Buket Aydın ile Yüz Yüze'nin konuğu Prof. Dr. Ersan Şen

Haber Global Buket Aydın
Buket Aydın ile Yüz Yüze'nin konuğu Prof. Dr. Ersan Şen

Haber Global’de yayınlanan Buket Aydın ile Yüz Yüze programının bu haftaki konuğu Ceza Hukuku Uzmanı Prof. Dr. Ersan Şen oldu.

Haber Global’de yayınlanan Buket Aydın ile Yüz Yüze programının bu haftaki konuğu Ceza Hukuku Uzmanı Prof. Dr. Ersan Şen oldu.

Programdan öne çıkanlar: 

UKRAYNA'NIN İŞGALİ VE SAVAŞ HUKUKU

13. gününde olan bu işgalin hukuki sistemde Rusya'nın Putin'in haklı bir tarafını görmüyorum. Neticede kendisinin ortaya koyduğu yegane gerekçe Donbast bölgesi denilen yerde iki cumhuriyetin yardım istediği ve bu yardıma karşılık verdiğini ve Rus askerini oraya gönderdiğini ifade etti. Ukrayna'nın başkentinin kapısında, Karadeniz'in kıyısında ne işiniz var diye sorarlar. Burada akla büyük balık küçük balık geliyor. Herkes konuşuyor şu anda. Bunların mazereti olamaz. Durdurulması gerekiyor. Ben diktatör olarak yorumluyorum. Bir ajandası var ve onu sert bir şekilde tatbik ediyor. Bunun kimseye bir faydası yok. Ve Türkiye Cumhuriyeti'nin güvenliği bakımından da bir tehditle karşılaşacağımızı düşünüyorum. Evet bir savaş var mı var. Bunun hesabı mutlaka yapılacaktır. Dünya tarihi bunlarla daha önce yüzleşti. Kendisi ne yaptığını biliyor. En son Macron'un açıklamasını mantıklı gördüm. "Müdahale edelim de nükleer silah tehdidiyle karşı karşıya kaldığımız bir coğrafyada böyle bir Ukrayna'ya silah desteği vermenin bir bedeli olacak" Biz o aşamada değiliz. 

3. DÜNYA SAVAŞI BEKLİYOR MU?

Her kafadan bir ses çıkıyor. Rusya'nın bu işgal ve başlattığı saldırıda haklı bir yanı yok. Umarım bir an önce durdurulur ve durur. Ukrayna açısından bakarsa, Zelenski'nin yaptığı açıklamalar ve duruş Ukrayna'ya çok kaybettirdi. Çünkü sizin karşınızda uzun zamandır sizi tehdit eden bir memlekete karşı kendi insanınızı ve ülkenizi daha politik ve birilerinin coşkusuna gelmek suretiyle hareket etmek yerine, onları düşünerek hareket etmek zorundaydınız. Ukrayna Başbakanı ve cumhurbaşkanı kahraman olarak çıkar mı? Hayır çıkmaz. Çünkü Ukrayna halkı saldırıya, şiddete, göçe maruz kaldı. Putin ne istediğini biliyor. Ukrayna'yı istiyor, Karadeniz'in tümünü istiyor. Moldova'yı istiyor. Ve Belarus zaten kendi kontrolünde olduğu için..  Şu anda Türkiye Cumhuriyeti'nde kararsız kalmak iyi görünüyor.

MONTRÖ ANLAŞMASI

Sözleşmelerde her zaman aktivefa ilkesi vardır. Bunun dönemsel bir sözleşme olduğunu belirtmek isterim. 20 yıllık süresi vardı, feshedilmedi, feshi veya değiştirilmesi için tekliflerde bulunabilirler. Ama Karadeniz'de bulunmak isteyen güçlerin, burada hareket edebilecek imkana sahip olabileceklerini düşünmüyorum. Montrö Boğazlar Sözleşmesi çok önemlidir ve tarihte yerini almıştır. Bu önemli bir imkandır Türkiye için. Türkiye Cumhuriyeti bölgesinde güçlü, ama dünyada henüz bir güç değil. Enerji kaynakları bakımından Rusya'nın güçlü olduğunu biliyoruz. 

Her memleket her memlekete müdahale ediyor. Ben Rusya'yı şöyle gördüm. Siz ya dostsunuz ya düşmansınız. Direkt tehdit ediyor, sen beni tehdit edersen ben senin kapına gelebilirim. ABD farklı bir şekilde tehdit ediyor. Bu bir güç meselesi. 

ALTILI MUHALEFET İTTİFAKINA BAKIŞI

6 parti 2023 seçimi için değilse de, dediler ki biz Türkiye Cumhuriyeti'nin ilerlemesine değil, aksine durağanlaşmasına, geri gitmesine sebebiyet veren yeni yönetim sisteminin değiştirmek zorunda hissediyoruz diyerek önerilerini çıkardılar. Eleştiriler geldi mi geldi.  Altılı Muhalefet İttifakının önerilerinin uygulanabilmesi şu anda mümkün değil. Yazmak değil önemli olan. Dünyanın en iyi anayasasını getirebilirsin. Ama onu uygulayamadıktan sonra hiçbir önemi yok. Ancak 2023'ün seçimlerinde gündeme getirirlerse yapabilirler.

EKONOMİK GİDİŞAT

Millet yanıyor, siz şimdi buna pandemi dersiniz, savaş dersiniz.. Vatandaş rahatsız ve kızgın. Türkiye sürekli borçlanıyor, hem de pahalı borçlanıyor. Rusya'nın da önündeyiz. Türkiye'nin içeride yaşadığı en büyük sorun ön görülemezlik, istikrar olmaması, temel gıda maddelerinin artışı...Şu an mazot 20 lirayı geçti. Dolar 8-9'larda olsaydı mazot ne kadar olacaktı. Bunun nesi ekonomi modeli. Hata yapıyorsun ve ısrar ediyorsun. Faizi sıfırlayın, enflasyonu da sıfırlayın. Türkiye iktisadi alanda hatalı politikalar izledi. Elde ettiğin parayı harcadın, özelleştirdin elindekileri sattın. Şimdi istihdam diyorsun. Üretim için 81 ile fabrika kurman lazım. Bunlarda sorun yaşanıyor bu ülkede. Ben kayıt tutuyorum 75 gün önce 22 kalem malda 651 TL'ye alınan temel gıda ihtiyaç maddesi şimdi 763 liraya alınabiliyor. 75 günde yüzde 17 zam gelmiş. Mızrak çuvala sığmıyor millet yanıyor. Esenyurt'takinin de sorunu var Niaşntaşı'ndaki insanın da sorunu var. Bu Türkiye genelinde sorun var.

Şimdi siz Kur Garantili Mevduat ve yatırım hesabı çıkardınız. Kim ödeyecek bunun bedelini. Şimdi 14.50 oldu. Yarın devam ettirmek zorunda kalacaksın. Paraya ihtiyacın var. Bu ekonomi modeli değil, siz finans aracıyla müdahale ediyorsun. 

HERŞEYOLOG TARTIŞMASI

Benim derdim iktidarda olan değil. Bu ülkenin insanına sadece sandıkta ihtiyaç duymayın. Siz bu kişilere hak ettiklerini vermek zorundasınız. Ben bunu yaptım diyorlar. Kimin parasıyla yaptın sen onu. Ben bunun finansmanını bilmek zorundayım. Ben bunları söylemeye devam edeceğim. Her konuyu biliyorsun meselesi birilerini rahatsız ediyor olabilir. 

İSTANBUL SÖZLEŞMESİ

İstanbul'dan sözleşmesinden niye çekildiniz? Cinsel tercih, cinsel yönelim, toplumsal cinsiyet diye. Oysa kadınlar üzerine çok güçlü hükümler vardı. Sırf birileri istedi diye bu sözleşmeden çekildik.

SİYASETE GİRECEK Mİ?

Yok, hiç düşünmüyorum. Öyle bir niyetim yok.

AHMET HAKAN'IN ENDİŞESİ

Ahmet Hakan'ın bana yazdığını söylediler. Cevap vermeyecektim. Ahmet Hakan'ın yazdığı bir gazetecilik değerlendirmesi değil. Daha önce de programlarına katıldım. Endişelenmiş benim için. Bence herkes kendisi için endişelensin. Ben tiyatro yapmıyorum ki bu benim doğal halim. Ne yapayım zavallı gibi mi durayım. Çağırırsa gider katılırız programına. 

TÜRKİYE'DE YARGI BAĞIMSIZLIĞI

Türkiye'de yargının bağımsız ve tarafsızlığı her zaman sorun olmuştur. Yargı devletin değil, Türk milletinindir. Millet maaşını verir. Türkiye'de yargı uzun zamandır yıpranmış durumda. Ben size şöyle söyleyeyim. Fetullahçı yapılanma tam bir devlet hatasıdır. Türkiye'nin tekrar bu hataya düşmemesi gerekir. Türkiye'nin kamusunda, devletinde, görev alan hiçbir kamu çalışanı, yargı mensubu hizmetini birilerine akıllarını kiraya vererek yapamaz. Bu milletin hizmetkarısın. Devletteysen devlete bağlısın. Eğer yargıdaysan millete bağlısın. Hukukla kanunla hareket edersin, başka yerden emir alamazsın. 

MUHALEFETE NASIL BAKIYOR?

Türkiye'de muhalefetin zayıf olduğunu düşünüyorum. Yeterli inandırıcılığa sahip değiller. Eğer bu kadar sorunların arkasında AK Parti hala birinci parti çıkabiliyorsa, buna sağ seçmen diyebilirsiniz. Bu kadar alternatife rağmen sen neden değilsin. Muhalefetin kendisine bakması lazım. Ne sorunun var ki sana inanmıyor.. Sen kendini mi anlatamıyorsun. Bunları düşünmesi lazım. Muhalefetin sorunu şu, bence bu dönemde birisinin çıkıp tek başına bir yerden böyle çözerse bu çözer denmesi lazım. Ekibinle çıkıp anlatacak ikna edeceksin. Cumhur adayının adayı ortada, muhalefetin adayı ortada yok. Biz yıpranıyoruz diye korkuyoruz diyorlar. Hayır değil, aday belirleyemiyorlar. Sayın Mansur Yavaş aday olabilir, olsun. Abdüllatif Şener neden aday olmasın, olabilir. Kılıçdaroğlu aday olmamalı. 

 

Kaynak: Haber Global TV

Haber Global buket aydın Yüz yüze programı ersan şen