Buça'da katliam! Savaş suçu nedir? 'Teslim olan her kişi...'

Buça'da katliam! Savaş suçu nedir? 'Teslim olan her kişi...'

Ukraynalı yetkililer Rus ordusundan geri aldıkları Buça'da yol kenarında elleri arkadan bağlanmış ve infaz edilmiş çok sayıda cansız beden bulduklarını duyurdu. Batı Rusya'yı savaş suçu işlemek ile itham ederken Rusya görüntüleri 'prodüksiyon' olarak tanımlıyor. Peki savaş suçunun tanımı nedir?

Rus güçlerinin Ukrayna'nın başkenti Kiev'in 37 kilometre kuzeybatısındaki Buça kentinden çekilmesinin ardından Ukraynalı yetkililer yol kenarında elleri arkadan bağlanmış ve infaz edilmiş çok sayıda cansız beden bulduklarını duyurdu.

Ukrayna Devlet Başkanlığı Ofisi Başkan Yardımcısı Mihail Podolyak, Twitter hesabından, elleri arkadan bağlı şekilde yerde yatan ceset fotoğrafı paylaşarak, "Rus askerlerince vurularak öldürülen elleri bağlı insanların cesetleri sokaklarda yatıyor. Bu insanlar asker değildi, silahları yoktu. Şu anda işgal altındaki topraklarda buna benzer kaç vaka daha yaşanıyor" ifadesini kullandı.

NATO Genel Sekreteri Jens Stoltenberg, Rusya'nın sivillere karşı "korkunç" ve "kesinlikle kabul edilemez" eylemler gerçekleştirdiğini belirtirken, Amerika Birleşik Devletleri Dışişleri Bakanı Antony Blinken ise Rusya'nın durdurulması gerektiğini söyledi.

Avrupa Birliği (AB) liderleri de, Rus güçlerinin Ukrayna'nın Buça kentindeki vahşetten sorumlu tutulacağını ve AB'nin Rusya'ya daha fazla yaptırım hazırlığında olduğunu bildirdi. "Acilen bağımsız bir soruşturmaya ihtiyaç var" diyen AB Komisyonu Başkanı Ursula von der Leyen, "savaş suçu faillerinin hesap vereceğini" bildirdi.

Rusya Savunma Bakanlığı, Buça’da Rus ordusunun bölgede bulundukları süre boyunca tek bir sivile zarar verilmediğini savundu. Bakanlık, "Buça’daki fotoğrafların ve video görüntülerinin, diğer şehirlerde olduğu gibi, Mariupol’deki doğum hastanesinde olduğu gibi, Kiev rejiminin Batı medyası için aşamalı bir prodüksiyonu ve provokasyonu olan diğer aldatmacalar olduğunu kesin olarak doğrulamaktadır"  ifadelerini kullandı.

Askeri Tarih Uzmanı Prof. Dr. Mesut Uyar geçen haftalarda, haberglobal.com.tr'ye savaş suçunu şöyle özetlemişti: Sivil hedefleri vurma, yasaklanmış silah veya mühimmat kullanma, sivillere karşı kötü davranma.

BARAJLAR, TRAFOLAR, NÜKLEER ENERJİ..."

Savaşta dahi vurulması yasaklı yerleri sayan Uyar, "Bütün sağlık tesisleri, akıl hastaneleri de dahil, normal askeri hedef listesinin dışındadır. Açık ve net bir şekilde sivil halkın bulunduğu, askeri birlik barındırmayan yerlerde öyle sivil savunma amaçlı kullanılan tesisler, askeri hedef dışındadır. Tahrip edilmesi halinde çok büyük zarar verecek barajlar, nükleer enerji santralleri ve trafolar askeri hedef dışındadır" demişti.

'TESLİM OLAN HER KİŞİ...'

Rusya'nın bazı eylemlerinin 'savaş suçu' kapsamında değerlendirilebileceğini aktaran askeri tarih uzmanı Prof. Uyar, "Cephedeki askerler yaptıkları şeylerden dolayı sorumlu tutulabilir. Teslim olan her ama her kişiyi -milis de olabilir- teslim almak zorunda, bunu yapmayıp başlarına kötü bir şey gelmesine göz yumulursa suç sayılır" yanıtını vermişti.

Buça'da katliam! Savaş suçu nedir? 'Teslim olan her kişi...' - Resim : 2
Ukrayna Başsavcısı İrina Venediktova, sosyal medya hesabından yaptığı yazılı açıklamada, Rus birliklerinin çekilmesiyle Kiev bölgesinde şu ana kadar 410 sivilin cesedinin bulunduğunu belirtti. 

Rusya'nın bölgeye farklı ülkelerden milisleri sevk ettiğini dile getiren Uyar, "Rus ordusuyla hareket eden bütün unsurların bu kurallara uyması gerekiyor" demişti.

'CEPHEDEKİLER SAVAŞ SUÇUNU BİLİR'

Bir askerin suç işlemesi halinde ilgili ülkenin askere işlem yapması gerektiğini belirten Uyar, "İlgili askerlerin komutanları bu durumu bildikleri halde işlem yapmazsa, onlar da suç işliyor. Milislerin işlediği her suçtan, savaştığı ülke suçlu oluyor. Çünkü bu konuda özel bir emir vermemiş olunabilir, fakat cephedekiler açık ve net bir şekilde savaş suçunu bilir" diye konuşmuştu.

Her ordunun savaş zamanında bilerek veya bilmeyerek çeşitli suçlara yol açabildiğini ifade eden Uyar, şöyle devam etmişti: "Bununla ilgili her ülkenin iç hukukunda düzenlemeler vardır. Rusya dahil ülkeler silahlı çatışma hukuku kurallarını Cenevre'de Lahey Sözleşmesi'ni kabul etti. Hatta öyle ki bazı sözleşmeleri Rusya hazırlarken, ilk sözleşme St. Petersburg'da düzenlendi." 

Kaynak: Haber Global TV