Bu kişiler, saatlerce Galata Köprüsü'nde ne yapıyor? 'Baldızımla kaynanama bile parayla satıyorum'
Galata Köprüsü'nün müdavim balıkçıları sabahın ilk saatlerinden itibaren yerlerini alıyor. Sağanak yağmura, kara, güneşe ise hiç aldırmıyorlar, saatlerce olta başında bekleyebiliyorlar. Bazıları için bu bir tutku olsa da bazıları için ekmek kapısı olabiliyor. Peki, balıkçıların motivasyonları ne?
Sabahın erken saatlerinden itibaren balıkçılar yollara düşerek Galata Köprüsü'nde bir araya geliyor. Silivri'den de gelen var Tuzla'dan da. Bazıları ise kendilerini bildikleri yaştan beri olta balıkçılığı ile ilgilendiklerini söylüyor. Yazın güneş, kışın ise soğuk ve yağmura rağmen tüm teçhizatları ile köprüye gelen balıkçılar, bu işin bir tutku olduğu noktasında hemfikir. Otobüsle, tramvayla ya da yürürken geçtiğimiz zamanlarda, can sıkıntısından balık tuttuklarını sandığımız bu kişilerin her birinin aslında ayrı hikayeleri bulunuyor.
BİR YANDA SATICILAR BİR YANDA ALICILAR
Burada hem sosyalleştiklerini hem de gelir elde ettiklerini anlatan balıkçılar, "Burası bizler için bir yaşam alanı" demekte. Köprüde bir yandan olta yemi, malzemesi, kurt satan kişiler dolaşıyor. Bir taraftan da en iyi balığı satın almak isteyen vatandaşlar ve restoran çalışanları da kovalara baka baka geçiyor. Balıkçılar, yazınki balıkların küçük ve lezzetli olduğunu anlatıyor.
Peki, balıkçılık nasıl bir tutku, bu kişileri saatlerce olta başında beklemelerini sağlayan motivasyonun altında ne yatıyor? Tuttukları balıkları yemek mi daha çok keyif veriyor yoksa satmak mı?
'BURASI BİR YAŞAM ALANI'
Galata Köprüsü'nde geçimini balıkçılıktan sağlayan Cevdet Kudaz, 20 yıldır balık tuttuğunu ve evde duramadığını anlatıyor. Burada arkadaşlarıyla sohbet eden ve bir yaşam alanı oluşturduklarını söyleyen Kudaz, “Çoğunlukla istavrit, çinekop, sarıkanat ve lüfer avlıyorum. Kaynanama, baldızıma bile parayla satıyorum” diyor.
KURTLAR 1 TL'DEN SATILIYOR
Balıkları yemlemek içinse ekmek kullanılıyor. Kurt kullanmak isteyen balıkçılar da kurt başına 1 TL ödeme yapıyor. Balık bol olursa eğer kurt için yaptıkları ödemeye değdiğini anlatan Kudaz, “Balık olmasa da burada oturmak büyük zevk, her şeyini unutuyorsun” diyor. Kudaz, balıkların kilosunu da 80 TL'den satmakta.
Antakya'dan yeni geldiğini ve arkadaşları sayesinde tekrardan balık avlamaya başladığını anlatan Şefik Uluç, “İş yerim yıkılınca buraya geldim, balıklar ile teselli oluyorum” diyor.
'BALIK TUTARSAM SEVİNİRİM, TUTAMAZSAM ÜZÜLMEM'
Balıkçılığın bir tutku olduğuna dikkat çeken Uluç, “Balık yakalamadığımız günler de oluyor her şey kısmet. Balık tutarsam sevinirim tutamazsam üzülmem. Taşın üstünde oturup suyu izlemek bile yetiyor” demekte.
20 yıla yakındır olta balıkçılığı yapan Muharrem Demir de yazları barajlarda kışları ise denizlerde avlandığını belirtiyor. "Deniz daha bereketli. Baraj balıkları da biraz çamurlular. Balıkçılık bağımlılık gibi bir şey” ifadelerini kullanıyor.
'BALIKLARI SATMAYA KIYAMIYORUZ'
Büşra Oruç ve Nurbetül Kırca da düzenli olarak her hafta balığa geldiklerini anlatıyor. Buradaki diğer balıkçıların kendilerine her konuda yardımcı olduklarını anlatan arkadaşlar, tuttukları balıkları ise satmaya kıyamıyor ve tükettiklerini söylüyor.
'HOBİYDİ GELİR KAPISI OLDU'
Çocukluğundan beri balık tuttuğunu söyleyen Güven Udman ise, kendisinin bu hobiye bağımlı olduğunu söylüyor. Erol Akan da 35 yıl önce hobi olarak başladığı balıkçılıktan şimdi gelir elde ediyor. Akan, civar restoranların da kendisinden balık aldığı bilgisini paylaşıyor. Çevre restoranlarda çalışanların köprüye gelerek tek tek balıkçıları gezdiğini ve en iyi balıkları satın aldıklarını anlatıyor.
Emekliliği olmadığını anlatan Akan, “İhtiyacım var, 80-150 TL arasında satıyorum” diyor. Balıkçılık yapmasının altındaki motivasyon ise hayat şartları.
Haberin yayınlanmasının ardından bize mail yolu ile ulaşan Eskişehir Amatör Olta Balıkçıları ve Doğal Yaşamı Koruma Derneği (ESBALBER) Başkanı Tamer Takıl, amatör olta balıkçılığının Tarım ve Orman Bakanlığı’nın Su Ürünleri Başkanlığı'nın yayımladığı 5/2 sayılı tebliğe göre ülkemizde icra edildiği bilgisini paylaştı. Bu tebliğe göre amatör olta balıkçılığı hiçbir kar gütmeden yapılan bir etkinlik olarak tanımlanıyor. Takıl, “Amatör balıkçı tuttuğu balığı satamaz, bu suçtur ve bu işi yapan kişiler yasadışı avcılardır. Balık satılması için ticari belge sahibi olmanız dolayısı ile ticari balıkçı olmanız gerekmektedir” diyor.
Kaynak: Web Özel