Deprem yok, kasırga yok, tsunami yok... Devlet telefonlara nasıl bildirim gönderebiliyor? ?

Deprem yok, kasırga yok, tsunami yok... Devlet telefonlara nasıl bildirim gönderebiliyor? ?

Operatör hatası yüzünden bugün binlerce iPhone kullanıcısının cep telefonu acı acı öttü. Sabah saatlerinde gelen bildirimler paniğe neden olurken bazı ülkeler bu bildirimlerin zorunlu olup olmamasını tartışıyor. ABD Başkanı'nın ise bu konuda çok geniş yetkileri var...

Türkiye’de pek çok iPhone kullanıcısı sabah saatlerinde telefonlarına gelen bildirimler ile büyük bir korku yaşadı. Bildirimlerin üzerinde ‘Acil durum uyarısı’ yazıyordu. Bu tür bildirimler deprem, kasırga, orman yangınları gibi büyük afetlerde kişilerin cep telefonlarına düşerken söz konusu bildirimde sadece ‘Evde kal Türkiye’ uyarısı yer alması dikkat çekti.

Bildirimlerin üzerinde Test Alert Notification (Test alarmı bildirisi) yazarken bu uyarı akıllara ‘bildirim testi yapılırken bir hata sonucu mu insanların telefonuna gönderildi’ sorusunu getirdi. Kısa süre sonra olayın aslı ortaya çıktı. Vodafone acil durum bildiriminin bir hata sonucu telefonlara gönderildiğini açıklarken yaşanan durumdan dolayı özür diledi.

Peki ya ‘acil durum uyarıları’ ismi verilen bildirim tipi telefonlara nasıl düşüyor? Apple’ın internet sitesinde yer alan resmi bilgilere göre hükümet tarafından cep telefonlarına bildirim gönderilebiliyor.

BİLDİRİMLER KAPANABİLİR

Hükümetler bu bildirimleri ‘güvenlik ve yaşamla ilgili’ yakın tehdit içeren durumlara ilişkin uyarılar olarak gönderebiliyor. Olağanüstü iklim koşulları ve kamu güvenliği uyarıları da cep telefonlarına yine hükümetler tarafından bildirim olarak iletilebiliyor. Bu bildirimleri kapamak da mümkün.

Sosyal medya paylaşımlarından anlaşılıyor ki bu bildirimler bugün pek çok kullanıcı tarafından kapatıldı ve bu hiç iyi bir şey değil çünkü yarın öbür gün gerçekten bir afet anında kullanıcılar acil durum uyarılarını alamayacak.

HAYATIN OLAĞAN AKIŞINA TERS

Haberglobal.com.tr’ye konuşan teknoloji uzmanı Ahmet Alphan Sabancı 18-20 tane art arda acil durum uyarısı gelmesinin hayatın olağan akışına ters olduğunu belirtirken, “Devlet kurumları ve operatörlerin işbirliği ile bu tip acil durum uyarıları gönderilir. Bir altyapı geliştiriliyor ve ilgili devlet kurumu uyarıyı bildiriyor” değerlendirmesinde bulundu. Ülkeden ülkeye uyarı tiplerinin farklılaştığını anlatan Sabancı örneğin ABD’de mahallede bir çocuk kaçırıldığında durumun diğer ebeveynlerin telefonlarına ulaştırılabildiğini söylüyor.

İnsanların hükümet uyarılarını kapatmasının da tehlikesine dikkat çeken Sabancı, “Yaz döneminde örneğin orman yangınları çok tehlikeli, pek çok insan bu uygulamayı kapattığı için ileride farklı tehlikeler yaşayabilir” değerlendirmesinde bulunuyor. Sabancı acil durum uyarılarının telefon sessizde olsa bile öttüğünün de bilgisini veriyor.

Ayrıca hükümet uyarıları yalnızca bu uyarıları destekleyen operatörlerin SIM kartları aracılığı ile alınabiliyor.

TARTIŞTILAR: ZORUNLU OLSUN MU?

Hükümet uyarılarının cep telefonlarına gelmesi birkaç yıl önce Kanada’da tartışma konusu olmuştu. İlgili devlet kurumunun sözcüsü Patricia Valladao, “İnsanlar için uyarıları seçmeli yapamayız. İstesinler veya istemesinler acil bir durum olduğunda bu uyarıları alacaklar” değerlendirmesinde bulunmuştu.

Kanada Halk Sağlığı Kurumu’nda görevli olan Patrick Tanguy ise, “Bu alarmları aldığınız zaman potansiyel değil gerçek bir tehlike var demektir” açıklamasında bulunmuştu.

Acil durum bildirimleri 2020’lerde insanlara radyo veya televizyon ile ulaşmaktan çok daha kolay olduğu için hükümetler tarafından tercih ediliyor. iPhone 5 veya üzerinde bir Apple cihazı olmayanlar acil durum bildirimlerini alamıyor.

ABD BAŞKANI TÜM ÜLKEYE BİLDİRİM GÖNDEREBİLİR

Amerika Birleşik Devletleri’nde ise bu bildirimleri gönderme yetkisi Ulusal Hava Hizmetleri, Kayıp ve Sömürülen Çocuklar Merkezi ve ABD Başkanı’nın yetkisinde.

Acil durum bildirimlerinin standardı ise şöyle:

?Acil Durum Bildirimleri bir SMS’e benzer kendine has bir sesi vardır ve telefonu iki kez titretir.

?Bildirimde yer alan yazılar 360 karakterden fazla olamaz.

?Bu bildirimler geldiğinde bir arama yapılırsa o arama telefonunuza ulaşmaz.

?Bu bildirimlerden dolayı bir ücret alınmaz.

ABD’de Başkan’ın onayı ile bir acil durum bildirimi gönderilirse bu başkanın 10 dakika içerisinde bir ulusa sesleniş konuşması yapacağı anlamına gelebilir. Çoğu kamu kurumu bölgesel olarak acil durum bildirimleri gönderebilirken Başkan bütün ülkeye bu bildirimlerin gönderilmesinin talimatını verebilir.

Ek kaynaklar: Apple, iPhone in Canada, Ready.gov

Kaynak: Web Özel