ve Ekrem İmamoğlu'nu protesto etme ihtimali olduğu belirtiliyor.

ÖZEL-İMAMOĞLU SAVAŞI NEDENİYLE Mİ İPTAL EDİLDİ?

Kılıçdaroğlu-Özel-İmamoğlu ekseninde süren liderlik savaşı, Para Kuleleri ve İGDAŞ'taki vurgun iddialarının ardından CHP'de en fazla tartışılan konulardan biri İstanbul'da miting yapmama kararı oldu. CHP Genel Başkanı Özgür Özel ile İBB Başkan adayı İmamoğlu arasında yaşanan kriz nedeniyle mitingin iptal edildiği iddiası kulislerde geniş yankı buldu. Özgür Özel'in İmamoğlu ile birlikte neredeyse hiç bir seçim çalışmasına katılmamış olması da bu iddiayı güçlendirdi.

İMAMOĞLU ÖZEL'İ İSTEMEDİ Mİ?

İstanbul'daki ilçe belediye başkan adaylarının neredeyse tamamını kendisi belirleyen ve bazı illerde de müdahalede bulunan Ekrem İmamoğlu, İstanbul'daki seçim kampanyasında Özgür Özel'e neredeyse hiç yer vermemişti. Hatta İstanbul'da asılan billboard ve afişlerde Özgür Özel'in fotoğraflarının olmaması da parti içinde tepkilere neden olmuştu.

“ÖZEL VE İMAMOĞLU PROTESTO EDİLEBİLİR”

Bu tartışmalar sürerken, iptal kararının arkasında başka bir nedenin daha olduğu parti kulislerinde konuşulmaya başlandı. Katılımın düşük olacağı korkusu ve liderlik savaşının mitingin iptalinde etkili olduğu ifade edilse de, kararın arkasında özellikle Alevi toplumunun Özgür Özel'i ve Ekrem İmamoğlu'nu protesto etme ihtimalinin de olduğu belirtiliyor.

'ALEVİLER CHP'YE KIRGIN'

Kemal Kılıçdaroğlu’nun genel başkanlık koltuğunu kaybettiği CHP Kurultayı sonrası, eski genel başkana destek olan çok sayıda 'Alevi' isim partiden tasfiye edildi.  Yerel seçim için aday belirleme sürecinde de birçok il ve ilçede 2019 seçimlerini kazanan 'Alevi' belediye başkanı tekrar aday gösterilmedi. Hatta aday gösterilmeyen isimlerden biri olan ve CHP'den istifa eden Ataşehir Belediye Başkanı Battal İlgezdi, “Partide çok açık bir şekilde Kürt ve Alevi tasfiyesi yapılıyor. Bu çok açık ve nettir." demişti.

Türkiye Alevi Dernekleri Federasyonu Genel Başkanı Zeynel Abidin Koç da tartışmalı kurultay sonrası yaşananlara dikkat çekerek, “Kemal Bey’in Aleviliğinin CHP’li üyeler tarafından tartışılması Alevilerde kırgınlık yarattı. CHP’nin düzeltme çabası da yok” ifadeleriyle yeni CHP yönetimine tepki göstermişti.

“MİTİNG FAYDADAN ÇOK ZARAR GETİRİR”

Bu tartışmaların gölgesinde İstanbul'da büyük bir miting yapılmasının 'protesto riski' doğuracağını düşünen parti yetkilileri, aldıkları duyum sonrası mitingin iptali yönünde karar verdi. Katılımın düşük olmasını bekledikleri büyük bir miting yerine ilçelerde dar kapsamlı seçim çalışması yapılmasının daha doğru olacağı belirtildi. Seçime çok kısa bir zaman kala İmamoğlu ve Özel'e yönelik yapılacak bir protestonun, CHP açısından ciddi sonuçlar doğuracağını ifade eden parti yetkilileri, böyle bir mitingin faydadan çok zarar getireceğini ifade etti. Ancak seçimlerin başa baş gittiği İstanbul'da CHP'nin tarihinde olmayan bir şekilde İstanbul'da miting yapılmamasının nasıl bir sonuç doğuracağı da merak ediliyor.